Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nová vakcína proti pásovému oparu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18232x )

Každý třetí Čech během života onemocní pásovým oparem. Ačkoliv samotný pásový opar zmizí po několika týdnech, bolestivá neuralgie může přetrvávat i několik měsíců.V Česku se teď mohou lidé starší padesáti let nově nechat proti pásovému oparu očkovat.

shutterstock.com

Hlavním projevem pásového oparu je bolest způsobená napadením nervu. Bývá různě silná, vnímání bolesti je u každého jiné. Může být i velmi silná, pálivá až řezavá. Po několika dnech trvající bolesti se na určitém úseku kůže objeví vyrážka. Vypadá jako rozsev puchýřků a postihuje oblast kůže zásobenou postiženým nervem – tvar této oblasti bývá pásovitý a odtud také pochází název „pásový“ opar. Vyrážka se obvykle objevuje na trupu, na krku či na hlavě a to vzhledem k šíření do oblasti konkrétního nervu typicky pouze na jedné straně těla. Určitým problémem je, že i po vymizení vyrážky, což je asi tak do měsíce od jejího výsevu, mohou bolesti po dlouhou dobu přetrvávat. Tyto bolestivé poinfekční obtíže mohou přetrvávat v řádu měsíců i let, častěji je tomu u pacientů vyššího věku.

Pásový opar je způsoben varicella zoster virem (VZV). Tento virus u dětí (méně často i u dospělých) způsobuje plané neštovice. Po prodělání planých neštovic virus zůstává v těle. Všichni, kdo prodělali plané neštovice (což je převážná většina lidí), mají v sobě tento virus, který se může z ne zcela jasných důvodů reaktivovat o mnoho let později a způsobit pásový opar. Během svého života pásový opar prodělá asi 1/3 lidí. Jen v České republice prodělá každoročně pásový opar více než 30 000 lidí. Pásový opar je možné získat v kterémkoli věku, tedy včetně dětí, ale nejčastěji k němu dochází u starších lidí, kde mívá zpravidla horší průběh.

Nemocní pásovým oparem by měli být izolováni. Cílem léčby je hlavně odstranit bolest v místě výsevu pásového oparu a zabránit jeho rozšíření. Včasná léčba může předejít krutým bolestem v místě výsevu oparu po odeznění onemocnění. Užívají se antivirotika a lokálně se aplikují antibakteriální masti. 

V současnosti je možnost očkování proti onemocnění pásovým oparem. Očkování se doporučuje osobám nad 50 let věku, očkovaným, nebo které prodělaly onemocnění planými neštovicemi, nebo s oslabeným imunitním systémem. Očkování se doporučuje k prevenci opakovaných infekcí virem pásového oparu. Lidé mohou pro očkování využít příspěvek z paušálu na prevenci od své zdravotní pojišťovny. Bližší informace vám podá napříkald váš praktický lékař či dermatolog.

Přečtěte si také

Očkování pro a proti

Bludy o očkování proti chřipce ztrácejí na síle

Vakcína proti meningokoku B přichází do Česka

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opary

Velice trpím na opary.Pokud ho podchytím hned, pomůže mi Duvira, ale pokud to neudělím včas, opar pak již na žádnou jinou léčbu nezabírá.Zkoušela jsem i Vectavir, ale po třetím oparu již vůbec nezabíral. Neměla bych brát raději vitaminy? Po oparech mi zůstávají červené skvrnky. Dají se nějak odstranit a dá se jim nějak předejít? Jana

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Trpíte na opary?

Opary patří mezi nejčastější kožní nemoci vyvolané viry. Jsou známy již od dob řecké civilizace a jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Napadají kůži a nervovou tkáň. Ve Spojených státech amerických je infikováno kolem 80 miliónů lidí...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce