Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pampeliška lékařská

( Redakce | přečteno: 16626x )

O tom, že je pampeliška nejen krásná, ale i velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. Mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů a to již v antice.


Sluneční pozdrav

O tom, že je pampeliška nejen krásná, ale i velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.

Jaké látky bylina obsahuje

Pampeliška obsahuje široké spektrum léčivých látek. Obsah inulinu v podzimních měsících je až 40 procent. Množství vitamínu C je naopak nejvýznamnější hned na jaře. Z dalších látek je známa přítomnost aminokyselin, hořčin, tříslovin a kaučuku. Některé druhy pampelišky byli dokonce pěstovány v bývalém SSSR k výrobě kaučuku v období válečných konfliktů.

Pampeliška je často vnímána jako luční plevel. Zkrášluje zahradyale zároveň často i ničí anglické trávníky. Díky typickým padáčky opatřeným semenům dokáže putovat na dlouhé vzdálenosti a pokrýt tak během pár let i poměrně rozlehlé plochy.

Jako léčivou surovinu sbíráme nejčastěji pampeliškové kořeny, a to buď na jaře nebo na podzim. K přípravě pampeliškového salátu se sbírají listy v období od května do června.

Jak pampeliška působí

Pro léčivé účinky byliny svědčí už její český přívlastek – lékařská. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.

Mladé listy jsou bohaté na obsah vitamínu C a minerálních látek. Z minerálních látek je význam zejména mangan a draslík. Jarní salát připravený z těchto listů v mnohých zemích zastupuje salát hlávkový. Povzbuzuje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Pozor na . . .

Příprava a uskladnění byliny je velmi důležité. Nedostatečně vysušené kořeny snadno plesnivějí. Sušené kořeny je pak stejně jako u ostatních léčivých bylin třeba chránit před škodlivým hmyzem.

K čemu se dá použít

Dnes se droga nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky.

Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.

Pampeliškový salát z mladých lístků se pro vysoký obsah vitamínu C připravuje nejčastěji na jaře. Příprava je jednoduchá - mladé listy pampelišky nadrobno nakrájíme, přidáme trochu najemno nasekané cibule, trochu octa a oleje a špetku soli a cukru.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce