Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pády a omyly provázející hubnutí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7193x )

Zdravá výživa a zdravý životní styl zažívají během posledních let neuvěřitelný boom. Dokážeme ještě filtrovat informace, které se k nám dostávají?

shutterstock.com

S nadváhou či obezitou bojuje rok od roku více a více lidí. Tak jako dříve byly ukázkovým příkladem problému obezity Spojené státy americké, v dnešní době můžeme říct, že Česká republika zaujala první příčky v Evropě. Ať už je problémem genetika, sedavý způsob života, nedostatek času či čistě jen lenost, všechny tyto důvody můžeme shrnout do jednoho jediného problému, kterým je nedostatek silné vůle. Ta zároveň souvisí s tím, že si nechceme připustit to, v jaké míře si škodíme.

Záměrně je zde užito sloveso chtít. Podvědomě tušíme, že bychom měli jíst lépe a čas využívat aktivněji, ale dozvědět se více by znamenalo uvědomit si, že je potřeba začít jednat. Lidská vynalézavost je ale nekonečná, a tak často raději vymýšlíme, jak tato dobře známá pravidla obejít.

Diety nic neřeší

Samostatnou kapitolou jsou diety. Je jich nespočet a všechny slibují jedno. Tělo a duši osmnáctileté gymnastky. Dobře skrývaným tajemstvím je ovšem to, že lidské tělo je nástroj nesmírně chytrý a pokud ho budeme trápit, vrátí nám to dvakrát tolik. Je třeba rozlišovat dva rozdílné pojmy, a to dieta a zdravá výživa. Pokud se rozhodneme pro dietu, jsme si vědomi toho, že se jedná o cílený úbytek váhy s krátkodobým účinkem. Naprosto logickým vyústěním je poté to, že jakmile se vrátíme ke starému způsobu stravování, kila půjdou opět nahoru. V případě, že naší volbou bude však vědomé rozhodnutí o trvalé a definitivní změně, kterou bude dodržování zásad zdravé výživy, odměnou nám bude zdravější a lépe vypadající tělo po zbytek života.

Zázračné nápoje a přístroje

Stejným zázrakem jako diety jsou pro osoby hledající úlevu všemožné zázračné nápoje a přístroje. Je až zárážející, kolik lidí vsadí na jednu kartu. Ne, opravdu neshodíte přes noc zázračných deset kilo, když vypijete jahodový koktejl a stejně tak vám nezmizí tuk na břiše, když si u vašeho oblíbeného seriálu zapnete vibrační pás. Nikdy to nikomu nepomohlo a nepomůže to ani vám. Faktem je to, že existují určité doplňky stravy, které zrychlí metabolismus nebo doplní potřebný příjem vlákniny či bílkovin, ale i ty předpokládají vaší stoprocentní účast.

Pohyb a vyvážená strava

Jedinou cestou, jak dosáhnout úbytku na objemu a tím pádem i prevence před možnými kardiovaskulárními onemocněními, je pohyb a vyvážená strava. Přičemž vyváženou stravou rozumějte takovou, která vám zajistí dostatečný příjem tuků, sacharidů, bílkovin a vlákniny. Ty nejenže jsou stěžejní pro správné fungování lidského organismu, ale jejich nedostatek způsobuje i problémy s psychikou, která má za následek nejistotu a slabé chvilky ve vašem odhodlání.
„Ve chvíli, kdy hlava nemá dostatek výživy, tak nepřemýšlí dobře. Ve chvíli, kdy se nevytváří dostatečné množství hormonu dobré nálady, což umožňuje sport, tak hlava opět nepracuje dobře, takže je to uzavřený kruh pohybu, jídla, relaxace a psychiky a nelze z toho nic vynechat, musí se vytvořit synergie,“ vyjadřuje se k problému přední český výživový poradce Petr Havlíček.

Pokud se neoprostíte od tvrzení, že zdravé rovná se nepoživatelné a aktivní rovná se nepohodlné, nikdy nebudete spokojeni a opakovaně se budete trápit při krátkodobých pokusech o nápravu. Dejte zdraví na první místo, udělejte z něj vášeň.

Přečtěte si také

Trápí vás nadýmání?

Začínáte běhat? Vyvarujte se častých chyb

Děti vědí, jak jíst, ale nejedí tak. A nesportují.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce