Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Novinky v preventivních prohlídkách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6903x )

Jak se mění vyhláška o preventivních prohlídkách? Rozšiřuje škálu vyšetření, která by měl lékař pacientovi udělat?

shutterstock.com

Preventivní prohlídky u dospělých

Dospělí pacienti asi uvítají, že budou mít při preventivní prohlídce u praktického lékaře nárok na laboratorní vyšetření glykemie ve 30 letech. Dosud se glykemie zjišťovala při první všeobecné preventivní prohlídce po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost, tedy cca v 18-19 letech, a pak až od 40 let věku ve dvouletých intervalech. Toto vyšetření by mělo mít význam při časném záchytu diabetu.

Čtěte také: Poznejte příznaky cukrovky včas

Druhou novinkou pro dospělé je vyšetření týkající se ledvin – laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi od 50 let věku ve čtyřletých intervalech. Z pohledu pacienta pak jen drobnou změnou je, že lékař se má při doplňování rodinné anamnézy zaměřit nejen na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, diabetu, poruch metabolizmu tuků a nádorových onemocnění a na výskyt závislostí, ale také na výskyt onemocnění plicních. Všechny tyto úpravy vyhlášky by měly přispět k včasnému odhalení rizik závažných civilizačních onemocnění.

Čtěte také: Ledviny - časné příznaky onemocnění a prevence

Preventivní prohlídky u dětí

U dětí se rozšířil hlavně obsah první preventivní prohlídky, která se jako provádí zpravidla do 2 dnů po propuštění z porodnice, a to pokud možno v jeho vlastním sociálním prostředí, tedy doma. Přibyla zde kontrola dotazníku ohledně rizika tuberkulózy a doporučení dalšího postupu podle vyhlášky upravující očkování proti infekčním nemocem. Nově má také lékař maminku poučit o péči o novorozence a o kojení, případně o umělé mléčné výživě, a také o preventivním podávání vitamínu D. Preventivní podávání vitaminu D proti křivici se pak zahajuje ve 14 dnech věku dítěte; podává se po celý první rok a lékař má při preventivních prohlídkách jeho podávání kontrolovat.

Stejně tak má lékař maminku už při první prohlídce dítěte poučit o potřebě opakování preventivního podání vitaminu K (nejen zkontrolovat jeho preventivní podání). Vitamín K slouží jako prevence krvácení vyvolaného jeho nedostatkem, které se může vyskytnout i u zcela zdravě se jevících novorozenců a kojenců. Může jít o nitrolebeční krvácení či krvácení do zažívacího traktu, méně často dítě krvácí z pupečníku nebo po krevních odběrech. Pokud novorozeně dostane v porodnici vitamín K injekčně, není nutno dávku opakovat. Pokud ale po porodu dostane vitamín K formou kapky přípravku Kanavit do úst, je nutné dávku opakovat 1x týdně až do stáří 10-12 týdnů věku.

Čtěte také: Pozor na dětský růst!

Mezi informace, které má maminka od lékaře dostat při preventivní prohlídce dítěte, novela vyhlášky výslovně zařadila poučení o výživě dítěte, a to v jeho 4-5 měsících.

Asi největší novinkou v obsahu preventivních prohlídek malých dětí je provedení vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra v 18 měsících věku. Takové vyšetření se dosud plošně nedělalo.

U větších dětí, a to ve věku 7, 9, 11 a 13 let, je nově součástí preventivní prohlídky vyšetření koncentrace celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů, vyskytuje-li se v rodinné anamnéze do 55 let věku ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angina pectoris, náhlé cévní mozkové příhody nebo hyperlipoproteinemie.

Čtěte také: Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Vyhláška o preventivních prohlídkách (č. 70/2012 Sb.) se mění dnem 17. října 2016, kdy nabývá účinnosti vyhláška č. 317/2016 Sb.

U preventivních prohlídek gynekologických a stomatologických k žádným změnám nedochází.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Preventivní prohlídky zachrání zdraví

Preventivní prohlídka zachrání zdraví nebo i život, to potvrzují nejlépe zkušenosti praktických lékařů nebo gynekologů. Lidé prevenci podceňují, i když mohou dostat důkladné vyšetření zdarma.

Aktuální přehled preventivních prohlídek

Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena řada preventivních lékařských prohlídek. Nabízíme aktuální přehled toho, co mohou pacienti využít.

K normální výšce pomůže nemocným dětem hormon

Rodiče, ale i dětský lékař při preventivních prohlídkách. To jsou ti, kteří by měli odhalit, zda dítě netrpí poruchou růstu. Pokud se na takový problém přijde, pak má moderní medicína účinnou léčbu. Ta má ovšem smysl jen tehdy, pokud se s ní začne včas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce