Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní plomby u dětí. Jaké hradí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4745x )

Česká republika drží smutné prvenství ve špatném stavu a vysoké kazivosti dětského chrupu. Špatnému stavu dětského chrupu lze však předejít. Věnujte zvýšenou pozornost čištění zubů u svých ratolestí. Je nutné děti od útlého věku vést k pravidelné a správně prováděné ústní hygieně. Kromě pečlivé ústní hygieny jsou nezbytné pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa a včasné ošetření případných kazů.

shutterstock.com

První zuby se většině kojenců prořezávají mezi 4. a 7. měsícem věku, u některých dětí to ale může být dříve, u jiných zase později. Mléčný chrup tvoří 20 dočasných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce 1. roku věku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce 2. roku 16 zubů a ve věku 2,5 roku by měly mít v ústech všech 20 zubů.

První návštěva zubní ordinace by měla proběhnout hned po prořezání prvního zoubku, tedy zhruba v šesti měsících věku. Dítě tak má možnost seznámit se s prostředím a navázat kontakt s lékařem v době, kdy se jedná pouze o preventivní prohlídku. Další prohlídka by měla proběhnout po prořezání prvních stoliček, tedy přibližně ve dvanácti až šestnácti měsících věku, a třetí pak po prořezání kompletního dočasného chrupu, tedy asi ve dvou až dvou a půl letech. Od té doby by dítě mělo absolvovat preventivní prohlídku každého půl roku, stejně jako dospělý člověk.

Čtěte také: Na mléčných zubech záleží!

Pozor na zubní kazy u dětí

Zuby je důležité důsledně čistit již od úplného počátku. V případě nečištění vzniká riziko zubního kazu. Každodenní rituál je vhodný i proto, aby si dítě na čištění chrupu zvyklo a pojalo jej za automatické. Později si dítě může čistit zuby samo, ale přibližně do osmého roku života by měli chrup dočišťovat rodiče. Důležité je také používání mezizubních kartáčků od doby, kdy se uzavřou mezizubní prostory.

Případné abnormality či kazy a jejich komplikace je třeba řešit co nejdříve. Zachování dočasných zubů v zubním oblouku je důležité hlavně pro prevenci ortodontických anomálií a správný růst čelistí, ale také z funkčních a psychologických důvodů. Naopak zanechání kazu bez terapie může vést k velkých bolestem a následnému strachu dítěte ze zubního lékaře či k poškození zárodku zubu stálého. Proto je velmi důležitá pravidelnost preventivních prohlídek a včasná sanace případných kazů.

Čtěte také: Při úrazech zubů je důležitý čas

Jaké zubní plomby hradí pojišťovna u dětí?

Zásady pro úhradu výplní stálého nebo dočasného zubu stanovuje přímo zákon o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho příloha č. 1, která obsahuje zdravotní výkony nehrazené ze zdravotního pojištění nebo hrazené jen za určitých podmínek. K výkonům hrazeným jen za určitých podmínek patří mj. i výplň stálého nebo dočasného zubu, včetně rekonstrukce růžku zubu.

Zjednodušeně se dá říci, že u dětí do 15 let jsou hrazeny tzv. bílé plomby (amalgámové pouze tehdy, pokud je jejich použití nezbytné). Od 15 do 18 let jsou hrazeny výplně amalgámové, bílé pak jen v předním úseku chrupu, do trojek včetně. Zatímco bílých výplní je více druhů, amalgámové mohou být jen z tzv. dózovaného (kapslového) amalgámu. Stomatologové ho používali i dříve, ale pacient si takovou výplň musel platit, protože z veřejného zdravotního pojištění mohl být hrazen jen nedózovaný amalgám. Ten se v současné době již nesmí používat.

Materiálem bílých výplní mohou být skloionomerní cementy nebo kompozitní pryskyřice. Kompozita se pak dělí podle způsobu svého tuhnutí na chemicky tuhnoucí, resp. samotuhnoucí (samopolymerující kompozita) a na ta, která tuhnou po osvícení světlem specifické vlnové délky (fotokompozita). O tom, jaký materiál bude v daném případě použit, by měl lékař rozhodnout i s ohledem na to, že pacientovi má vždy nabídnout ošetření, které je bezplatné. Pokud by si pacient měl ošetření platit, musí být předem seznámen s cenou a souhlasit s ní.

U dětí do dne dosažení 15 let nebo u ošetření dočasného zubu jsou výplně z veřejného zdravotního pojištění hrazeny

  • v rozsahu celého chrupu při použití skloionomerního cementu (nebo jiného plastického materiálu, nejde-li o amalgám, samopolymerující kompozit nebo fotokompozit)
  • v rozsahu řezáků a špičáků jsou hrazeny i při použití samopolymerujícího kompozitu.

V rozsahu stálých řezáků a stálých špičáků jsou u dětí do 15 let výplně hrazeny i při použití fotokompozitu.

Výplně z dózovaného amalgámu lze do 15 let použít a jsou hrazeny jen v případech, kdy není použití jiného materiálu možné z hlediska zdravotního stavu dítěte.

U pojištěnců od 15 let do dne dosažení 18 let jsou výplně hrazeny

  • v rozsahu celého chrupu při použití dózovaného amalgámu v základním provedení
  • v rozsahu řezáků a špičáků i při použití fotokompozitu nebo samopolymerujícího kompozitu.

Jde-li o dočasný zub, platí i ve věku od 15 do 18 let pravidla uvedená výše.

Čtěte také: Rentgen ve stomatologii – strašák, nebo pomocník?

Péče o dětské zuby

„Čistý zub se jednoduše nezkazí,“ říká MDDr. Váša a upozorňuje na častou chybu v péči o dětský chrup:
„Rodiče mnohdy nechávají i malé děti čistit si zoubky samotné. Dítě si tak sice zvyká na přítomnost zubního kartáčku v ústech a rituál čištění, to ale bohužel nestačí. Malé dítě není schopné dostatečně odstranit zubní plak, což vede ke vzniku zubního kazu. Je proto důležité, aby předškolním dětem pomáhali s čištěním zubů rodiče a i u větších dětí, zhruba do deseti let, na čištění dohlíželi,“ zdůrazňuje doktor Váša.

Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním a poté už nic nejíst a pít jen vodu. Večerní hygiena by měla být důkladnější a u větších dětí, po uzavření mezizubních prostor, zahrnovat také čištění speciálním mezizubním kartáčkem. Nejdůležitější je právě mechanické čištění kartáčkem, které ze zubů odstraní plak. Zubní pasta je pouze pomůckou a děti by měly kvůli nižšímu obsahu fluoru používat pouze pasty určené dětem.
„Ze zubních kartáčků vyberte takový, který bude mít hodně měkká a hustě osázená vlákna na malé hlavě. Snažte se čistit každý zub ze všech stran a nezapomínejte ani na méně dostupná místa jako zadní zuby a místo za posledním zubem,“ doporučuje Jakub Váša.

Tipy pro zdravé dětské zuby:

  • Pečlivé čištění správnou technikou je nejdůležitější
  • Nezapomínejte na pravidelné zubní prohlídky dvakrát ročně
  • Čistit dětem chrup začnete hned s prvním prořezaným zoubkem
  • V noci dětem nepodávejte sladké nápoje a jejich konzumaci omezte i přes den
  • Když už dítěti občas dáte sladkosti, lepší než jejich postupné „ujídání“ v průběhu celého dne je nárazová konzumace (a v ideálním případě pak zuby vyčistit)
  • V žádném případě neolizujte dudlík nebo lžičku dítěte – bakterie přenesené z úst dospělého mohou v těch dětských rychle napáchat škodu 
  • Pozor na noční kojení u batolat. I v mléce jsou obsaženy cukry a časté noční kojení může způsobit rozsáhlé kazy už velmi brzo. Ideální je po nočním kojení zuby dítěti otřít například vlhkou gázou.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce