Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Myslete na své zdraví!

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7147x )

Prevence je nedílnou součástí péče o naše zdraví. I přesto, že se cítíme zdraví, měli bychom pravidelně chodit na preventivní prohlídky, můžeme tak včas odhalit závažná onemocnění.

shutterstock.com

Preventivní prohlídky


Co můžete požadovat u svého praktického lékaře?

Věděli jste, že 1× za 2 roky můžete u svého praktického lékaře požadovat preventivní prohlídku? Ta se provádí zcela zdarma a jejím obsahem je doplnění rodinné anamnézy včetně sociální, a to především s důrazem na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, diabetu mellitu, poruch metabolizmu tuků a nádorových onemocnění, výskyt závislostí, dále s vámi lékař zkontroluje očkování.

Abyste věděli, co je obsahem takové preventivní prohlídky, čtěte dále:

Lékař by měl provést kompletní fyzikální vyšetření, změření krevního tlaku, zjištění indexu tělesné hmotnosti, orientační vyšetření sluchu a zraku, vyšetření kůže. U mužů, při podezření na onkologické onemocnění či při pozitivní rodinné anamnéze, vyšetření varlat. U žen od 25 let věku, při pozitivní rodinné anamnéze na dědičný nebo familiární výskyt zhoubného nádoru prsu nebo přítomnosti jiných rizikových faktorů, klinické vyšetření prsů, poučení o samovyšetření prsu. Dále vám lékař vyšetří moč diagnostickým papírkem, laboratorním vyšetřením zjistí koncentraci celkového cholesterolu a triacylglycerolů, provede laboratorní vyšetření glykémie. Provede vyšetření EKG ve 40 letech věku (dále pak ve čtyřletých intervalech), stanovení okultního krvácení ve stolici se speciálním testem u osob od 50 let věku (od 55 let věku je toto vyšetření možné nahradit doporučením k provedení screeningové kolonoskopie 1× za 10 let), u žen od 45 let věku ověří, zda je k dispozici výsledek screeningového mamografického vyšetření z posledních 2 let (není-li výsledek tohoto vyšetření k dispozici, lékař doporučí provedení tohoto vyšetření a nezbytných doplňujících vyšetření).

PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY U DĚTÍ:

Milí a zodpovědní rodiče, vaše dítě absolvuje od narození do 18 měsíců věku celkem 10 preventivních prohlídek u svého pediatra. Dále se prohlídka provádí ve věku 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 a 18 let. Pediatr zjišťuje správný psychomotorický vývoj, vývoj zraku, sluchu, řeči, chrupu, hlasu, vyšetří kůži, moč, genitálie, tlak, pulz, zjistí hmotnost, výšku, zkontroluje a doplní očkování, zhodnotí psychosociální vývoj a motorické dovednosti dítěte. Preventivní prohlídky u dětí jsou velice obsáhlým tématem, proto bychom vás rádi nasměrovali na www.mzcr.cz do sekce občan/prevence, kde můžete získat kompletní znění a obsah preventivních prohlídek u dětí.

Preventivní péče o chrup


PREVENTIVNÍ ZUBNÍ PROHLÍDKY U DOSPĚLÝCH: A co váš chrup? Staráte se dostatečně o své zuby, chodíte každý rok na preventivní prohlídky? Víte, co vše je obsahem preventivní prohlídky? Prosím čtěte, požadujte to, na co máte nárok a nebojte se připomenout. ZDRAVÝ CHRUP JE VIZITKOU NÁS VŠECH Každý občan má nárok na zubní preventivní prohlídku 1× ročně, zpravidla po uplynutí 11 měsíců po provedení poslední zubní preventivní prohlídky. Obsahem této prohlídky je vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní, onkologická prevence zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku, dále by vás stomatolog měl poučit o správné hygieně dutiny ústní – ano, i toto je součástí preventivní prohlídky u zubního lékaře.

PREVENTIVNÍ ZUBNÍ PROHLÍDKY U DĚTÍ:

S našimi nejmenšími (mezi 6. - 12. měsícem) se můžete dostavit na preventivní prohlídku 1× ročně. Prohlídka 2× ročně je u dětí a dorostu od 1 roku života do 18 let věku, zpravidla po uplynutí 5 měsíců po provedení poslední zubní preventivní prohlídky.

Obsahem prohlídky je vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní, anomálií v postavení zubů a čelistí, onkologická prevence, poučení o významu prevence, o udržování správné hygieny, o správných stravovacích návycích a o fluoridové prevenci.

PREVENTIVNÍ ZUBNÍ PROHLÍDKA U TĚHOTNÝCH ŽEN:

Těhotenství je výjimečným obdobím v životě každé ženy, proto by se na něj mělo pohlížet s největší opatrností a důsledností. Gravidní ženy mají nárok na preventivní prohlídku svého chrupu 2× za celé těhotenství. Obsah je totožný jako u dospělých. Další a hlavní součástí prohlídky je poučení matky o nutnosti zajistit preventivní zubní prohlídky svého dítěte. Dále nastávající maminky lékař poučí o fl uoridové prevenci a nutnosti sanace chrupu před porodem, aby nedošlo k přenosu zubního kazu z dutiny ústní matky do dutiny ústní dítěte.

Preventivní gynekologické prohlídky


Vzkaz pro všechny dívky není se za co stydět… A vy, maminky, dbejte na to, aby vaše dcera, jakmile dovrší věku 15 let, navštívila gynekologa. Ženy následně navštěvují svého gynekologa 1× ročně, zpravidla po uplynutí 11 měsíců po provedení poslední preventivní gynekologické prohlídky.

Obsahem gynekologické prohlídky je: Rodinná, osobní a pracovní anamnéza, klinické vyšetření prsů od 25 let věku při pozitivní rodinné anamnéze na dědičný nebo familiární výskyt zhoubného nádoru prsu nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů, dále lékař provede prohlídku kůže a palpační vyšetření mízních uzlin v oblasti pohlavních orgánů, vyšetří v zrcadlech a provede kolposkopické vyšetření (toto vyšetření se neprovádí u žen, které dosud neměly pohlavní styk), odebere materiál z děložního čípku k cytologickému, případně bakteriologickému nebo virologickému vyšetření, provede palpační bimanuální vyšetření (při nejasném výsledku doplní vyšetření vaginální ultrazvukovou sondou). Součástí gynekologické prohlídky je i poučení o významu preventivní protirakovinné prohlídky, dále nácvik samovyšetřování prsů při první prohlídce, u žen od 45 let věku doporučení k provedení screeningového mamografi ckého vyšetření a nezbytných doplňujících vyšetření ve dvouletých intervalech, stanovení okultního krvácení ve stolici speciálním testem u žen od 50 let do 54 let věku, od 55 let věku se toto vyšetření provádí ve dvouletých intervalech a toto vyšetření je možné nahradit doporučením k provedení screeningové kolonoskopie 1× za 10 let.

VÁŽENÉ DÁMY, 30 MINUT U LÉKAŘE MŮŽE ZACHRÁNIT ROKY ŠŤASTNÉHO ŽIVOTA…

A jak jste na tom vy? Chodíte k lékaři pravidelně nebo až ve chvíli, kdy vás něco bolí? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce