Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Revoluční řešení léčby křečových žil poprvé kompletně z vnějšku těla

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1242x )

Křečové žíly v Česku trápí odhadem asi jeden a půl milionu lidí. Z původně kosmetické záležitosti se časem může stát problém zdravotní. Čím dříve se tedy s léčbou křečových žil začne, tím lépe. Do České republiky přichází nová léčba křečových žil bez řezů a jizev.

theraclion.com

Křečové žíly vznikají rozšířením vrozeně oslabené žilní stěny s následnou poruchou funkce žilních chlopní. Za normálních okolností pomáhají okolní svaly, pružná struktura stěn žilních cév a tzv. žilní chlopně dopravovat krev z dolních končetin do horní části těla proti gravitační síle. Když žilní chlopně přestanou správně fungovat, krev se v nohách nahromadí, což způsobí další rozšíření žilních stěn a vznik nových křečových žil.

Na vzniku křečových žil se podílí různé faktory. Genetika, těhotenství nebo stáří jsou oblasti, které ovlivnit nemůžeme. Stejně jako otázku pohlaví, kde se ukazuje, že křečové žíly ve větším procentu postihují ženy jak muže. Existuje ale i dostatek faktorů, které přispívají ke vzniku křečových žil. Zejména jestli vás trápí obezita nebo máte zaměstnání, při němž dlouho sedíte nebo naopak stojíte.

Při stanovení léčby je důležitá diagnostika. Nejlepší je, když ji dělá přímo operatér. Zlatým standardem je ultrazvukové vyšetření. To je, společně s nálezem a celkovým zdravotním stavem člověka, pro lékaře vodítkem, zda zvolit klasickou či miniinvazivní léčbu. Pokud jsou správně provedené, ke zdárnému konci vedou obě.

Čtěte také: Křečové žíly nepřijdou z ničeho nic. První příznaky přehlížíme

Nová léčba křečových žil bez řezů a jizev


Mezi neinvazivní ošetření křečových žil patří i echoterapie systémem SONOVEIN® vyvinutého společností Theraclion. Tu po Francii a několika dalších zemích začali nedávno jako první v Česku používat zdravotníci z Centra dermatologické angiologie ve středočeských Říčanech. Jedná se o první robotické neinvazivní ošetření křečových žil echoterapií pomocí systému SONOVEIN®, který funguje na principu využití vysoce intenzivního terapeutického ultrazvuku. Na rozdíl od konvenční chirurgie, laserové nebo radiofrekvenční ablace je ultrazvuková terapie zcela neinvazivní zákrok, který nezanechává žádné jizvy. Léčba se plánuje během úvodní lékařské konzultace a obvykle je zapotřebí pouze jedno ošetření trvající 20 až 60 minut. Ve všech případech se pacienti mohou ihned po ošetření vrátit ke svým každodenním činnostem. Další velkou výhodou echoterapie je absence předoperačního vyšetření, přičemž pacientům vyhovuje i to, že po zákroku nosí kompresní punčochy po mnohem kratší dobu, než je obvyklé.

Čtěte také: Pohanka zmírňuje problémy křečových žil

Na jakém principu echoterapie funguje?  


Činnost robotického systému SONOVEIN® je podobná jako u lupy, jež soustřeďuje sluneční paprsky do jediného bodu; v tomto případě však speciální prvek (akustický kolimátor) koncentruje terapeutické ultrazvukové vlny vysoké intenzity. Na cílovou oblast jsou zaměřeny ultrazvukové paprsky a svou energií způsobující zvýšení teploty v cílovém bodě, jímž je stěna nemocné žíly. To vyvolá následný biologický proces, jehož výsledkem je vazivová přestavba ošetřeného úseku žíly a jeho vyřazení z krevního oběhu. Jeho funkci převezmou ostatní zdravé žíly v okolí.

„Jakožto lékař bych u této technologie rád vyzdvihl dva aspekty, které považuji za velkou přidanou hodnotu. Za prvé jde o možnost ošetřit i kratší úseky žíly se srovnatelným výsledkem, což nám umožňuje zachovat co největší část kmenové žíly pro případné pozdější použití na cévní náhrady, například věnčitých tepen srdce nebo cévy dolních končetin. Za druhé, tato metoda je v některých případech jedinou možností ošetření žil, které jsou obtížně léčitelné jinými konvenčními metodami, například nefunkční žilní spojky, žíly v okolí žilních vředů nebo žíly s vlnitým průběhem. Na druhou stranu je potřebné zdůraznit, že i echoterapie, podobně jako ostatní metody léčby varixů, má své přesné indikační spektrum. Jinak řečeno, nehodí se pro úplně všechny pacienty,” říká MUDr. Jaroslav Strejček, CSc., primář a zakladatel Centra dermatologické angiologie.

V České republice se odhaduje, že léčbu křečových žil potřebuje přibližně 1,5 milionu lidí, přičemž současná odborná péče není schopna tuto poptávku pokrýt. Echoterapie je tak novým, užitečným nástrojem, jenž může pomoci tento častý problém zmírnit. Jedná se o léčbu hrazenou pacienty. 

Zdroj: theraclion.comechotherapy.comzily-lecba.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce