Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dětské infekční nemoci spojené s vyrážkou

(MUDr. Daniela Hlobilová | přečteno: 147840x )

Vyrážka doprovází některé dětské infekční nemoci. Známe spíš ty, proti kterým je možné nebo dokonce povinné se nechat očkovat - zarděnky, spalničky, neštovice. Očkování proti spále, páté a šesté dětské nemoci však neexistuje. U dětí většinou tyto nemoci probíhají lehce, lze je však zaměnit, a i proto je třeba jim věnovat pozornost.

shutterstock.com
Kůže je největší orgán lidského těla a řada nemocí, s kterými se běžně potkáváme, se projeví právě na kůži. Jak? Vyrážkou. Máme-li malé dítě s teplotou a vyrážkou, pak nás jako rodiče nejčastěji napadne, zda naše ratolest nemá některou z typicky dětských nemocí. A které to jsou? Spalničky, zarděnky, spála, neštovice a další.
 
Očkováním se lze chránit proti spalničkám a zarděnkám – je to jedno z povinných očkování v dětském věku. Ovšem je třeba vzít v úvahu, že i přes velkou proočkovanost v České republice se tyto nemoci ojediněle objevují. Dalším onemocněním, které sem spadá, jsou plané neštovice. Těmi ročně onemocní desítky tisíc dětí. Toto onemocnění většinou probíhá lehce a i proti němu je možné očkovat – na přání rodičů.

Pojďme se blíže seznámit s nemocemi, proti kterým očkovat nelze:

Spála (scarlatina)

Proti spále očkování není a spálou můžeme onemocnět i několikrát za život. Je způsobena baktérií streptokokem a přenos se děje kapénkovou infekcí (kašláním a kýcháním infikovaných slin).

Spála se typicky projeví teplotou, angínou a vyrážkou. Vyrážka je růžová, drobně skvrnitá, na pohmat drsná jako husí kůže a objevuje se v tříslech, podbřišcích, na vnitřní straně stehen a v podpaží. V obličeji mohou být zarudlé tváře s výbledem kolem rtů a takzvaný malinový jazyk. Spála se léčí antibiotiky, nejčastěji penicilinem.

Prodělané onemocnění nezaručuje celoživotní ochranu!

Pátá dětská nemoc (erythema infectiosum)

Infekce je způsobena virem a typicky se objevuje u předškolních a školních dětí. Nákaza se šíří nejčastěji kapénkami.

Po několika dnech inkubace s lehkými známkami virózy - zvýšená teplota, únava, bolesti v krku - se objevuje motýlovité zarudnutí na tvářích (pro podobnost se toto stadium označuje jako „zfackovaná tvář“).  V odstupu pár dní následuje vyrážka na hýždích a končetinách, která je tvořena velkými skvrnami různě splývajícími (podobnost s krajkou nebo sítí). Vyrážka přetrvává i několik týdnů, pak bledne, ale u některých dětí se může znovu objevit třeba po koupeli nebo námaze.

Onemocnění probíhá u zdravých dětí většinou lehce, odezní bez léčby, u dospívajících dívek se ale může zkomplikovat záněty kloubů. Pokud onemocní těhotná žena, může dojít v 5 – 10 % k poškození plodu a potratu.

Šestá dětská nemoc (exanthema subitum, roseola infantum)

Nemoc se vyskytuje především u kojenců a batolat. Jde o virové onemocnění způsobené herpetickými viry (též způsobují opar, plané neštovice a pásový opar).

Typický průběh je následující: 3 - 4 dny trvající horečka kolem 39 - 40 °C,  pak pokles teplot a výsev drobně skvrnité růžové vyrážky na obličeji a trupu, ale i na končetinách. Onemocnění probíhá lehce, při prudkém nástupu horečky na počátku se ale mohou objevit febrilní křeče.

U tohoto onemocnění se občas stává, že dítě je vzhledem k teplotám a lehkým známkám zánětu nosohltanu léčeno antibiotiky a následný výsev vyrážky je mylně považován za alergickou reakci na podané antibiotikum.
 

Kdy se ještě objevuje vyrážka

Vyrážku může způsobit velké množství virů. Necharakteristická vyrážka se může objevit třeba i u běžného nachlazení a u průjmových onemocnění. Typické jsou doprovodné příznaky jako teplota, únava, bolesti svalů, bolesti hlavy, rýma, kašel či průjem. Projevy nemoci většinou do 10 dní odezní i bez léčby.

Dětské infekční vyrážky mohou někdy probíhat zcela netypicky a je snadné je zaměnit s jiným onemocněním. Vyrážkou se projevují i různé alergie, kopřivky, atopický ekzém, lupénka a další.

Nejzávažnější onemocnění doprovázené vyrážkou je invazivní meningokokové onemocnění, kdy dítě má horečku, je celkově ve špatném stavu a má vyrážku způsobenou krvácením do kůže. U takového dítěte je na místě rychlá hospitalizace a intenzivní léčba.

Obecně lze říci, že většina infekčních vyrážek dětského věku probíhá lehce, lze je však zaměnit, a proto při jakýchkoliv pochybnostech je vyšetření lékařem na místě. Někdy je cesta ke správné diagnóze dlouhá a je třeba dítě opakovaně kontrolovat a sledovat vývoj stavu v čase.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Slavka
23x

Můj 12 letý syn má na vnitřních stranách obou stehen docela velké pupeny.Jsou jako by nalité a tvrdé jako bradavice.Stále se rozšiřují v oblasti stehen.Ale má jich několik i na lokti.Potírali jsme dezinfekčním přípravkem Betadin a mazali framikoinem.Ani heřmánek nepomohl.Má to už více jak 2 měsíce .Poraďte prosím děkuji

Marie Vykydalová
15x

Dobrý den chci se zeptat jestli spála je nebezpečná pro těhotné. Děkuji

marie
2x

Podívejte se na farmax.cz, konkrétně jejich eshop. Najdete tam zajímavé produkty a kvalitní taktéž za slušnou cenu. Můžou pomoci konkrétně i Vám. Např. doplňky stravy, imunitní systém, posílení organismu, vitamíny, enzymy, kyselina listová ad.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce