Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lidé hrozbu cukrovky hrubě podceňují

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11003x )

Veřejnost stále nebere vážně až smrtelná nebezpečí, která cukrovka představuje. Každých 10 vteřin umírá ve světě jeden člověk na cévní komplikace spojené s cukrovkou. Ročně v Česku na následky diabetu zemře více než 20 tisíc pacientů.

shutterstock.com

Podle aktuálního průzkumu si však tato nebezpečí uvědomuje pouze polovina lidí. Navíc jsou rizika a hrozby spojené s touto chorobou v populaci stále významně podceňovány. Třetina respondentů, kteří objektivně spadají do rizikové skupiny s vysokou pravděpodobností výskytu diabetu, si tuto hrozbu vůbec nepřipouští a míru rizika onemocnění u své osoby hodnotí jako nízkou.

„Denně se v ordinacích setkáváme s diagnostikovanými pacienty, kteří byli dosud bytostně přesvědčeni, že jich se tato nemoc týkat nemůže. Cukrovka je v běžné populaci chorobou velmi dobře známou, málokdo si ale připouští, že by se mohla týkat i jeho samotného,“ vysvětlila prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., předsedkyně výboru České diabetologické společnosti. Za alarmující považuje také další související výsledek průzkumu, který odhalil, že čtyři z deseti lidí nepodstupují u svého praktického lékaře preventivní vyšetření na riziko onemocnění cukrovkou. Podle odborných odhadů existuje v Česku až 250 tisíc diabetiků, u kterých nebyla nemoc zatím prokázaná, protože se o svoji hladinu cukru v krvi vůbec nezajímají.

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že lidé vnímají diabetes mellitus jako středně vážné až vážné onemocnění, jehož výskyt v České republice stoupá a stát by mu měl věnovat větší pozornost než dosud.

Cukrovka patří k nejrychleji se šířícím civilizačním chorobám současnosti. V České republice postihuje zhruba 850 000 obyvatel a dalších pacientů dramaticky přibývá. Podle odhadů odborníků by mohl cukrovkou trpět v roce 2035 každý desátý obyvatel Česka. Cukrovka však není jen závažný zdravotnický problém. Bez koncepčního řešení na úrovni vlády se může stát dokonce neufinancovatelná. Stát vynaložil v roce 2012 na léčbu jednoho pacienta s diabetem přibližně 33 540 Kč. Při počtu pacientů převyšujícím 841 000 osob je to více než 28 miliard ročně.

Prevencí cukrovky je zdravá strava a pravidelný sport:

Podle průzkumu necelé dvě třetiny populace (62 %) tvrdí, že se stravují zdravě. „V této souvislosti se obávám, že jde spíše o přání, než o kritické zhodnocení skutečného stavu věci. Stravovací návyky české populace se sice rok od roku mírně zlepšují, tak skvělých výsledků ale podle mého soudu bohužel zatím nedosahujeme,“ říká prof. Kvapil.

Pravidelně sportuje jen necelá polovina populace (45 %) – nejčastěji lidé ve věku do 29 let, lidé svobodní, s vyšším vzdělaním (SŠ a VŠ) a lidé s příjmy nad 20.000 Kč čistého měsíčně. „Aktivní styl života a zejména pohyb jako takový přitom působí jako významný preventivní faktor. Jeho podceňování patří k dalším neřestem naší civilizace, což současným populacím přináší nejrůznější zdravotní problémy nejen v oblasti diabetu,“ vysvětluje prof. Pelikánová.  

Přečtěte si také

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce