Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Očkování proti sezónní chřipce

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 8358x )

Sezónní chřipka patří každoročně k onemocněním postihujícím v České republice velkou část populace. Tato choroba mívá mnohdy těžký průběh a může být i smrtelná, a také náklady spojené s léčbou jednoho pacienta dosahují nemalé částky. Ministerstvo zdravotnictví proto vyzývá občany, aby seriózně zvážili možnost očkování proti sezónní chřipce.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

„Ministerstvo zdravotnictví v loňské chřipkové sezóně evidovalo 574 závažných případů chřipky způsobených převážně chřipkovým virem typu A, z nichž 151 osob zemřelo. Nejmladšímu pacientovi byl 1 měsíc, nejstaršímu 97 let,“ uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: „Nejrizikovější skupinou jsou starší osoby ve věku 65 let a více a dále osoby jakéhokoliv věku (včetně dětí) s vážným chronickým onemocněním například s chronickým onemocněním srdce a cév nebo s chronickým onemocněním dýchacího systému. U těchto osob mohou být následky onemocnění chřipkou fatální. Je také třeba si uvědomit, že přibližně 2 % všech úmrtí, což v České republice představuje téměř 2 000 osob ročně, je možné považovat za úmrtí vzniklá v souvislosti s chřipkou, kdy dojde s ohledem na základní chronické onemocnění k celkovému zhoršení zdravotního stavu a bohužel i k úmrtí.“ V důsledku chřipky tedy zemře mnohem více lidí než v důsledku dopravních nehod, přitom pozornost se jí věnuje podstatně menší. Chřipka tak přispívá k ekonomickým ztrátám a každá chřipková epidemie má tedy i významný negativní ekonomický dopad. Celkové náklady na jednoho pacienta  s chřipkovým onemocněním v produktivním věku lze odhadnout na 58 696 Kč.

Proti chřipce se dá účinně bránit očkováním. Jestliže ovšem proočkovanost populace v České republice činí například u klíšťové encefalitidy 20 %, u chřipky je to pouhých 5 %. Pro srovnání například v USA je proti chřipce očkováno 46 % populace. „Obecně platí, že každoroční očkování proti chřipce je doporučeno osobám, u kterých je žádoucí snížit pravděpodobnost chřipkové infekce a jejích závažných komplikací. Očkování vede ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou a ke snížení návštěv lékaře. U zdravých dospělých až v 90 procentech zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii  a chřipku až o 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Snahu ministerstva zdravotnictví o zvýšení proočkovanosti populace proti chřipce pomáhají realizovat také zdravotní pojišťovny, které na toto očkování přispívají. Ze zákona jsou všechny totiž povinny uhradit výkon a očkovací  látku v nejméně ekonomicky náročném provedení například pojištěncům nad 65 let věku, pacientům se závažným chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, pacientům s farmakologicky léčeným diabetem, nebo osobám v LDN a v domovech pro seniory.

Přečtěte si také

Rotaviry zažene očkování, zájem o něj roste

Výskyt černého kašle v ČR roste

Očkování pro a proti

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce