Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pacient má právo na léčbu i na smrt

( Renata Vyšínová | přečteno: 12675x )

Eutanázie se může v některých případech jevit jako akt milosrdenství, ale zákon ji zakazuje. „Úmyslné usmrcení nevyléčitelného pacienta může být hodnoceno jako vražda. Podle zákona pak může být pachatel odsouzen až na dvacet let odnětí svobody,“ varuje advokát Mgr. Patrik Šorf.

shutterstock.com

Stejně, jako má pacient právo na léčbu, má právo ji odmítnout. A to i v případě, že mu jde o život. Lékař by měl rozhodnutí pacienta respektovat, ale seznámit ho s možnými následky. "Pak by nikdo neměl lékaře ze smrti pacienta vinit. Něco jiného by ale bylo, kdyby lékař úmyslně dopomohl pacientovi zemřít. Eutanazie je u nás protizákonná, takže by mu hrozilo vězení," říká advokát.

Něco jiného je ale tzv. "pasivní eutanázie". V tom případě lékař pacienta na jeho přání odpojí od zařízení nebo přestane používat prostředky, které ho uměle drží při životě. Právo pacienta na léčbu má naprosto stejnou váhu jako jeho rozhodnutí se nadále neléčit. Ovšem pacient musí v době takového rozhodnutí být při plném vědomí, plné způsobilosti a samozřejmě po náležitém poučení o možných následcích. "Při aktivní eutanázii jde o jednání směřující k usmrcení osoby na její přání. Pasivní eutanázií se rozumí "nejednání“" tedy nezabránění smrti, která by ale stejně nastala," vysvětluje advokát.

Pacienti mají většinou tendenci odmítat zákroky, které jsou bolestivé, nákladné, nebo jim připadají neúměrně zatěžující. Léčbu častěji odmítají lidé starší a v takovém stádiu nemoci, že ztratili naději na vyléčení. Někdy je důvodem i náboženské přesvědčení.

Velmi citlivým tématem je podání většího množství léků utišujících bolest, po které pacient zemře. "Pokud by to bylo záměrné a lékař by schválně použil větší dávku, pak by měl být takový akt posuzován podle trestního zákona také jako vražda," říká advokát.

Kdo může nahlédnout do vaší zdravotní dokumentace a vědět o tom, co vám je? To se dozvíte v tomto článku

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hana

Dobrý den lékařka mi na moje přání vystavila neschopenku čekala jsem návštěvu ordinace a další léčbu.Do telefonu mi oznámila, že neschopenku automaticky ukončí 28.2.jak ne tohle možné? děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce