Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nízký krevní tlak (Hypotenze)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 48243x )

Nízký krevní tlak, neboli hypotenze, je definován jako krevní tlak nižší než hranice 100/65mmHg. Hypotenze není na rozdíl od vysokého tlaku (hypertenze) považována za nemoc. Někteří lidé s nízkým tlakem prakticky nepociťují žádné potíže, jiným však dokáže pořádně znepříjemnit život.

shutterstock.com

Příčiny nízkého krevního tlaku

Příčiny nízkého krevního tlaku mohou být různé, ne vždy se však jedná o patologickou záležitost. Často se s ním fyziologicky setkáváme u mladších jedinců, především dívek. Také sportovci a lidé, kteří pravidelně cvičí, mívají nižší krevní tlak a pomalejší srdeční tep.

  • Těhotenství. Během prvních 24 týdnů těhotenství systolický tlak obvykle klesne o pět až 10 mm Hg a diastolický tlak až o 10 až 15 mm Hg. Tyto hodnoty se zpravidla vrací do pre-těhotenského stavu poté, co porodíte.
  • Srdeční problémy. Některé srdeční potíže, jako je bradykardie, problémy srdečních chlopní, srdeční infarkt a srdeční selhání vedou ke snížení krevního tlaku, protože srdce není schopno pumpovat dostatečné množství krve do těla.
  • Endokrinní problémy. Snížená nebo zvýšená činnost štítné žlázy může způsobit snížení krevního tlaku. Také nedostatečná činnost nadledvin (Addisonova nemoc), nízká hladina krevního cukru (hypoglykémie) a v některých případech i diabetes mohou vyvolat nízký krevní tlak.
  • Dehydratace. Když vaše tělo ztrácí více vody, např. při horečce, zvracení, těžkém průjmu, nadužívání diuretik a namáhavém cvičení, může to vést k dehydrataci a poklesu krevního tlaku.
  • Ztráta krve. Ztráta hodně krve z velkých ran nebo vnitřní krvácení snižuje množství krve ve vašem těle, což vede k výraznému poklesu krevního tlaku.
  • Těžká infekce (sepse). Když  infekce v těle vstupuje do krevního oběhu, může dojít k životu ohrožujícímu poklesu krevního tlaku, nazývanému septický šok.
  • Těžká alergická reakce (anafylaxe). Anafylaxe je závažná a potenciálně život ohrožující alergická reakce. Nejčastějším spouštěčem těchto reakcí jsou potraviny, určité léky, hmyzí jedy a latex. Anafylaktická reakce může způsobit problémy s dýcháním, kopřivku, svědění, otok v krku a pokles krevního tlaku.
  • Nedostatek živin ve vaší stravě. Nedostatek vitamínů B-12 a kyseliny listové může způsobit anémii, onemocnění, při němž tělo neprodukuje dostatek červených krvinek, což způsobuje nízký krevní tlak.
  •  Léky. Některé léky mohou způsobit nízký krevní tlak. Jedná se zejména o diuretika (močopudné léky), Alfa blokátory, Beta-blokátory, léky na Parkinsonovu chorobu, určité druhy antidepresiv a léky na spaní.

Nízký krevní tlak po jídle (postprandiální hypotenze). Postprandiální hypotenze je náhlý pokles krevního tlaku po jídle. Postihuje především starší dospělé. Stejně jako gravitace táhne krev do nohou, když stojíte, velké množství krve proudí do trávicího traktu po jídle. Obvykle se s tím vaše tělo dokáže vyrovnat, ale u některých lidí tato skutečnost vede k závratím, slabostem a pádům.

S poruchami regulace krevního tlaku se můžeme setkat u nemocných déle upoutaných na lůžko, dokonce i rozsáhlejší varixy dolních končetin (křečové žíly s nahromaděním krve) mohou při prudším postavení vést ke snížení krevního tlaku.

Další příčinou nízkého krevního tlaku může být porucha cévního řečiště, kdy cévy nejsou schopny regulovat průtok krve. To nastane například při nedostatečném pitném režimu, či při dlouhodobém stání.

Můžeme se setkat i s tzv. ortostatickou hypotenzí, která se objevuje při změně polohy z lehu do stoje. Při vzpřímení dochází vlivem gravitace k přesunu krve do nižších oblastí těla. Tato krev potom chybí v horní polovině, tedy i v mozku. Za normálních okolností na to reagují nervové signály, které zmenší průměr cév v mozku. Tím zvýší krevní tlak a změnu takto vykompenzují. Jsou však nemoci, u kterých jsou tyto pochody narušeny. Jedná se o onemocnění nervového systému, jako jsou roztroušená skleróza či cukrovka.

Příznaky nízkého krevního tlaku

Nízký krevní tlak tedy představuje poruchu prokrvení orgánů. Projevy vycházejí hlavně z nedostatečného prokrvení mozku.

  • Závratě
  • Mžitky před očima
  • Mdloba (synkopa)
  • Nedostatek koncentrace
  • Rozmazané vidění
  • Nevolnost
  • Studená, vlhká, bledá kůže
  • Rychlé, mělké dýchání
  • Únava
  • Deprese
  • Žízeň

Rychlý pokles tlaku může způsobit ztrátu vědomí. Ta je buď krátkodobá, tzv.synkopa, v horším případě dlouhodobá provázená křečemi. Nejtěžší formou, resp. projevem hypotenze je šok. Představuje rychlý pokles tlaku v celém těle, což vede ke zhroucení krevního oběhu. Bezprostředně tedy ohrožuje na životě a vyžaduje okamžitou hospitalizaci. Může být způsoben srdečními příčinami, silným krvácením, infekcí, alergickou reakcí, či plicní embolií.

Komplikace nízkého krevního tlaku

Jak již bylo zmíněno výše, v důsledku nízkého krevního tlaku dochází ke sníženému prokrvení orgánů. Zejména mozek je na tento stav velice citlivý, jelikož se mu nedostává dostatečné množství kyslíku, v důsledku čehož může docházet ke ztrátám vědomí. Ty často vedou k různě závažným pádům, úrazům a poraněním. Při neléčeném nízkém krevním tlaku dochází postupně k selhávání některých orgánů, nejčastěji ledvin, srdce a mozku.

Diagnostika nízkého krevního tlaku

Cílem při testování na nízký krevní tlak, je najít příčinu a následně určit správnou léčbu. K diagnostice může být využit jeden nebo více z následujících testů:

  • Opakované měření pomocí tlakoměru. Pro stanovení diagnózy nízkého krevního tlaku je nutné provádět měření opakovaně, proto bývá nejčastěji zachycen v ordinacích praktického lékaře při preventivních prohlídkách.
  • Krevní testy. Ty mohou poskytnout informace o celkovém zdravotním stavu, stejně jako o tom, zda máte nízkou nebo vysokou hladinu cukru v krvi nebo nízký počet červených krvinek (anémie), což většinou může způsobit nižší než normální krevní tlak.
  • Elektrokardiogram (EKG). Tento neinvazivní test, který se provádí v ordinaci lékaře, objeví nesrovnalosti srdečního rytmu, strukturální abnormality srdce, a problémy s dodávkami krve a kyslíku do srdečního svalu.
  • Echokardiografické vyšetření. Toto neinvazivní vyšetření, které zahrnuje ultrazvuk hrudníku, ukazuje detailní snímky struktury a funkce srdce.
  • Zátěžový test. Některé srdeční obtíže, které mohou způsobit pokles krevního tlaku, jsou snadněji diagnostikovatelné, když Vaše srdce pracuje víc, než když je pouze v klidu.

Léčba nízkého krevního tlaku

Nízký krevní tlak, který buď nezpůsobuje příznaky, nebo jen mírné příznaky, jako jsou krátké epizody závratě při vstávání, zřídka vyžaduje léčbu. Pokud máte příznaky, nejlepší léčba závisí na příčině a lékaři se obvykle snaží řešit primární zdravotní problém, např. dehydrataci, srdeční selhání, diabetes nebo hypotyreózu, spíše než nízký krevní tlak sám o sobě. Když je nízký krevní tlak způsobený léky, léčba obvykle zahrnuje změnu dávky léku nebo vysazení léku úplně.

  • Konzervativní léčba nízkého krevního tlaku spočívá především v režimových opatřeních. Doporučuje se dostatečný pitný režim, lehce dosolovat pokrmy a v rozumné míře konzumovat kávu nebo černý čaj. Zároveň je vhodné užívání bandážových elastických punčoch, které zlepšují návrat krve z dolních končetin do srdce.
  • Farmakologická léčba nízkého krevního tlaku spočívá v podávání léčiv, které ovlivňují stěnu krevních cév a vedou k jejich zúžení a tím ke zvýšení krevního tlaku. Nutné je však řešit především základní příčinu nízkého krevního tlaku, jelikož by pak samotná úprava tlaku neměla efekt.
  • Pokud je příčinou nízkého tlaku vliv chronické medikace, je nutné konzultovat léčbu s ošetřujícím lékařem a snažit se o úpravu dávkování, změnu léčby, případně její úplné vysazení.

Jak na nízký tlak

  • Použití více soli. Odborníci obvykle doporučují omezení množství soli ve stravě, protože solení může zvýšit krevní tlak, někdy i dramaticky. Pro lidi s nízkým krevním tlakem, to naopak může být vhodné. Ale protože přebytek sodíku může vést k srdečnímu selhání, zvláště u starších osob, je důležité se poradit se svým lékařem dříve, než zvýšíte příjem soli ve stravě.
  • Pijte více vody, méně alkoholu. Alkohol dehydratuje a tím pádem může snížit krevní tlak, i když pijete s mírou. Voda, na druhé straně, bojuje proti dehydrataci a zvyšuje objem krve.
  • Dodržujte zdravou stravu. Do svého jídelníčku zařaďte celá zrna, ovoce, zeleninu, libové kuřecí maso a ryby.
  • Postupujte pomalu při změně polohy těla. Můžete být schopni snížit závratě a točení hlavy, které se vyskytují v souvislosti s nízkým krevním tlakem při postavení. Než ráno vstanete z postele, pár minut zhluboka dýchejte, pak se pomalu posaďte a po pár minutách se teprve postavte. Spaním s hlavou v mírně zvýšené poloze rovněž můžete pomoci v boji proti účinkům gravitace.
  • Jezte malé porce několikrát denně. Chcete-li zabránit snížení krevního tlaku po jídle, jezte malé porce několikrát denně a omezte příjem sacharidů, jako jsou brambory, rýže, těstoviny a chléb. Nevynechávejte snídani. Lékař také může doporučit pití kávy, aby se dočasně zvýšil krevní tlak. Ale protože kofein může způsobit další problémy, poraďte se nejprve svým lékařem.
  • Různé rehabilitační techniky mohou přispět spíše ke zlepšení subjektivní pohody, než že by ovlivnily hodnotu krevního tlaku, nicméně například reflexní metodiky s uvolněním bloků páteře mohou být přínosné.
  • Pravidelné, hlavně aerobní cvičení.
  • Při potížích s tlakem vám může pomoci česnek: vysoký snižuje, nízký zvyšuje. Tlak vyrovnává i zázvor, zejména ve formě čaje. Krevní oběh podporuje také majoránka, skořice a odvar z kopřiv.

Přečtěte si také

Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Domácí měření krevního tlaku

Mýty a skutečnost v léčbě a prevenci civilizačních onemocnění


 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce