Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pálení očí může způsobovat i klimatizace

(17. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 511x )

V letních obdobích, zejména ve dnech s tropickými teplotami, používá stále více lidí na pracovišti, doma či v automobilu klimatizaci. Přes nezpochybnitelné klady se stále více ukazuje, že klimatizace může člověku i škodit. Často trpí i očí, zejména při dlouhém pobytu v klimatizovaném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem. Dochází k osychání povrchu oka – spojivky a rohovky.

shutterstock.com

Častým letním problémem, se který se setkal snad každý, jsou podrážděné a suché oči. Ty se projevují například slzením, začervenáním a pálením. S těmito nepříjemnými příznaky se nejčastěji můžete potkat v práci anebo při cestování autem. Společným jmenovatelem těchto problémů je klimatizace. Ta narušuje slzný film na povrchu oka a proud suchého vzduchu ho vysušuje. Klimatizace totiž kromě úpravy teploty či čistoty vzduchu má na starosti také změnu jeho vlhkosti. Ochlazený vzduch, který vane z klimatizačních jednotek, je velmi suchý. Delším pobytem v takovém prostředí si zaděláváte na nepříjemný problém. Při závažnějších projevech suchých očí můžeme hovořit o syndromu suchého oka.

Syndrom suchého oka

S touto poruchou se velmi často potýkají lidé pracující v moderních klimatizovaných budovách. Potíž je zejména v tom, že v takových prostorách tráví lidé většinou dlouhé hodiny sledováním obrazovky počítačů. Komplikace pak způsobuje nejen suchý vzduch, ale zejména snížená frekvence mrkání. Při zvýšeném soustředění během čtení a práce na počítači totiž mnohem méně pohybujeme očními víčky. A tím dochází k většímu odpařování slzného filmu z povrchu otevřeného oka a ke špatnému zvlhčování, což může vést až k nepříjemným pocitům.

Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází k osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna - filamenta, která zhoršují nepříjemné pocity spojené se suchostí očí. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky - epitelu a slzného filmu, což může vést ke snadnému průniku infekce rohovkou a vzniku rohovkového vředu. 

Co tedy s tím?

Důležité je zajistit vlhkost vzduchu, což některé moderní klimatizace umožňují. Měla by se pohybovat mezi 40 až 50%, tak aby se minimalizovalo osychání nejen očí, ale i sliznice nosu a dutiny ústní. 

Na syndrom suchého oka lze doporučit kapky obnovující slzný film s kyselinou hyaluronovou a dalšími hydratačními složkami. Tyto kapky najdeme v lékárně pod označením "umělé slzy" a jsou vhodné, pro všechny, kdo pracují dlouho na počítači, jsou v klimatizovaném prostředí a mají problémy se suchostí oka. Používání slz bývá dlouhodobé a je vhodné zejména preventivně. Kapejte raději dřív, než se dostaví nepříjemné, výše zmiňované, pocity.

Léčivé přípravky na zvhlčení očí a umělé slzy zakoupíte na Lékárna.cz.

Zdraví oka můžete podpořit také vnitřně, kvalitní stavou s obsahem karotenoidů, betakarotenu, luteiunu, vitamínem C, B2, vitamínem E, zinkem a dalšími složkami. Skvělé na oči jsou také borůvky, tmavá probarvená zelenina jako červené papriky, listová zelenina, mrkev, borůvky a bylina schizandra. Příznivé účinky mají také mořské produkty, rybí olej a krill.

Kdy k lékaři

Pokud se vám syndrom suchého oka nedaří dostat pod kontrolu, bolest se stupňuje nebo máte v očích nahromaděný hnis, je vhodné navštívit očního lékaře.

Jak nastavit klimatizaci

Klimatizace v létě nemusí být strašákem. Její nastavení má pár základních pravidel, které je třeba dodržovat. Základní chybou je nastavená příliš nízká teplota vzduchu, který proudí přímo na vás. Doporučujeme nastavit teplotu klimatizace na 22-24 °C. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl být větší než 6-8 °C. Moderní klimatizace v sobě mají zabudovaný senzor, který vnímá kde se v místnosti nacházíte, a upraví tak proudění studeného vzduchu. Kritickými místy jsou sedací soupravy a pracovní stoly. Známou radou je, abyste klimatizaci používali spíše v čase, kdy se v místnosti nenacházíte. Když jste v práci, zapněte si ji, až půjdete například do kuchyňky. Pokud chcete mít příjemně vychlazené bytové prostory, zapněte si klimatizaci po cestě domů nebo při odjezdu na nákup.

Rady při pobytu v klimatizovaném prostoru


  • Místo kontaktních čoček volte raději brýlovou korekci. Brýle vám pomohou zabránit proudění vzduchu přímo na oči a zpomalit odpařování slz. 
  • Pravidlo 20-20-20. Při práci u PC si udělejte každých 20 minut 20vteřinovou přestávku a podívejte se na něco, co je alespoň 20 m daleko, např. z okna.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Do očí je vhodné aplikovat umělé slzy ke zvlhčení povrchu oka.
  • Celkově je možné doporučit doplňky stravy s vitaminy, antioxidanty a omega-3, 6 mastnými kyselinami. Doplňky stravy na ochranu očí nabízí Lékárna.cz.
  • Lidé, kteří trpí alergií, by se klimatizaci měli vyhýbat. Doporučuje se lokálně používat i oční kapky proti alergii.
  • Při přetrvávajících očních potížích kontaktujte svého očního lékaře, aby provedl komplexní oční vyšetření.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce