Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nepodceňujte oční vyšetření, může odhalit i závažná onemocnění.

(12. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 623x )

Z očního vyšetření dokáží lékaři diagnostikovat nejen onemocnění přímo související se zrakem, ale i závažné nemoci organismu. Mezi ně patří například cukrovka, onemocnění štítné žlázy, nemoci srdce nebo ledvin.

shutterstock.com

Řada onemocnění probíhá skrytě

Během vyšetření zraku může lékař odhalit onemocnění, o kterém pacient ještě vůbec netuší a ani nepociťuje žádné příznaky. Může se jednat o cukrovku nebo roztroušenou sklerózu, kdy bývá porucha zrakového nervu prvním signálem.
„Sítnice je jediné místo v těle, kde lze neinvazivně a pouhým zrakem vidět zcela odkryté cévy. A právě na cévách se zobrazuje celá řada onemocnění. Nález na duhovce nebo sítnici může ukazovat na závažnou infekci jako AIDS, tuberkulózu nebo syfilis. Na očích se také velmi často projevují onemocnění spojené s poruchami štítné žlázy nebo cévní onemocnění,“ uvedl Pavel Stodůlka, světově uznávaný oční chirurg a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Nález na oku může ukazovat na onemocnění, které se ještě neprojevilo, takže o něm ani sám pacient nemusí tušit.
„Pokud například vidíme špatný stav cévní mikrocirkulace na sítnici, lze podobný stav předpokládat i na srdci. Můžeme pak doporučit vyšetření internistou, kardiologem nebo i neurologem pro prevenci cévních příhod,“ dodal Pavel Stodůlka.

Jedním ze signálů, že v těle není něco v pořádku, může být i otok víček.
„Otok je způsoben zvýšenou propustností nemocných cév v lidském těle, kdy se tekutina dostává z cév do tkání a způsobí otok. Častými příčinami oteklých víček jsou alergie, onemocnění štítné žlázy, různé oční záněty, ječné zrno, herpetické infekce, ale i choroby srdce či ledvin,“ řekl Pavel Stodůlka.

Pravidelné vyšetření očí nepodceňujte

Pro správnou léčbu všech onemocnění je zásadní včasná diagnostika. Preventivní návštěvy očních ordinací ale lidé mnohdy podceňují a k lékaři přicházejí, až když špatně vidí. Řada zrakových onemocnění se však neprojeví hned, probíhají skrytě a pokročilé změny zhoršující vidění už jsou někdy nevratné.
„Preventivní vyšetření po 40. roce by se mělo zaměřit zejména na nitrooční tlak a vitalitu zrakového nervu k vyloučení zeleného zákalu. Jeho nástup je nepozorovatelný, nebolestivý a tím velice zrádný. Pacient si potíží zpravidla všimne, až když je pozdě. Jedná se prakticky o odumírání zrakového nervu, jehož výsledek je v současné době bohužel neléčitelný, ale jeho nástup lze při včasné diagnostice zastavit nebo alespoň zpomalit. Dále hodnotíme v pozdějším věku nález na čočce k vyloučení šedého zákalu. Z očních chorob je nutné ještě vyloučit i degenerace sítnice. Nejčastější patologie je věkem podmíněná makulární degenerace, onemocnění sítnice, které může končit až ztrátou vidění. Pravidelné preventivní prohlídky u ambulantního očního lékaře mohou pomoci nemoc odhalit v počátcích. Pokud se s léčbou začne včas, výrazně se tím zvýší šance zpomalit další postup nemoci,“ uvedla Simona Šťastná, primářka oční kliniky Gemini České Budějovice.

Pravidelné kontroly zraku by měly absolvovat i děti

Systém je nastavený tak, že už tříleté děti jsou orientačně vyšetřeny dětským lékařem a potom následně každé dva roky v rámci preventivních prohlídek. Při pochybnostech o zrakových funkcích dětský lékař odesílá malého pacienta k očnímu lékaři.

Jak často byste měli podstoupit vyšetření očí?

Jak často podstupovat oční vyšetření závisí na různých faktorech – na vašem věku, na stavu vašich očí a historii vaší rodinné anamnézy.

preventivních prohlídek u všeobecného praktického lékaře, praktického lékaře pro děti a dorost, gynekologa a zubního lékaře určuje frekvenci a obsah prohlídek samostatná vyhláška ministerstva zdravotnictví. To však u preventivního očního vyšetření není nikde stanoveno (v zákoně, vyhlášce apod.). Sami oftalmologové zmiňují jako vyhovující dvou- nebo tříletý interval preventivní prohlídky u mladých osob. Kdo nosí brýle či kontaktní čočky, chodívá na prohlídku většinou podle potřeby. 

Dospělým pacientům ve věku 45 až 61 let by měl praktický lékař jednou za čtyři roky vystavit žádanku k oftalmologovi. Později ve věku 65 let musí každý pacient s řidičským oprávněním podstoupit podrobné vyšetření, poté v 68 letech a následně každé dva roky. Pokud však má člověk vyšší riziko očního onemocnění či pozitivní rodinnou anamnézu, doporučuji vyšetření provádět častěji podle dohody s očním lékařem,“ uzavřela Simona Šťastná.

V případě, že trpíte nemocemi, které mohou zrak ovlivnit, byste měl oftalmologa navštěvovat pravidelně. To platí, máte-li např. diabetes či vysoký krevní tlak. Prevenci byste neměl odkládat ani v případě, že se ve vaší rodině vyskytuje některá z očních vad a onemocnění, jako je zelený či šedý zákal. Během první návštěvy se vás lékař bude ptát na osobní a rodinnou anamnézu, operace a úrazy, užívané léky a také na aktuální potíže. Součástí prohlídky bude vyšetření zrakové ostrosti, vyšetření oka včetně očního pozadí a také měření nitroočního tlaku.

Lékárna.cz nabízí mnoho přípravků pro zdraví a výživu očí:

  • oční kapky, roztoky, suspenze - pro zlepšení zvlhčení očního povrchu, slouží jak k vlhčení kontaktních čoček, tak k jejich opakovanému zvlhčování během nošení.Jelikož Hyal-Drop multi neobsahuje konzervanty, můžeme ho používat každý den a jak často chceme.
  • oční gely a masti -  vhodné k léčbě zánětů víček a spojivek.
  • tablety - podporují udržení kvality normálního zraku a zdraví vašich očí. Přípravky jsou vhodné k léčbě příznaků spojených s alergickými stavy, jako jsou senná rýma, přetrvávající alergická rýma a chronická kopřivka.

V nabídce naleznete i mnoho prostředků na oči a kontaktní čočky.

PŘÍBĚH PACIENTA MUDr. Simony Šťastné

Jeden můj pacient ke mně přišel k přeměření brýlí. Měl oční protruzi – oči nápadně vystupující z očnice - typickou pro poruchu štítné žlázy. Když jsem se na to začala přeptávat, tvrdil, že má takto oči odjakživa. Domluvili jsme se, že donese staré fotky z mládí a předchozích let, kde sám zjistil, že se výraz v obličeji mění. Podstoupil krevní odběry, kde se ukázala jen mírná odchylka hormonálních hodnot, která by takto viditelné změny spíše nezpůsobila. Nedalo mi to a poslala jsem jej i na zobrazovací vyšetření MRI, tam se potvrdil benigní, ale rozsáhlý tumor, který už dosahoval k dýchacímu centru v prodloužené míše. Na neurochirurgickém oddělení v nemocnici se tehdy podařilo tumor ještě kompletně resekovat. Dalo by se ale říct, že pacient utekl „hrobníkovi z lopaty“.

Zdroj: gemini.cz

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce