Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Dieta je k ničemu, člověk musí změnit své myšlení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 375x )

Životní styl, stres, sedavé zaměstnání… známe to všichni. Výsledky takového způsobu života se odrážejí nejen na našich tělech, ale i našem zdraví. S obezitou je totiž spojeno více než 30 různých onemocnění, mezi něž patří diabetes 2. typu, srdečně-cévní choroby a některé druhy rakoviny. Upozornit na tuto problematiku má Světový den obezity, který připadá na 4. března 2021.

shutterstock.com

Obezita je tedy z hlediska zdraví nebezpečná. Ale abychom jen nestrašili. Bylo prokázáno, že záleží hlavně na tom, jak moc pohybu máte. Jestliže byste srovnali zdraví hubeného muže, který vůbec nesportuje a má minimum pohybu s obézním mužem, který sportuje a pohybuje se pravidelně, pak je na tom hubený muž hůř – má vyšší riziko zemřít na kardiovaskulární onemocnění. Dlužno také říci, že pokud se rozhodnete hubnout, pak každé kilo, které zhubnete, riziko okamžitě snižuje.

Správná motivace je při hubnutí velmi důležitá

Nejprve se zamyslete a porovnejte zisky (ustoupí zdravotní problémy, doběhnu tramvaj, koupím si hezké šaty apod.) a ztráty (budu muset přemýšlet nad tím, co jím, budu muset omezit tučná a sladká jídla, budu muset překonat lenost a více se hýbat), které z redukce váhy plynou. Rozhodněte se, zda je vhodná doba k jejímu zahájení právě nyní. Pokud převáží ve vašem bilancování oběti, počkejte ještě nějakou dobu, až se motivace k hubnutí zvýší. Rozhodnutí odložit hubnutí na dobu, kdy budete více motivováni, není neúspěch, ale prevence neúspěchu. Pokud převáží zisky, je vše v nejlepším pořádku a můžete na sobě začít s chutí pracovat.

Hubnutí natrvalo a s úsměvem. Jak začít?

Myslete na své zdraví

Pokud máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, poraďte se o úmyslu hubnout, zejména o svých pohybových možnostech, s lékařem.

Stanovte si reálný cíl

Nedávejte si příliš vzdálený a velký cíl, mnohdy i malá změna postačí k velké radosti a chuti pokračovat dál. Pokud držíte přísnou radikální dietu, objeví se negativní emoce, podrážděnost, deprese, emoční labilita, vynořují se nadměrně myšlenky na jídlo a euforie z prvních úbytků je velice krátkodobá. Těm, kteří hubnou rozumně, se naopak zlepšuje nálada, dochází k snížení tělesných potíží, zvýšení tělesné i psychické zdatnosti a zvýšení kvality života vůbec. 

Než začnete hubnout, vyfotografujte se

Jen porovnáním fotografií mnohdy skutečně poznáte rozdíl.

Změňte svůj přístup k jídlu

Prvním krokem při hubnutí je změna vztahu k jídlu. Ten nevyvážený vztah k jídlu se projevuje například tendencí k přejídání, extrémně rychlou konzumací jídla nebo kompenzací stresu jídlem. Vhodné je nandat si na talíř pouze přiměřenou porci, tu sníst a nepřidávat si. Rychlí jedlíci by měli zkusit zpomalit tempo například porcováním stravy na malé kousky, či stravováním pomocí čínských hůlek.

Možná, že také patříte mezi „bezmyšlenkovité jedlíky“. Jsou to ti, kteří si při sledování televize ani nevšimnou, že spořádali pytel brambůrek, na kolečka pokrájenou klobásu a misku arašídů. Právě takovým psycholog doporučuje si na stůl nic nedávat. My doporučujeme si tam nastražit talíř s plátky okurky a na proužky nakrájenou mrkví…

Najděte si parťáka

Zkuste si najít někoho, kdo bude hubnout společně s vámi. Pokud se vám to zdaří, dohodněte si alespoň jeden den v týdnu, kdy se budete společně scházet, debatovat, jak se vám to daří, co vám nejvíce pomohlo a co vám „dalo nejvíce zabrat“. Pokud chcete přidat aktivnější pohyb, parťák se vám bude hodit. Budete si vzájemně poskytovat oporu a podporu. Vzájemnou podporu si můžete dodávat i prostřednictvím internetu či SMS. Jestliže nikoho nesežene nebo jste spíše samotářského založení, můžete samozřejmě úspěšně hubnout i samostatně.

Sledujte úspěchy

Pořiďte si kvalitní váhu, abyste se mohli pravidelně vážit. Cílem je sice změna životního stylu, ale protože důsledky posilující změnu vašeho chování jsou více než vzdálené, údaj na váze vám poskytne zpětnou vazbu pružněji. Nebuďte však otroky váhy, která nemůže přesně zhodnotit vaše úsilí, nedopusťte, aby číslo na váze řídilo váš život. Ti, kteří začnou pravidelně cvičit, mohou očekávat zvýšení svalové hmoty na úkor tukové. Svaly jsou těžší než tuk, a tak váha ani nemusí ukázat velké váhové úbytky, ale bude vám třeba volné oblečení a sníží se právě množství tuku. V každém případě si můžete změřit obvod pasu, který je velmi vypovídajícím ukazatelem hubnutí.

Hýbejte se!

Říká se, že pro zdraví bychom měli denně ujít 10 000 kroků nebo se alespoň 30 minut intenzivně hýbat. Pokud však máte sedavé zaměstnání, do práce a z práce jezdíte autem a doma strávíte zbytek dne u televize, sotva tento limit splníte.

Každý pohyb se počítá:

  • Při telefonování choďte
  • Při sledování seriálů, filmů do první reklamy jeďte na rotopedu/choďte na pásu/„hopsejte“ na fitbalu
  • U televize/počítače neseďte na gauči, ale střídejte s fitbalem 
  • Před každou pravidelnou činností – čištění zubů, čtení novin, pití kávy, před večeří apod., se 5 minut hýbejte – můžete využít cvičení na youtube, vymyslete si vlastní sestavu nebo se aspoň protáhněte.

Pravidelná chůze je jednou z nejjednodušších forem cvičení, kterou můžete snadno začlenit do svého každodenního života, a je také dobrým prostředkem ke zlepšení kondice a celkového zdraví. Největší přínos má pro ty skupiny lidí, které se jiným aktivitám věnovat nemohou.

Cvičit můžete z pohodlí domova a díky bohaté nabídce na internetu prakticky kdykoliv, když máte chuť a čas. Nevýhodou může být „neživý“ kontakt s ostatními cvičícími, a především s lektorem, který na živých lekcích kontroluje vaši technikuA pochopitelně i nižší motivace – pokud máte možnost si video pustit úplně kdykoli, nezřídka se stane, že si ho nepustíte vůbec… Tento problém částečně řeší online cvičení, která probíhají v reálném čase a máte tak pocit, že jste opravdu na skupinové lekci. Před začátkem nebo po skončení lekce můžete prohodit i pár slov s ostatními cvičícími nebo se zeptat lektora, když si nejste jisti správným prováděním cviků. Přesto však všechny typy online cvičení kladou velkou zodpovědnost na samotné cvičící. Ti musí odhadnout svoje síly a zohlednit při cvičení svoje zdravotní dispozice. 

Rada na závěr (nebo na začátek?)

Stanovte si hubnoucí cíle, rozplánujte je - optimálně shazujte 0,5 kila za týden. Pokud se nebude vše dařit tak, jak si představujete, nezoufejte. Hlavní věcí je, že pro sebe něco děláte a každá změna k lepšímu se počítá. Trpělivost se vyplatí!

Zdroj: www.stob.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce