Inzerce

Kyselina fosforečná

4. května 2007, Dr. Tereza Vrbová   |   přečteno: 51732x

Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím...

Čtvrtina z celkové hmotnosti všech kyselin, které se používají v potravinách, připadá na kyselinu fosforečnou, E 338. Tato nejlevnější a zároveň nejsilnější okyselující látka má i jiná využití: umocňuje účinek antioxidantů v rostlinných tucích, zabraňuje nežádoucím reakcím kovů v potravinách, působí jako zdroj fosforu a udržuje kyselé prostředí při výrobě droždí.

Používá se při výrobě nápojů, sýrů, tuků, margarínů a mnoha dalších potravin. Kyselina fosforečná okyseluje nápoje typu Coca-Cola a dodává jim charakteristickou štiplavou chuť. V mírných množstvích je kyselina fosforečná bezpečná pro lidské zdraví. Avšak v době, kdy se Coca-Cola a jí podobné limonády stávají národním nápojem, je nutné mluvit o tom, co se stane konzumujeme-li nadměrná množství kyseliny fosforečné a fosforečnanů. O možných nežádoucích účincích při nadměrném příjmu těchto látek pojednává následující odstavec o fosforu.

Fosfor: Kyselina fosforečná představuje zároveň zdroj fosforu. Fosfor je hned po vápníku druhý nejzastoupenější minerální prvek v našem těle a podílí se zde na mnoha různých pochodech. Dostatek fosforu je nezbytný pro pevné a zdravé zuby a kosti. Většina lidí přijímá dostatečné množství fosforu ve stravě a jeho nedostatek není častý. Větší nebezpečí představuje přebytek fosforu. Fosforečnany se totiž vylučují z těla jako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanů mohou proto narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a zapříčinit nedostatek vápníku, a tím například i úbytek kostní hmoty. Vegetariány by mělo zajímat, že fosforečnany snižují přisvojitelnost železa z rostlinných zdrojů.

Ve Spojených státech proběhla studie, která sledovala děvčata konzumující pravidelně vysoká množství coca-colových nápojů (které obsahují kyselinu fosforečnou). Ukázalo se, že tyto dívky jsou více náchylné k různým zlomeninám než jejich vrstevnice, které podobné nápoje nepijí. Možná interpretace těchto výsledků spočívá právě v nedostatku vápníku, který je způsoben nerovnováhou mezi vápníkem a fosforem.

Většina dlouhodobých studií na zvířatech potvrdila, že pokud zvířata přijímají vyšší dávky kyseliny fosforečné nebo fosforečnanů v potravě (více než 0,5%), jsou ohrožena zpožděným růstem, ukládáním vápníku ve tkáních a orgánech a poškozením ledvin a srdce. Avšak pozor: čím nevyváženější je strava z hlediska příjmu ostatních minerálních látek, tím horší mohou být následky nadměrného příjmu fosforečnanů !

Tento text je založen na úryvcích z knihy Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme? aneb Průvodce "Éčky" v potravinách a je uveřejněn se souhlasem autorky. Tuto publikaci, ve které naleznete informace o všech "Éčkách" používaných v České republice, si nyní můžete koupit v knihkupectvích Kanzelsberger, Academia, Zdravotnická literatura v Lipové ulici a dalších. Více o knize: http://surf.to/Ecka

autor: Dr. Tereza Vrbová

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Nikol2 poděkování

Moc dekuju pomohl mi tento článek!!!!!§Je dopbrej fakt!!!!

Reagovatpoděkovatnahlásit

19. října 2006, 15:07:47

Stuky5 poděkování

To psala lékařka...k smíchu,kyselina fosforečná je pro nás nejdůležitější kyselina na této planetě drží totiž genetický kod DNA a ta jediná je schopná tvořit esterické můstky,které drží šroubovici DNA,aby se nerozpadla.Mohly bych pokračovat dále,ale stejně to nemá smysl,dodal bych k tomu,že coca-cola je nejzdravější nápoj u nás,O řídnutí kostí a pití coly.....tomu se můžu akorát tak zasmát.....se zbytkem textu se dá taky polemizovat..

Reagovatpoděkovatnahlásit

10. října 2011, 12:04:07

Tereza H.

Hele, je zajímavé, že tento článek je jako přes kopírák tohoto http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/jidlo-strava/cocacola-a-kyselina-fosforecna-zdravi-a-kolove-napoje-zapach-potu jehož autorem je podle všeho MUDr. Zbyněk Mlčoch. Tak jak to teda vlastně máte? Obojí je nechutně tendenční.

Reagovatpoděkovatnahlásit

13. října 2011, 17:19:31


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Míváte na jaře potíže s alergií?
Zatím hlasovalo 269 lidí.
Inzerce
Inzerce http://www.lekarna.cz/zitenax-krempasta-50ml/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=zitenax
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Katka (jak na únavu (neučte se žít s nemocí)) 29. května 2016, 16:34:46

    Neznám a jak dlouho ti působily? Já bych nerada do sebe cpala jednu za druhou. Diskutovat

  • Ladyna (Konopná mast) 27. května 2016, 09:38:36

    Rakytníkový olej je super - ano zkoušeli :-) Diskutovat

  • František (ElektroMyoGrafie neboli EMG) 30. května 2016, 14:13:21

    Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím, že to není až takové drama. Dnes jsem toto… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.