Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Sekundární neplodnost aneb když se druhé dítě nedaří

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 847x )

Poprvé otěhotněly bez problémů, druhé dítě se ale počít nedaří – s tzv. sekundární neplodností se potýká až 1 z 5 českých párů a jejich počet stále roste. Na vině může být podle lékařů zhoršená kvalita vajíček nebo spermií i změna partnera.

shutterstock.com

Sekundární neplodností označují lékaři stav, kdy se ženě nedaří otěhotnět, i když v minulosti již jednou počala.

Příčiny sekundární neplodnosti  

„Příčiny mohou být různé. Z praxe víme, že většinou je problém v ovulaci ženy. Typicky se jedná o syndrom polycystických vaječníků. Pacientkám se v polovině menstruačního cyklu neuvolní vajíčko a nemohou tudíž přirozeně otěhotnět. Problém se při prvním těhotenství nemusel projevit, protože nebyl natolik rozsáhlý a žena byla mladší. S přibývajícím věkem se ale potíže zhoršily,“ říká MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař reprodukční kliniky Reprofit. Dalším důvodem můžou být také imunitní změny, které vyvolalo první těhotenství nebo problémy se štítnou žlázou, kdy se v těle ženy nevytváří dostatek hormonů pro úspěšné početí dítěte. Plodnost negativně ovlivňuje také obezita a kila navíc, která žena získala při prvním těhotenství. Nadbytek tukové tkáně totiž způsobuje poruchy menstruačního cyklu a zhoršuje tvorbu vajíček.
„Problém může být samozřejmě i na straně muže. Například když mezi těhotenstvími onemocněl příušnicemi a došlo k poškození jeho reprodukčních orgánů. Kvalitu spermií také mohl zhoršit svým životním stylem – začal kouřit nebo varlata opakovaně přehřívá při jízdě na kole,“ vysvětluje specialista na reprodukci MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Když se početí nedaří

Řada těch, kteří se neúspěšně snaží o další dítě, jsou nově vzniklé páry.
„Lidé mají dítě z předchozího manželství, ale s novým partnerem se jim potomek počít nedaří. Většinou za to může věk pacientek, které v těchto případech mají často kolem 37 let i více a kvalita jejich vajíček již není dobrá. Tyto pacientky velmi touží upevnit nový vztah společným dítětem a s neúspěchem se smiřují těžce,“ popisuje MUDr. Machač. Rozvedeným ženám nad 30 let proto doporučuje zvážit zmražení vajíček.
„Pokud se například 32letá pacientka rozvede a nechá si zmrazit vajíčka, když si pak o pět let později najde nového partnera, s nímž touží založit rodinu, má výrazně vyšší šance.“

Podle lékařů obecně platí, že páry, které touží po druhém dítěti, by měly navštívit reprodukční kliniku po roce neúspěšného snažení od chvíle, kdy žena přestala kojit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce