Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Desatero pacienta s revmatickým onemocněním

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3415x )

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění napadající klouby. Postihuje lidi mezi 20. a 50 rokem života a o něco častěji ženy. Na revma, jak se nemoci lidově říká, neexistuje žádný lék. Jeho léčba proto spočívá jen v tlumení příznaků léky a fyzioterapií.

shutterstock.com

1. Návštěvu lékaře neodkládejte.

Včasná diagnóza je klíčová! Revmatické onemocnění je třeba co nejdříve diagnostikovat a nasadit účinnou léčbu zabraňující postupné destrukci kloubů a omezení hybnosti kloubů.

2. Ptejte se!

Z lékařů jsme všichni vždycky trochu nervózní, tak si klidně svoje dotazy napište, nebo s sebou vezměte jako doprovod rodinného příslušníka nebo přítele.

To, co by vám lékař měl říct je: Jaká je vaše diagnóza, jaké jsou možnosti léčby. Výhody a nevýhody každé z nich a jak vysoká je pravděpodobnost úspěchu každé z nich. POZOR! Lékař je povinen vás informovat o VŠECH možnostech léčby, ať už je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, či nikoliv.

S lékařem i s ostatními zdravotníky pravidelně o svém zdravotním stavu hovořte (lékaře se ptejte na výsledky vyšetření a došlo-li ke zlepšení nebo naopak zhoršení zdravotního stavu).

3. Užívejte léky podle doporučení lékaře, zaznamenávejte si:

  • Předepsané léky užívejte dle pokynů lékaře. Kdy užívat, jak, kdy, případná dietní omezení – jaké ovoce, zeleninu, jaké potraviny nekonzumovat, když užíváte některé léky, jaké léky nekombinovat.
  • Vždy si přečtěte příbalovou informaci, ale nepropadejte panice při čtení možných nežádoucích účinků, velmi pravděpodobně se ve vašem případě nevyskytnou. V případě, že by se přeci jen u vás některý z nežádoucích účinků vyskytl, je nutné okamžitě informovat lékaře, který pravděpodobně lék vysadí nebo vymění za jiný. Nesteroidní antirevmatika nebo analgetika můžete v případě nežádoucích účinků vysadit sám/sama. Kortikoidy však nikdy svévolně nevysazujte, jejich náhlé vysazení by mohlo ohrozit váš život. Každou změnu v užívání léků hlaste svému lékaři.
  • Jestliže užíváte doplňky stravy, vitamíny, byliny, nahlaste to svému lékaři.
  • Pokud používáte-li masti proti bolesti obsahující nesteroidní analgetikum, tak po použití dodržujte přísný zákaz slunění (až 48 hodin). Nerespektování zákazu slunění může vést ke vzniku rozsáhlých kožních problémů, které mohu vyústit k hospitalizaci.
  • Léky vždy skladujte podle návodu v příbalovém letáku. Při užívání biologických léků je nezbytné dbát na způsob přepravy. Špatně uskladněné a přepravované léky pacient NESMÍ užít!

4. Dodržujte doporučení lékaře.

Mezi lékařem a pacientem by měl být vztah založený na důvěře. Váš ošetřující lékař je vaším partnerem při léčbě a je třeba, aby byl informován! Nesouhlasíte-li s postupem lékaře, je třeba si s ním o tom promluvit a společně najít vhodné řešení pro obě strany. Pokud cítíte, že nedochází k přijatelné domluvě, nebo pochybujete o postupech lékaře, tak můžete využít názor druhého lékaře. Nezapomeňte nahlásit diagnózu také dalším lékařům, ke kterým pravidelně docházíte, případně při hospitalizaci nebo při akutně vzniklém zdravotním problému a případném transportu vozidlem rychlé záchranné služby. 

5. Informujte se i sami.

Zajímejte se aktivně o svoje onemocnění, je mnoho věcí, kterými můžete svůj zdravotní stav pozitivně ovlivnit. Pokud budete informace hledat na internetu, dejte pozor na důvěryhodnost zdroje. Můžete využít webových stránek pacientské organizace, kde naleznete mnoho odkazů a u nichž je vždy zaručena lékařská garance.

6. Trvejte na pravidelném stanovování aktivity onemocnění.

Lékař stanovuje aktivitu onemocnění podle krevních testů, rentgenových snímků a podle postižení kloubů a okolních tkání pomocí tzv. kompozitních indexů (např. DAS 28, SDAI, CDAI). Na stanovování aktivity onemocnění, funkčnosti, soběstačnosti atd. spolupracují i fyzioterapeut, ergoterapeut a sestry. Stanovování aktivity onemocnění dle některého z kompozitních indexů by při použití principu léčby k cíli mělo podle doporučení Evropské ligy proti revmatismu probíhat pravidelně v minimálně tříměsíčních intervalech při střední a vysoké aktivitě onemocnění, při remisi mohou být intervaly delší.

7. Upravte svou životosprávu.

Pokud máte nadváhu, nebo jste obézní, pokuste se pod dohledem odborníka zhubnout. Vynechejte přísun živočišných tuků, cukr a alkohol. Pijte vodu nebo neslazené a nesycené nápoje. Sledujte, po kterých potravinách se váš stav zhoršuje a po kterých potravinách se naopak cítíte lépe.

8. Hýbejte se!

Víme, že „revma“ bolí, ale pro zachování svalové síly, rozsahu pohybu a hybnosti kloubů je pohyb nutný. Pravidelné cvičení má rovněž pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Cvičit byste měli alespoň 30 minut denně (turistika, plavání, jízda na kole, lyžování atp.). Jaké cviky a v jaké intenzitě vám nejlépe poradí fyzioterapeut.
Ergoterapeut vám zase může být nápomocný v oblasti uchování soběstačnosti a vykonávání denních aktivit, s volbou pomůcek, které vám usnadní některé činnosti.
Můžete využít pravidelných cvičení a ergoterapií, které ve svých klubech organizuje pacientská organizace.

9. Naučte se relaxovat.

Stres je vaším nepřítelem a může výrazně ovlivnit váš zdravotní stav, snažte se rozvíjet relaxační a uvolňující techniky. Snažte se onemocnění přijmout jako součást vašeho života i s jeho omezením. Pokud budete v psychické pohodě, lépe se vám bude s nemocí žít.

10. Nezůstávejte sami!

Naučte se plánovat činnosti a rozdělit úkoly, hovořte se svými blízkými, nebojte se požádat o pomoc. Nevynechávejte rodinu a přátele, je důležité, aby i oni přijali omezení, která z onemocnění plynou. Jsou těmi, kdo o vás pečují, když vám není dobře. Měli by vědět, jak se cítíte, a podpořit vás. 
Mluvte o onemocnění s lidmi, kteří jsou na tom „stejně“. Využijte nabídek pacientské organizace a zúčastněte se pravidelných setkání pacientů s revmatickým onemocněním, nebo jeďte na rekondiční pobyt do lázní.

Zdroj: www.revmaliga.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce