Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Migréna není jen bolest hlavy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1197x )

Migréna je typická civilizační choroba, která dokáže vydatně potrápit. Lékaři ji zatím nedokáží vyléčit, ale s pomocí léků s ní můžeme účinně bojovat.

shutterstock.com

Migréna je závažné neurologické onemocnění – trpí jí každý desátý. Nejedná se pouze o bolest hlavy, ale o sérii dalších příznaků, které mohou pacienta zcela paralyzovat. Nejčastěji se můžeme setkat s pulzující bolestí hlavy, která typicky trvá hodiny, v extrémních případech i dny. Bolest je většinou jednostranná a může vystřelovat do spánků, zadní/přední části hlavy nebo do očí. Migréna je typicky provázena nevolností až zvracením, citlivostí na světlo a zvuky a komplexní únavou. V dospělosti se migréna častěji objevuje u žen (cca 15 %) než u mužů (cca 7 %). Postihuje i děti, ačkoliv takové případy nejsou tak obvyklé. Nejvíc migreniků je mezi 30. – 40. rokem života, po 50. roku věku je vypuknutí choroby výjimkou. Migrény se objevují i během těhotenství, nejčastěji v 1. trimestru. Ovšem u některých žen migrény díky těhotenství naopak ustupují.

Migréna neohrožuje život paci entů, může jej však značně znepříjemnit tím, že záchvat neočekávaně omezí všechny běžné denní aktivity. Je zásadní, aby lidé s migrénou byli v péči odborníka, který dokáže migrénu správně diagnostikovat a nabídnout jim nejvhodnější léčbu. V současné době je po celé České republice již 31 specializovaných center, která nabízejí léčbu především pro pacienty se středně těžkou a těžkou migrénou.

Čtěte také: Bolí vás hlava? Veďte si deník

Příčiny vzniku migrény

Příčiny vzniku migrény odborníci dosud do všech podrobností neobjasnili, předpokládají však určitou genetickou predispozici - matka dcera, náchylnější je městská populace.

Spouštěči mohou být:

  • stres,
  • nadbytek či nedostatek spánku a pohybu,
  • hormonální změny - klimakterium, menstruační migréna - objevuje se v určité fázi cyklu, mizí s graviditou,
  • nepřiměřené sluneční záření,
  • špatně zkorigovaná oční vada,
  • zubní problémy,
  • prudké či blikající světlo, hluk - diskotéka,
  • prašné prostředí,
  • změna barometrického tlaku,
  • hypoglykémie,
  • kouření,
  • alkohol,
  • hladovění, žíznění, nevhodná dieta,
  • stav po úrazu hlavy,
  • antikoncepce.

Migréna může být vyvolána i nadměrným užíváním léků na bolest, které by se proto neměly užívat více než 15 dnů v měsíci, pokud se jedná o jednoduchá analgetika a ne více než 10 dnů v měsíci, pokud se jedná o analgetické směsi.

Čtěte také: Menstruační migréna trápí nejednu ženu

Migrační fáze

Prodromální stadium – trvá cca hodinu a provází ho zívání, deprese, lítostivost, bolest břicha, napětí ve svalech, změna chuti, chuť na sladké, nutkání pít bez pocitu žízně. 

Aura – výskyt jen u 20 % migreniků, trvá cca jednu hodinu. Je provázena pocitem slabosti, poruchou čichu a vyjadřování, nejasným cik-cak nebo dvojitým viděním, výpadky zorného pole (tzv. skotomy), obrnou očních svalů.

Vlastní záchvat – individuální průběh a trvání – od tří hodin až do tří dnů, může se opakovaně vrátit i několikrát během jednoho týdne. Charakteristická je pulzující krutá bolest ve spánku, za uchem, či v týlu, která se šíří do celé poloviny hlavy nebo se může koncentrovat v okolí oka jako tzv. cluster headache. Často je přítomna nauzea, zvracení, závratě, pocit otupělých končetin, světloplachost. 

Postdromální stadium – odeznívá bolest, přichází pocit úlevy, ale i vyčerpání. Migrenik upadá do osvěžujícího spánku. Několik dní přetrvává citlivost na dotyk a tepelné podněty, důležité je doplnit tekutiny a minerály, zejména pokud bylo přítomno zvracení.

Čtěte také: Jak přežít migrénu během cestování

Na migrénu platí úprava životního stylu i léky

Předpokladem účinné léčby je správná diagnostika. Někdy stačí úprava životního stylu a vyloučení spouštěčů, které záchvat vyvolávají. Ve většině případů se ale nevyhneme medikamentům. Tzv. akutní léčba směřuje k rychlému utlumení bolesti, zasahuje do již probíhajícího záchvatu. Na lehčí formu zpravidla stačí běžná analgetika, léky proti bolesti. Jejich příliš časté užívání ovšem může vést k návyku a k rozvoji chronických každodenních bolestí hlavy. U těžkých záchvatů jsou účinné léky ze skupiny tzv. triptanů, které uleví migrenózním bolestem, ale nezmírní bolesti jiného původu.

Tam, kde je počet záchvatů vyšší než 3-4x do měsíce nebo tam, kde je akutní léčba neúčinná, se přistupuje k nasazení léčby preventivní. Cílem je redukce počtu i intenzity záchvatů alespoň o 50 %. Pro pacienta to znamená každodenní užívání léků, což vyžaduje trpělivost i určitou ukázněnost. K dispozici máme léky různých skupin: betablokátory, antidepresiva, antiepileptika, léky obsahující magnézium či extrakt z gingko biloby. Účinnost léčby hodnotíme nejdříve po dvou měsících.

Novou nadějí pro pacienty jsou injekční preparáty biologické léčby, které umí zásadně omezit počet záchvatů, případně zkrátit jejich trvání nebo zmírnit intenzitu, aniž by měly další negativní dopad na zdraví pacienta.

Pro efektivní léčbu migrény je velmi důležitá úprava životosprávy. 

Režimová opatření

  • Pravidelný pohyb – nejlépe na čerstvém vzduchu, pomáhají také různá relaxační cvičení.
  • Reflexní terapie – masáž šíje éterickými oleji, obstřiky, vodo/elektroléčba.
  • Duševní hygiena – eliminace stresu, regulace výkyvů nálad, harmonie v životě, muzikoterapie, pozitivní myšlení, smích, kontakt s blízkými lidmi, volný čas a aktivní odpočinek, kontinuální trénink paměti.
  • Kvalitní spánek – myšleno pravidelný, dostatečný, nikoli však přehnaný.
  • Racionální životospráva – omezit dusitany, dráždivá jídla a umělá sladidla, nehladovět (riziko hypoglykémie), nepřejídat se, nepodstupovat nevyvážené diety, jíst pravidelně a pestře.
  • Pitný režim – nejméně 2 litry neslazených tekutin denně a střídmost v pití alkoholu, kávy atp.

Hlavní součástí léčby je tedy celoživotní dodržování zdravé životosprávy. Při počátečních příznacích je nutné včas podat antimigrenózní léčivo a být v klidu. Platí zde zásada: Klid, ticho, temno, analgetika.

Pomoc telemedicíny

MUDr.Nežádal„Najít vhodnou léčbu migrény je někdy zdlouhavé, možností je ale dnes již hodně i pro těžké pacienty – je potřeba se nevzdávat. Důležité je být v péči správného lékaře – tím může být neurolog, praktik nebo specializované centrum. Telemedicína umí s tímhle pomoci. Odborník online poradí nebo poskytne druhý názor u komplikovaných případů. Online poradna ale slouží i jako rozcestník – zdravotní stav pacienta je posouzen odborníkem, který ho může doporučit k nejvhodnějšímu specialistovi,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D., předseda Czech Headache Society a vedoucí specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Praze.

Některé návštěvy lékaře může nahradit telemedicína

V České republice jdeme k lékaři průměrně osmkrát za rok. To je v porovnání s ostatními zeměmi EU jedno z nejvyšších čísel. Oproti tomu například skandinávské země nebo Řecko si vystačí se 3–4 návštěvami ročně.
 „Potenciál pro přesun některých zdravotních kontaktů do virtuálního prostoru v ČR rozhodně je. Online poradna pro pacienty s migrénou je další krok, jak dostat specializovanou péči blíže k lidem, kteří ji potřebují,“ říká MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D.

Pacienti nemusí cestovat a brát si volno z práce

telemedicínaDle výzkumu American Headache Society je telemedicína pacienty s migrénou hodnocena pozitivně. Vzdálené konzultace vykazovaly u pacientů zapojených do výzkumu dokonce vyšší spokojenost než ty osobní. Zásadní roli hrála skutečnost, že nemusí k lékaři cestovat a brát si volno z práce.
„Péče o pacienty s migrénou může být pomocí telemedicíny velmi efektivní. Nesmíme ale zapomínat, že každý pacient, který zatím nemá diagnózu potvrzenou, musí absolvovat vyšetření v ordinaci lékaře. Hlavním cílem je vyloučit jiné příčiny bolestí hlavy, jako je například poranění nebo nádorové onemocnění,“ zdůrazňuje MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D. Online péče pro pacienty s migrénou je dostupná na www.linkaomigrene.cz.

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce