Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Histologické vyšetření

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 131039x )

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

shutterstock.com

Kdy lékař provádí tato vyšetření?

Lékař Vám odebírá vzorek pro histologické vyšetření, při podezření na onemocnění, jehož přesnou povahu neurčí základním vyšetřením ani zobrazovacími metodami. Histologické vyšetření pomůže Vašemu ošetřujícímu lékaři onemocnění diagnostikovat a poté ho i správně léčit. Histologicky se nejčastěji vyšetřují ledviny, játra, kůže a trávicí trakt. Z trávicího traktu jsou vzorky odebírány při kolonoskopii nebo fibroskopii (endoskopické metody), z jater a ledvin tzv. perkutánní biopsií. Při perkutánní biopsii se vzorek tkáně odebírá po znecitlivění příslušné oblasti přes kůži dlouhou jehlou. Velmi využívané je tzv. peroperačního vyšetření. Provádí v průběhu operačního výkonu. Operatér odebere během operace vzorek tkáně, například podezřelé z nádorovému bujení, a odešle jej k rychlému posouzení. Patolog vzorek zkráceně zpracuje, prohlédne a výsledek zavolá zpět na operační sál. Podle výsledku se operatér rozhodne, jak bude dále v operaci pokračovat. Dozví-li se například, že šlo o nádorově změněnou tkáň, provede větší výkon.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kučerová Naďa
10x

27.10 09 jsem byla na odebrání histologického vyštření a dosud mi nepřišel výsledek,mám strach že je něco v nepořádku protože to trvá dlouho

Andrea
2x

Právě že kdyby bylo něco v nepořádku volají vám hned.

Jana

To už by volali, kdyby to bylo pozitivní... Když nevolaji je to v pořádku, aspoň tak jsem to měla já


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Nádor na páteři

Dobrý den, mému otci zjistili nádor na páteři, který z menší části prorůstá do páteře a z větší ven. Ráda bych více informací. Velice děkuji Olga Míková

Rakovina žaludku

Řada statistik ukazuje, že se výskyt rakoviny žaludku ve většině vyspělých států snižuje. Příčina není bohužel zcela známa.

Dotaz na nádor slinivky břišní

Moje maminka má nádor slinivky břišní. Lékaři ji odmítli operovat i ozařovat. Je možná homeopatické léčba? Standa

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce