Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léčba křečových žil aneb co můžete udělat vy sami a v čem vám pomůže medicína?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1618x )

Křečové žíly jsou jedním z prvních příznaků chronické žilní nedostatečnosti, onemocnění, kterým trpí víc jak 40 procent žen i mužů. Málokdo si uvědomuje, že se jedná o dlouhodobý problém, který se bez léčby bude vyvíjet dál. Křečové žíly samy od sebe nezmizí a trvale nepomůže ani operační zákrok. Životní styl a přístup k léčbě je klíčovým aspektem k tomu, jak zdravé či nemocné vaše žíly budou. Ukažme si tedy konkrétní způsoby péče o žíly, z pohledu medicíny i z pohledu osobní prevence.

shutterstock.com

Co jsou to křečové žíly

Varixy, nebo křečové žíly, jsou označení pro rozšířené žíly dolních končetin. Vznikají ve chvíli, kdy žilní chlopně nefungují správně a celý systém dolních končetin je narušen. Žíly ztrácí svou pružnost a dochází k jejich roztahování. Krev se začne hromadit v povrchovém žilním systému a důsledkem jsou křečové žíly.

Další možností vzniku varixů je pak hluboká žilní trombóza, při níž sraženina brání v odtoku krve hlubokým systémem. Krev tak mnohem více proudí povrchovým systémem, a právě to způsobí roztažení jeho žil.

Co můžete udělat vy sami?

Vlastní péče je nesmírně důležitá. I když vám medicína umí nabídnout řešení ke zmírnění potíží, bez vlastního přičinění se neobejdete. Jaké kroky si tedy můžete “předepsat“ vy sami ke zmírnění potíží či progresu křečových žil?

  • Zařaďte pravidelný pohyb – věnujte se fyzické aktivitě každý den. Naordinujte si procházky, jógu či plavání. Pohyb pomůže rozproudění krevního oběhu.
  • Myslete na zdravý jídelníček – omezte sůl a zařaďte potraviny, které budou vašim žilám a celkovému zdraví ku prospěchu (vitamíny, vlákninu, červenou řepu nebo rutin, který zlepšuje pružnost cévních stěn a najdete ho v jablku nebo ostružinách).
  • Relaxujte s nohami ve zvýšené poloze a protahujte nohy, abyste rozproudili krev
  • Omezte dlouhé stání či sezení nebo střídejte pozice
  • Pokud trpíte nadváhou, pokuste se snížit tělesnou hmotnost
  • Nenoste vysoké podpatky a upnuté oblečení
  • Oblékejte kompresní punčochy na křečové žíly
  • Masti a léky – navštivte lékárnu a ptejte se na masti a léky, které dnes v obou případech můžete pořídit bez předpisu lékaře. Mohou významně ulevit od pocitu bolavých a těžkých nohou, brnění, ale i pomoci zabránit vzniku krevních sraženin a dalších potíží.  

Kdy s křečovými žilami navštívit lékaře?

Dlouhodobě neřešené křečové žíly mohou zvýšit riziko dalších stádií onemocnění, jako je vznik bércových vředů. Pokud tedy vnímáte, že i přes úpravu životního stylu se váš problém nelepší, pak s návštěvou lékaře neotálejte.

Léčba křečových žil z pohledu medicíny

Kombinace vašich kroků ve formě úprav životního stylu a medicíny ve formě léků je asi tím nejúčinnějším spojením k prevenci nebo zmírnění potíží s křečovými žilami. Existují ovšem i čistě chirurgické zákroky.  

  • Sklerotizace – lékař napíchne žilky speciálním roztokem, který je chemicky zničí. Žíla se po několika týdnech v těle vstřebá. Zákrok bývá rychlý, šetrný a cenově nenáročný. Po sklerotizaci je nutné nosit kompresní punčochy 1-3 týdny.
  • Laserová ablace – působením tepla laseru se povrchní žíla uzavře. Během několika týdnů se změní ve vazivový proužek. I zde je potřeba nosit kompresní punčochy 3-6 týdnů.
  • Clariverin – moderní metoda drobného invazivního charakteru. Metoda žílu zevnitř mechanicky naruší a pomocí sklerotizační látky stáhne. Zákrok je rychlý, bezbolestný a bez modřin. Po zákroku se můžete vrátit ihned k běžným aktivitám.
  • Venaseal – zde dochází k uzavírání žil pomocí speciálního “lepidla“. Tato metoda je vhodná pro všechny typy obtíží s křečovými žilami. Je moderní, bezbolestná a není potřeba anestezie ani následná komprese pomocí punčoch.
  • Flebektomie - provádí se v celkové nebo lokální anestezii. Metoda spočívá v jednorázovém odstranění křečové žíly včetně jejich větví. Po ošetření je potřeba nosit kompresní punčochy 2-3 týdny.
  • Radiofrekvence – žíla je uzavřena zavedením tenké radiofrekvenční sondy, která vyzařuje přesně danou tepelnou energii. Dojde ke smrštění a uzavření žíly a jejímu následnému vstřebání. Kompresní punčochy je nutné nosit 3-6 týdnů.
  • Klasická operace křečových žil – většinou se provádí v celkové nebo částečné anestezii. Po ošetření je potřeba nosit kompresní punčochy po dobu několika týdnů.

První volbou léčby křečových žil jste vy sami. Tedy osobní rozhodnutí k úpravě a ozdravení vašeho životního stylu. Na reálné obtíže jako je bolest, brnění či otok pomáhají velmi dobře léky dostupné v lékárně i bez předpisu. Léky s obsahem dvou látek, diosminu a hesperidinu, jsou odborníky nejvíce doporučované. Věnujte se vašim nohám včas a předcházejte budoucím problémům.

Devenal

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce