Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak může homeopatie pomoct s psychickými potížemi v době epidemie COVID-19

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1856x )

Stres je jedním z největších nepřátel imunity, i proto je v době epidemie COVID-19 důležité se o svoji psychiku starat. Jaké emoce a problémy jsou nejčastější a jak si s nimi poradit? Zde jsou doporučení lékařů z Homeopatické lékařské asociace.

shutterstock.com

Podle lékařů, kteří ve své praxi po léta používají homeopatii, je výhodou jejich pacientů důvěra v metody.
"Lidé, kteří jsou zvyklí dlouhá léta léčit se homeopaticky, nemají takový strach ze současné situace. Z minulosti totiž vědí, že mají v homeopatii účinnou a bezpečnou léčbu příznaků, které obecně provázejí virové nákazy. Kromě toho znají i prostředky na zvýšení obranyschopnosti organismu,” vysvětluje lékařka Eliška Bartlová. V homeopatii prostě mají ověřeného pomocníka, a tak i v době epidemie zůstávají relativně v klidu.

Sama lékařka u svých pacientů vidí nejen obavy z budoucnosti, a to včetně té ekonomické. Vysiluje je také sledování zpravodajství a případné poplašné zprávy. Nesmírně zatěžující jsou omezení především v rodinných a sociálních kontaktech. 

Reakcí pak nemusí být jen strach a úzkosti, ale také agrese, neklid, beznaděj a pocity bezmocnosti a ohrožení. Dále pak fyzické projevy jako je bušení srdce, slabost a podobně. Je výhodou, že homeopatie umí přesně uchopit individuální příznaky člověka a jeho jedinečné prožívání, nejde cestou pouhého obecného utlumení.

Psychická zátěž je pak podle Elišky Bartlové jedním z důvodů, proč se může snížit imunita. A v tu chvíli je samozřejmě výhodou homeopatie, která dokáže šetrně zlepšit stav organismu. Proto jsou také často lidé léčící se homeopaticky pravidelně v lepší kondici. 

Také lékařka Hana Váňová, která byla mimochodem na začátku epidemie v uzavřené oblasti Litovle, se setkávala s tím, že se na ní pacienti obraceli s psychickými problémy. Kromě léků, které jim doporučila, ale také radí:
“Důležité je zachovat si psychickou pohodu a nebát se. Myslete i na teplo lidských vztahů: nejdůležitější esencí v této situaci je laskavost.”

Čtěte také: Léčba homeopatiky má svá pravidla

Psychické potíže a homeopatie

Po jakých lécích je v případě psychických potíží dobré sáhnout?

Je třeba zdůraznit, že ani homeopatie nemá specifický preventivní a léčebný lék na Covid-19, homeopatické léky ale mohou výrazně zlepšit prožívání. Ideální samozřejmě je, když se o jejich užívání a dávkování poradíte s lékařem-homeopatem nebo v lékárně, která takové poradenství poskytuje. Další informace pak můžete najít i na webu: www.svethomeopatie.cz.

Výběr léků závisí zejména na tom, jaké psychické potíže pacient pociťuje, zda je to spíše těžko zvladatelné omezení v pohybu, ztráta rituálů, změna životních podmínek, strach z finanční nouze, nejistota, strach o blízké i o vlastní život či třeba útlum, ochablost, nevýkonnost a pocit ohrožení, utlumení, ohrožení, či dokonce panika. Podle projevů pak lze určit preparát, který pomůže. 

Lékem první volby přitom může být Sedatif PC. Jde o homeopatický léčivý přípravek, který díky svému komplexnímu složení zmírní příznaky stresu během dne, a tím zkvalitní spánek v noci. Tradičně se používá při úzkostných stavech a příznacích stresu, jako jsou neklid, nervozita, podrážděnost a poruchy koncentrace.  Přípravek je šetrný, obsahuje výtažky z několika bylin v homeopatickém ředění a mohou jej užívat i rizikové skupiny pacientů, jako jsou děti, a těhotné a kojící ženy. U tohoto léčivého přípravku se neočekávají žádné nežádoucí účinky ani lékové interakce, proto se může užívat současně i s jinými přípravky. Je ve formě tablet, které se rychle rozpouštějí v ústech.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Další homeopatické preparáty:

Na stres, strach, paniku a zvládání krizových situací:

Aconitum napellus 15C

Jde o lék, který je vhodný nejen na vysokou horečku bez pocení, ale užívá se také ve stavech šoku, kdy postižený prožívá ohrožení života. Může to být jeden z prvních léků poté, co se dozvíte, že jste onemocněli nebo že má pozitivní test někdo blízký, kolega či soused.

Dávkování: vezměte si 5 granulí v intervalu 15 minut a opakujte až do zlepšení. Mělo by se dostavit maximálně po 6 dávkách, pokud ne, zkuste jiný lék.

Arsenicum album 15C

Pomáhá při strachu z infekcí, nemoci, smrti, které provázejí silná úzkost a neklid. Užitečný pro ty, co se neustále snaží bojovat, dezinfikovat všechno možné i nemožné, neustále pozorují sebe i své blízké a stále si měří teplotu.

Argentum nitricum 15C

Léčí strach charakterizovaný chaotickým neklidem. Chcete udělat jednu věc, ale současně začnete něco dalšího a ve výsledku pak nedokončíte nic. Jedna myšlenka zběsile střídá druhou. Takový stav může doprovázet i strach z uzavřených prostor, výtahů, výšek a takzvaná anticipační úzkost a strach z budoucnosti. V těchto situacích můžete mít i průjem nebo cítit nutkání k častému močení, chuť na sladkosti a zlepšení psychického stavu po jejich konzumaci.

Gelsemium sempervirens 15C

Lék na strach pro ty, které doslova paralyzuje. Nejsou schopni myslet, v podstatě nic dělat ani moc mluvit, mají trému a pocit vnitřního stresu. Jedinci, kterým tento lék pomáhá, mívají při úzkosti a strachu, třeba i z nemoci, pocit na omdlení. Mívají problémy s usnutím a neklidným spánkem.

Dávkování: v ředění 30 C, 5 granulí večer, ráno a hodinu před další větší zátěží - např. v situaci, kdy musejí podat výkon.

Ignatia amara 15C

Role tohoto léku nastupuje ve chvíli, kdy začne kolísat nálada od naprosté deprese a zoufalství až k (nepatřičnému) veselí a snahám říkat, že je vše v pořádku a že se to zvládne levou zadní. Sledování zpráv, internetu a vůbec myšlenky na vnější svět a nemocné vše jen a jen zhoršuje, úlevu přinese nějaká činnost, odpoutání pozornosti.

Pulsatilla 15C

Hodí se pro jedince, kteří mají potřebu být litovaní a opečovávaní. V současné době (a i jindy) mívají strach, mají sklon k plačtivosti, potřebu opory, vyjádření sympatií a jsou rádi s někým blízkým, kdo s nimi situaci sdílí.

Jeden či dva z výše uvedených léků můžete brát na střídačku 3krát denně po 5 granulích a podle psychiky případně snížit frekvenci podávání. Užívejte několik týdnů.

Zdroj: hla-homeopatie.czwww.svethomeopatie.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce