Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinenční pomůcky: Co vybrat vložky nebo kalhotky?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1675x )

Inkontinence je stále problémem, o kterém se málo mluví a lidé, kterým sužuje život, se za ni stydí. To však vede k nedostatečné informovanosti a k ​​tomu, že pacienti často nevědí, jak si mohou pomoci. Na trhu je přitom v dnešní době mnoho vhodných pomůcek, díky nimž může být život s inkontinencí o něco komfortnější

Dobrá rada
shutterstock.com

Inkontinence je samovolný únik moči nebo stolice z důvodu ztráty kontroly nad močovým měchýřem nebo střevy. Močová inkontinence je porucha funkce močového měchýře nebo svěrače močového měchýře provázená samovolným únikem moči. Množství úniku moči může být různé od občasných, nepatrných úniků několika kapek moči až k naprosté ztrátě kontroly a stálému nekontrolovatelnému pomočování.

Stupně inkontinence

Inkontinenci dělíme na lehkou, střední a těžkou

  • Lehká inkontinence znamená, že moč uniká po kapkách. K úniku dojde například při smíchu, zakašlání nebo zvýšené fyzické námaze. Únik moči se pohybuje mezi 50 až 100 ml během 4 hodin. Tento typ inkontinence potkává často ženy po porodu. 
  • Střední inkontinence znamená únik moči už při mírnějším zvýšení nitrobřišního tlaku, například při chůzi po schodech či lehčí fyzické námaze. Ztráta moči během čtyř hodin je 100 až 200 ml.
  • Těžkou inkontinencí označujeme trvalý únik moči v množství více než 200 ml za 4 hodiny. Často postihuje nepohyblivé osoby a v mnoha případech je spojená také s inkontinencí stolice.

Inkontinenční pomůcky

Vložky

Při velmi malém úniku moči vám prozatím postačí inkontinenční vložky. Tyto vložky jsou však odlišné od menstruačních vložek. Menstruační vložka je vyrobena tak, aby pohlcovala krev, která má oproti moči jinou hustotu. Na to je třeba myslet a vybírat z vložek pro inkontinenci. Výrobci rozlišují inkontinenční vložky pro ženy a muže. Díky tomu se vložka jednoduše přizpůsobí anatomii pohlavních orgánů. 

Vložné pleny

Jsou vhodné při středním nebo těžkém stupni inkontinence. Vložné pleny je třeba fixovat, a to buď spodním prádlem nebo fixačními kalhotkami.

Plenkové kalhotky

Inkontinenční kalhotky rozdělujeme na navlékací plenkové kalhotky a zalepovací plenkové kalhotky. Navlékací plenkové kalhotky vypadají a oblékají se jako spodní prádlo. Zalepovací zase vypadají jako dětské papírové plenky. Plenkové kalhotky se vyrábějí v různých stylech, barvách a velikostech.

Savé podložky

Může se stát, že si pomočíte lůžko. Tomuto lze jednoduše předejít používáním takzvaných savých podložek. Savé podložky jsou rozděleny na podložky bez záložek a podložky se záložkami. Záložky slouží k založení pod matraci, aby nedocházelo ke shrnování.

Inkontinenční vložky, nebo kalhotky?

Prvním kritériem, které byste měli zvážit, je závažnost problémů. Lehkou a střední inkontinenci můžete řešit inkontinenčními vložkami. Jsou pohodlné, diskrétní a anatomicky tvarované. U těžších forem úniku moči doporučujeme plenkové kalhotky pro dospělé nebo vložné pleny v kombinaci s fixačními kalhotkami. Při výběru inkontinenčních kalhotek volíte mezi natahovacími a zalepovacími. U ležících pacientů bez možnosti pohybu jsou pro ošetřující osobu určitě jednodušší zalepovací kalhotky.

Nelze říct, zda jsou lepší inkontinenční vložky, nebo kalhotky. Oba produkty mají své výhody a spousta pacientů je kombinuje. Rozhodně se nebojte zkoušet nové pomůcky, na trhu se stále objevují čím dál lepší a vychytanější typy pro ještě větší pocit komfortu.

Jak vybrat správnou velikost

Mnoho lidí volí raději větší velikost, protože dokáže pojmout větší množství tekutiny. To sice dokáže, ale pokud použijete inkontinenční kalhotky větší, než potřebujete, hrozí boční protečení a kalhotky jsou navíc mnohem více nápadné pod oblečením.

Naopak příliš malá velikost inkontinenčních či fixačních kalhotek může způsobit nepříjemné otlaky a odřeniny.

Pro správný výběr velikosti stačí změřit obvod boků. Inkontineční a fixační kalhotky jsou označené stejně jako oblečení velikostmi S - XL. Nespoléhejte ale na to, že svou konfekční velikost znáte, a měření boků určitě proveďte. Zvolte vždy nejmenší možnou velikost, kterou lze podle výsledků měření použít.

Vyznejte se v systému kapek

Na obalu si určitě všimnete ikony kapek. Toto označení vám pomůže s rychlou orientací a výběrem. Čím víc kapek, tím víc dokáže vložka, plena nebo kalhotky pojmout tekutiny.

Poraďte se s odborníkem

Přijde-li vám, že u vás je únik moči větší, snažte se překonat prvotní ostych a zajít ke svému obvodnímu lékaři pro radu. Pravděpodobně vás doporučí na specializované pracoviště, kde se s takovým problémem setkávají dnes a denně. Kromě toho, že vám lékař přímo doporučí konkrétní pomůcku, která je pro vás vhodná, má pro vás návštěva lékaře velikou výhodu v tom, že vám lékař předepíše tzv. poukaz a pomůcku vám tak částečně nebo úplně hradí zdravotní pojišťovna. S volbou nejvhodnějšího produktu vám také mohou poradit v každé lékárně či prodejně inkontinenčních pomůcek. 

Zdroj: moliklub.cztenacz.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce