Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lidé si z dovolené nejčastěji dovezou průjem, infekci nebo žloutenku

( Redakce | přečteno: 7937x )

Před odjezdem na dovolenou je dobré zvážit aktuální zdravotní stav a prevenci. „V Centru cestovní medicíny připravíme každému cestovateli plán prevence přesně na míru.

shutterstock.com

Aby se vše stihlo, měl by nás cestovatel kontaktovat ideálně alespoň šest týdnů před odjezdem,“ doporučuje MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny. Na cestách Čechy nejvíce postihují úrazy a infekční choroby. Přičemž nejčastější onemocnění, která si lidé dovezou z dovolené a kterým lze předcházet očkováním, jsou hepatitidy typu A a B.

Zdravotní stav na dovolené ovlivňuje řada faktorů. Kromě rizika spojeného s klimatem, výběrem dopravy, posunem časového pásma či aktivitami, které se lidé rozhodnou provádět, mohou právě infekční nemoci proměnit dovolenou v nepříjemný zážitek. Aby člověk zbytečně neriskoval, měl by se zajímat o destinaci, kam vyráží, a konzultovat svou přípravu s lékařem. Díky ní může minimalizovat zdravotní rizika ještě před odjezdem na dovolenou.

V cestovní medicíně existují povinná a doporučená očkování. Očkování proti hepatitidám A a B patří mezi doporučená očkování a lze ho považovat za cestovatelský základ, protože žloutenky jsou rozšířené na celém světě. „Mnoho pacientů s hepatitidou typu A často nedokáže říct, kde se nemocí nakazili. Zdaleka nejde jen o špinavé či čisté ruce nebo cestu za exotikou. Nakazit se může i velmi čistotný člověk ve čtyřhvězdičkovém hotelu v běžných dovolenkových destinacích, a to klidně na jihu Evropy nebo u nás. Virus způsobující hepatitidu typu A je velmi odolný a vysoce infekční, a proto doporučuji očkování proti hepatitidám nejen do exotiky,“ vyvrací známé mýty o tzv. nemoci špinavých rukou MUDr. Rutsch.

Kdy je očkování povinné?

Další očkování, jako např. očkování proti břišnímu tyfu, japonské encefalitidě, dětské obrně či černému kašli nebo léky proti malárii jsou doporučována dle plánované destinace a itineráře cesty, podle toho zda cestovatel plánuje trek v pralese nebo služební cestu do velkého města.

Zdravotní přípravu před odjezdem by však neměl podcenit žádný cestovatel. Při cestování do některých zemí je totiž povinné například očkování proti žluté zimnici, záznam o provedení očkování provádí akreditovaná očkovací centra do Mezinárodního očkovacího průkazu. Pokud v takových případech cestovatel neprokáže na hraniční kontrole, že očkování podstoupil, do země ho nepustí. Některé země dokonce nabízí možnost nechat se očkovat přímo na hranicích.

Přestože očkování dokáže spolehlivě chránit proti infekčním nemocem, lidé by neměli zapomínat také na tzv. režimová opatření. Snažit se kontrolovat co a jak jedí, chránit se před pobodání hmyzem, pokousáním zvířaty, slunečním úžehem nebo se vyvarovat nepřiměřené zátěži. „Zastávám názor, že neexistují zdravotně nebezpečné země, jen nebezpeční cestovatelé, kteří se chovají nezodpovědně a nestarají se o své zdraví,“ doplňuje MUDr. Rutsch.

Očkování proti hepatitidám A a B je aktuální pro všechny cestovatele i výletníky

K přenosu viru hepatitidy A stačí dotknout se infikovaného předmětu a poté úst. Držadlo v MHD, tlačítko na bankomatu, nebo nákupní vozík? Tady všude přežije virus bez problémů i několik týdnů. Člověk ho nevidí ani necítí, může ho pozřít v jídle, nápoji nebo i kostce ledu. Nevědomé šíření žloutenky typu A potvrzují i statistiky: přibližně třetina pacientů nedokáže zpětně identifikovat, kde se virem žloutenky typu A mohla nakazit.

Oproti tomu žloutenka typu B se přenáší tělními tekutinami – krví či spermatem. Pozor by si cestovatelé měli dávat v kosmetických salonech: manikúra, pedikúra nebo piercing a tetování. Hrozí při nich infikování krve stejně jako u lékařských zákroků nebo zubních ošetření. Nejčastěji se ale hepatitida B šíří při nechráněném sexuálním styku, což ji zařazuje do pohlavně přenosných chorob, které společně s respiračními nemocemi a nemocemi způsobenými hmyzem také poměrně často trápí cestovatele.

Přečtěte si také

Desatero důvodů, proč nezanedbat ochranu před vnitřními parazity

Jak dětem vysvětlit očkování?

Oslabenou imunitu posílí životní styl víc než preparáty

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Očkování proti chřipce

Proti chřipce očkují od začátku října až do vypuknutí epidemie praktičtí lékaři a hygienické stanice.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce