Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Genitální bradavice - intimní problém, o kterém se nemluví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7154x )

Genitální bradavice jsou způsobeny lidskými papilomaviry (HPV). Jedná se o vysoce nakažlivou sexuálně přenosnou infekci, která způsobuje výskyt malých bradaviček v oblasti genitálií a v blízkosti řitního otvoru. Genitální bradavice sice nejsou život ohrožující choroba, ale mnohdy sebou nesou nepříjemné příznaky jako pálení, svědění, krvácení a bolest. Navíc toto onemocnění může mít zásadní vliv na sexuální život partnerů.

shutterstock.com

Genitální bradavice (condylomata accuminata) jsou výrůstky tělové nebo bělavé barvy na kůži a sliznicích vnějších pohlavních orgánů (u žen i v pochvě nebo na krčku dělohy) a v okolí konečníku. Jsou virového původu, způsobují je určité typy lidských papilomavirů (HPV- humánní papilomavirus), které se přenáší zejména pohlavním stykem. Nejčastěji se toto onemocnění vyskytuje u mladých lidí ve věku 16‒24 let, ženy jsou postiženy častěji než muži. Pokud dojde k nákaze jednoho z partnerů, měl by se nechat vyšetřit i druhý partner. 

Čtěte také: Varovné příznaky rakoviny děložního čípku

Přenos papillomaviru

Tato infekce patří mezi nejnakažlivější sexuálně přenosné choroby. K přenosu dochází přímým kontaktem s nakaženou kůží či sliznicí, především (až 99%) při pohlavním styku - vaginální, anální, orální sex. Přenos nesexuální cestou (ručníky, spodní prádlo, bazén...) je možný ale málo pravděpodobný.

Existuje i riziko přenosu HPV infekce během porodu z matky na plod. U novorozence se po průchodu porodním kanálem může kromě klasických kondylomat (bradavic) na kůži rozvinout také velmi závažné onemocnění dýchacích cest - respirační papilomatóza. Papilomy - výrůstky, které rostou do dýchacích cest, omezují a stěžují dýchání novorozence. 

Čtěte také: 5 věcí, kterých se vyvarovat abychom předešly nepříjemné vaginální mykóze

Příznaky genitálních bradavic

Genitální bradavice vzniknou v místě vstupu infekce. Na sliznici se vytvoří bradavičnaté útvary od velikosti pár milimetrů až po centimetrové rozměry. Vyskytují se ve shlucích, čímž vytváří vystupující květákovité útvary, které bývají svědivé. Jsou bílé až růžové barvy. Na kůži se ale může objevit pouze jedna či dvě osamocené bradavice. Nejčastěji se u žen vyskytují na velkých i malých pyscích, klitorisu, v močové trubici, pochvě, okolo konečníku aj. u mužů pak v oblasti žaludu, v blízkosti ústí močové trubice, na předkožce, šourku a v okolí konečníku. Při pohlavním styku mohou vyvolat bolest i krvácení.

Pokud došlo k nákaze papillomavirem při orálním sexu, mohou se genitální bradavice objevit v hrtanu a na patrových obloucích.

Kondylomata většinou nezpůsobují bolest. V méně častých případech mohou ale příznaky genitálních bradavic zahrnovat také svědění, pálení či krvácení.

Někdy může nákaza naopak probíhat bez jakýchkoliv zvláštních příznaků. Virus přežívá v těle a k výsevu bradavic obvykle dochází při oslabení obranyschopnosti organizmu. Jak muži tak i ženy mohou být nositeli takovéto skryté HPV infekce a i když se u nich neprojevují žádné příznaky onemocnění, opakovaně mohou nakazit svého sexuálního partnera.

Čtěte také: Endometrióza je příčinou bolestí břicha, bolestivého pohlavního styku i neplodnosti

Diagnostika genitálních bradavic

Genitální bradavice je snadné rozpoznat díky typickému vzhledu. Pro přesné určení se odebírá vzorek z bradavice a vyšetřuje se mikroskopicky, může se provést PCR na přítomnost virové DNA, kdy se stanoví přesný typ papillomaviru.

Při pozitivním nálezu je nutné informovat vašeho sexuálního partnera, který by se měl nechat také vyšetřit. Dále je vhodné odložit další sexuální aktivity až na dobu, kdy bradavice zcela vymizí.

Čtěte také: Cytologické vyšetření

Léčba genitálních bradavic

Některé bradavice mohou časem zmizet samy od sebe, většinou je ovšem potřeba navštívit lékaře. Pokud genitální bradavice nevymizí a nezhojí se samy je nutné jejich odborné odstranění s cílem minimalizovat jejich znovuobjevení.

Základní léčebné postupy zahrnují lokální aplikaci lékařem indikovaných mastí, vodiček či krému s cytostatickými nebo imunomodulačními účinky. Dále jsou možné postupy jako je odstranění genitálních bradavic použitím kyseliny trichloroctové, kryoterapie za použití tekutého dusíku. Pokud léčba nezabírá, jsou na místě vhodné chirurgické techniky, např. prosté vyříznutí bradavice skalpelem, ostrou lžičkou nebo elektrochirurgické odstranění pomocí elektrokauteru, laseru, vysokofrekvenčního skalpelu, který má výhodu nekrvavého, šetrného ošetření. Všechny metody odstraňování genitálních bradavic je vhodné doplnit i užíváním přírodních imunostimulancií.

Úspěšnost výše uvedených postupů léčby genitálních bradavic je různá. Po zaléčení se v mnoha případech genitální bradavice objevují na stejných či jiných místech znova, protože HPV může být stále přítomný v organizmu. Znovuobjevení se bradavice závisí na mnoha faktorech. Přítomnost různých typů HPV najednou , snížena obranyschopnost, poškození epitelu buněk to jsou některé faktory, které ovlivňují přetrvávání HPV a opakování klinických projevů.

Čtěte také: Víte, proč očkovat vaše děti proti HPV?

Prevence infekce lidským papillomavirem

HPV infekce jsou nejrozšířenější pohlavně přenosné onemocnění. Nejefektivnější ochrana spočívá v rozumném sexuálním životě - sex s jedním partnerem, který je zodpovědný a není promiskuitní. Je dobré znát také partnerovu minulost i anamnézu. V případě jakýchkoliv pochybností vždy dodržujte zásady provozování „bezpečného sexu“. Používání bariérové ochrany - kondomu - neznamená 100% ochranu, ale riziko přenosu infekce výrazně sníží. Velmi důležitá jsou i běžná hygienická opatření po sexu a nejen po něm. Obecně dodržování zásad osobní hygieny a zdravý životní styl jsou základy dobře fungujícího imunitního systému.

Nejúčinnější dosud známou prevencí je očkování. V dnešní době jsou na českém trhu dostupné dvě různé vakcíny, které působí proti některým typům papilomavirů. Jedná se o Gardasil a Gardasil 9. Tyto vakcíny se liší ve svých účincích, lékař by měl proto pacientovi doporučit tu, která pro něj bude vhodnější. Proti méně častým typům HPV bohužel žádné očkování neexistuje.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce