Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní výplně: Druhy a jejich úhrada pojišťovnou

(3. května 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3027x )

Zubní výplně (lidově plomby) nahrazují části zubu po odstranění kazu. Obnovují vzhled i funkci zubů. Díky velkému množství druhů plomb je možné udělat náhradu, kterou okem nejde rozeznat od vlastního chrupu. Ne všechny plomby vám ale uhradí pojištovna.

shutterstock.com

Druhy zubních výplní, jejich výhody a nevýhody

Amalgám

Amalgám je nejstarší a zároveň stále nejpoužívanější výplňový materiál, který vzniká rozpouštěním kovového prášku ve rtuti. K výhodám amalgámu patří jeho snadná příprava a opracovatelnost, dlouhá životnost (10 a více let) a relativně nízká cena. Amalgámem se dají zakrýt velké zubní plošky. Naopak mezi zápory patří, že dvě hodiny po jejím zhotovení se na zub nesmí kousat a že na ploškách zubů nevypadá tmavá výplň zcela esteticky. Navíc v některých místech může dokonce prosvítat. I z tohoto důvodu si lidé amalgám vybírají zejména pro zadní zuby, na kterých není plomba při úsměvu či mluvení vidět. Amalgám, který vyplňuje zub do hloubky, může dráždit při požívání příliš teplých či studených nápojů zubní dřeň.   

Kompozitní výplně

Bílé neboli kompozitní zubní výplně se vyrábí z materiálu jménem fotokompozit, který je tvořen syntetickou pryskyřicí. Ta se nanáší na zub v několika vrstvách. Následně musí zubní lékař ozářit vyplňovaný chrup modrým světlem, aby došlo k polymerizaci a hmota se spojila se zubem. Speciální druh kompozitní pryskyřice tvoří takzvané kompomery.

Bílé plomby jsou velmi výhodné z estetického hlediska. Barevně splývají s chrupem, a tak si nikdo ani nevšimne, že byl z vašeho zubu vyvrtáván kaz. Kompozitní výplně nejsou vodivé, a tak vás nebudou trápit při konzumaci teplých a studených jídel či nápojů. Bílá plomba se na zuby dobře uchytí, nepotřebuje být umístěná hluboko, a tak při její aplikaci není nutné zasahovat vrtačkou do zdravé zubní tkáně. V případě, že je zub zasáhnut kazem do větší hloubky, je někdy nutné zanést do vyvrtaného chrupu nejprve amalgám a ten pak zakrýt bílou plombou.

Skloionomerní cementy

Skloionomerní cementy nebo taky sklopolyalkenoáty jsou méně užívané výplně, které mají mnoho výhod. Jedná se o sloučeninu, kterou tvoří skleněný prášek a ionomer. Tento druh zubní výplně má po umístění na vyvrtaný chrup regenerační účinky. Dodává sílu oslabené zubní sklovině a vyživuje okolní narušená místa. Má antibakteriální vlastnosti a tím zabraňuje další tvorbě kazu. Taky dobře drží. Skloionomerní cementy mají oproti mnohým výhodám bohužel menší trvanlivost a nejsou tak odolné. Z hlediska barevnosti je tato plomba nažloutlá, proto lidé raději dají přednost tradiční bílé výplni.

Keramické inleje

Keramické inleje tvoří skupinu bílých plomb. Jsou pevné, vysoce odolné, mají velmi dlouhou životnost. Jsou netoxické a nealergické, takže je v ústech může mít opravdu každý. Pod keramické inleje se nemá šanci dostat zubní kaz, takže i tento problém vás s plombou keramického typu mine. Jedinou nevýhodu tvoří vysoká cena, která skoro desetinásobně přesahuje cenu tradičních bílých plomb.

Existují i zlaté inleje, které byly oblíbené zejména v dřívějších dobách. Mnozí si tuto slitinu nechávali na zub aplikovat jen tak, aby se mohli chlubit zlatou zubní ozdobou. 

Výběr vhodného materiálu pro výplň v zubu záleží na mnoha faktorech. Výplň by měla být nejen estetická, ale zároveň i bezpečná, trvanlivá a funkční. Proto je při výběru nejvhodnějšího materiálu pro daný zub nezbytné zhodnotit stupeň kazivosti u pacienta, umístění výplně, rozsah vyplňovaného defektu, mechanickou zátěž zubu i požadavky pacienta.

Veškeré pomůcky, které potřebujete ke správné péči o zuby i dech, a to nejen pro dospělé, ale i pro ty nejmenší děti, najdete v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Které zubní výplně jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění?

Ošetření zubu definitivní výplní je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění v rozsahu a za podmínek stanovených v zákoně o veřejném zdravotním pojištění (Příloha č. 1 zákona č. 48/1997 Sb.). Podmínky úhrady jsou stejné pro všechny zdravotní pojišťovny.

Úhrada výplně zubu z veřejného zdravotního pojištění je možná jak v rámci preventivní pravidelné prohlídky, tak i při samostatné návštěvě, kdy se pojištěnec ke stomatologovi dostaví s kazem či jiným stomatologickým problémem.

Rozdělení úhrad dle typu chrupu a věkových kategorií:

Dočasný (mléčný) chrup

U pojištěnců s mléčnými zuby jsou hrazeny výplně:

  • ze skloionomerního cementu (bílá výplň) – v rozsahu celého chrupu
  • ze samopolymerujícího kompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z dozovaného amalgámu* – v rozsahu celého chrupu

Stálý chrup

U pojištěnců ve věku do 15 let jsou hrazeny výplně

  • ze skloionomerního cementu (bílá výplň) – v rozsahu celého chrupu
  • ze samopolymerujícího kompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z fotokompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z dozovaného amalgámu* – v rozsahu celého chrupu

U pojištěnců ve věku od 15 do 18 let jsou hrazeny výplně

  • ze samopolymerujícího kompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z fotokompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z dózovaného amalgámu – v rozsahu celého chrupu.

U pojištěnců nad 18 let jsou hrazeny výplně

  • ze samopolymerujícího kompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z dózovaného amalgámu – v rozsahu celého chrupu

U těhotných a kojících žen jsou hrazeny výplně

  • ze skloionomerního cementu (bílá výplň) – v rozsahu celého chrupu
  • ze samopolymerujícího kompozitu (bílá výplň) – v rozsahu řezáků a špičáků
  • z dozovaného amalgámu* – v rozsahu celého chrupu

*Není-li možné použít skloionomerní cement z důvodu zdravotního stavu pojištěnce, lze použít dózovaný amalgám (u dočasného chrupu, u pojištěnců do 15 let, u těhotných a kojících). Použití dozovaného amalgámu musí vyplývat ze zdravotnické dokumentace pojištěnce.

Dózovaným amalgámem se rozumí zubní amalgám v kapslové formě v předem určených dávkách. Při použití dozovaného amalgámu je ze zdravotního pojištění hrazena pouze výplň v základním provedení. Použití nedozovaného amalgámu je zakázáno.

V případě, že se pojištěnec rozhodne a souhlasí s metodou léčby nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění, hradí ji jako samoplátce

Jak často vám pojišťovna plombu uhradí

Úhradová vyhláška, kterou vydává každoročně Ministerstvo zdravotnictví, stanovuje frekvenční omezení – frekvence úhrady zubní výplně je stanovena u jednoho zubu na 1x za 365 dní.

Omezení frekvencí se netýká případů, kdy opakovaná výplň byla zhotovena z důvodu komplikací ošetřeného zubního kazu nebo úrazu daného zubu. Dřívější úhrada ze zdravotního pojištění je u pojištěnce možná v případě zvýšené kazivosti zubu v důsledku závažného celkového onemocnění.

V případě, že se pojištěnec rozhodne a souhlasí s metodou léčby nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění, hradí ji jako samoplátce. Stomatolog má tak povinnost mít přístupný ceník zubních výplní, pacienta o ceně nehrazených informovat před ošetřením a vystavit za uhrazené služby účet. 

Zdroj: vzp.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce