Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příčiny ženské neplodnosti. Odhalte je včas!

(1. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 435x )

Snahy o založení rodiny mohou patřit k těm nejpříjemnějším partnerským záležitostem. Ovšem pokud se to stále nedaří, čas utíká, všetečné dotazy okolí přibývají a měsíc za měsícem je těhotenský test stále negativní, může se z příjemnosti stát stresující záležitost. Co všechno může způsobovat ženskou neplodnost? Jaké jsou její nejčastější příčiny a jak je zachytit včas?

shutterstock.com

O neplodnosti se začíná hovořit minimálně po roce pravidelného a marného snažení. Partneři se mohou cítit špatně, neschopně, jsou frustrováni z myšlenek, že kolem nich běhá spousta dětí a že jsou jediní na světě, kterým se to nedaří. Ale opak je pravdou.
Problémy s neplodností řeší až dvacet procent párů. A je pouze mýtem, že častěji je to díky ženě, více než polovina důvodů neplodnosti je totiž na straně mužů,“ upozorňuje MUDr. Milada Brandejská, medicínská ředitelka kliniky asistované reprodukce Europe IVF.

Které komplikace patří k těm nejčastějším?

Endometrióza

Když se ženě začnou zhoršovat menstruační bolesti a přidají se k nim bolesti při sexu, příčinou může být i endometrióza. Toto poměrně často vyskytované onemocnění, při němž se tkáň děložní sliznice vytváří i mimo dělohu, může zkomplikovat snahu o otěhotnění. Pokud potíže s početím provází dlouho trvající a často bolestivá menstruace, zažívací potíže, bolesti při pohlavním styku nebo přítomnost krve v moči či ve stolici, je nutné navštívit lékaře. Endometrióza se totiž nedá zcela vyléčit, ale dá se hormonálně utlumit, případně ložisko odstranit operačně.

Vyšší věk ženy

Doba, kdy bylo běžné mít za sebou v osmnácti letech svatbu a očekávat potomka, je dávno pryč. Dnes partneři zakládání rodiny záměrně oddalují. Třeba na úkor pracovní kariéry nebo jen kvůli tomu, že si nejprve chtějí užít romantický život ve dvou. Schopnost ženy otěhotnět se ale po 30. věku života výrazně snižuje.
Čísla z klinických studií dokazují, že pětatřicátý rok je tím zlomovým, po němž se schopnost otěhotnění začne snižovat mnohem rychleji a ve věku 40 let se šance na založení rodiny pohybuje pouze kolem pěti procent,“ vysvětluje MUDr. Milada Brandejská z kliniky asistované reprodukce Europe IVF. Otěhotnění ve vyšším věku zároveň přináší i větší rizika, včetně zvyšující se potratovosti. Jak stárnou naše těla, tak i vajíčka – ale i spermie – mají postupem času nižší kvalitu.

Poruchy ovulace

Poruchy ovulace jsou po andrologickém (mužském) faktoru druhou nejčastější příčinou reprodukčního problému. Příčiny je třeba hledat v hormonální nerovnováze na ose řízení menstruačního cyklu, ale musíme myslet i na jiné důvody, např. genetické. Právě v závislosti na příčině se mohou tyto příznaky lišit. Jsou to hlavně poruchy menstruačního cyklu, a to od nepravidelností až po úplnou absenci menstruačního krvácení. Nesmíme zapomínat ani na další komplikace, jako jsou například změny hmotnosti nebo projevy hirsutismu (nadměrné ochlupení tváře nebo těla).

Obezita, stres nebo špatný životní styl

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti úspěšného početí dítěte jak ženám, tak mužům.

V ženském těle nadbytek tuku způsobuje hormonální nerovnováhu, nepravidelný menstruační cyklus a ztrátu ovulace, u mužů nacházíme snížené sérové koncentrace androgenů, sexuální dysfunkce, zvýšené hladiny hormonů odvozených z tukové tkáně, oxidační stres nebo specifické změny spermií. Toto všechno a mnohem víc jsou důsledky nadváhy, ale nesmíme zapomínat ani na negativní vlivy snížené hmotnosti.

„Přehlíženým, ale velmi zásadním faktorem při snahách partnerů o početí je nejen fyzický, ale i psychický stav. Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, stres, nadváha, ale i podváha, špatné stravování a minimální pohyb. Všechny tyto faktory nezhoršují pouze běžný život, ale mohou se podílet na problémech s početím,“ dodává lékařka Milada Brandejská.

Operace slepého střeva

Operace slepého střeva je jedním z nejběžnějších chirurgických zákroků. A pokud se jedná o ženu v reprodukčním věku, neměla by se operace odkládat. Chronický zánět slepého střeva vede k tvorbě srůstů a poměrně často je v takových případech postižený i pravý vejcovod, který se může stát neprůchodným.

Jak podpořit plodnost ženy

Pokud se snažíte otěhotnět, určitě by měli oba dva partneři omezit kouření nebo s ním v ideálním případě úplně přestat. Také se vyplatí omezit konzumaci alkoholu.

Velmi důležitý je také pohyb, ale do zdravé míry. U velmi přepínaného těla se zvláště u žen šance na otěhotnění snižuje.

Spolu s přirozenou mírou pohybu jde ruku v ruce také úprava jídelníčku. V něm by mělo hrát dominantní roli čerstvé ovoce a zelenina, dostatek vlákniny a nenasycené mastné kyseliny. Žena plánující otěhotnění by do svého jídelníčku měla pravidelně zařazovat ryby, rybí olej, máslo, avokádo, ghí, vejce a hlavně vaječný žloutek. Kvalitní nejlépe domácí či farmářské maso, semínka a oříšky. Na podporu plodnosti žen se doporučuje zvýšit příjem kyseliny listové, dále vitamínu B6. Inositol je také látka, která podporuje správnou a pravidelnou ovulaci. Pro hormonální zdraví je třeba mít ve stravě dostatek zinku, selenu jódu a také kvalitních bílkovin a zdravých tuků. K podpoře plodnosti se od pradávna používala také včelí mateří kašička

Důležitým pomocníkem na podporu plodnosti je zařazení doplňků stravy. Patří sem vitamíny na podporu otěhotnění, které je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

K početí pomáhají také bylinky. Kontryhel má blahodárné účinky na ženské orgány, díky čemuž zvyšuje šanci na početí a naopak snižuje šance potratu. Pro pravidelný menstruační cyklus se doporučuje meduňka nebo heřmánek.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce