Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Plísně milují vlhko i chlad a ovlivní život nejen alergikům

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 845x )

Stažené topení a utěsněná okna. I to je výhled některých domácností na nadcházející zimu. Podobné úpravy tepelných návyků mohou přinést momentální pocit úspory a snížit nedoplatek na energiích, kromě toho jsou ale často pozvánkou pro plísně. V jakém prostředí se jim daří, čím jsou nebezpečné a jak proti nim bojovat, radí Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

shutterstock.com

Studené zdi a vlhké místnosti

Raketový růst cen energií už řada obyvatel pocítila. Zateplení, výměna oken nebo nahrazení stávajícího topného systému úspornějším jsou ale časově i finančně náročné varianty. Nejběžnějším řešením je tak úprava životního stylu a omezené vytápění. Na studených zdech se ale snáze sráží vlhkost a v domácnosti se tak tvoří ideální prostředí pro plísně.

„Vlhkost vzduchu v domácnosti by neměla dlouhodobě překračovat 60 %. Obezřetní musíme být zejména v místnostech, které snadno podléhají vlhnutí, jako koupelna, kuchyň, spižírna, prádelna nebo sklep,“ vysvětluje specialista z portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký. Nadbytečná vlhkost přitom není jen doménou starých a neobývaných domů, ale i novostaveb, kde přílišné utěsnění a odizolování brání přirozenému odvodu vlhkosti.

Plísně škodí nejen alergikům

Samotný vlhký vzduch není pro člověka nebezpečný, problematické jsou důsledky jeho působení na byt a vnitřní vybavení.
„Plísně, které se v interiérech objevují, jsou nebezpečné hlavně pro lidi s plísňovou alergií. Alergenem jsou jejich spory poletující vzduchem. Některé druhy ale vytvářejí jedy, takzvané mykotoxiny, které se vám mohou při přímém kontaktu s napadenými předměty dostat do těla. Rostoucí plísně do vzduchu také vylučují směs těkavých výparů s typickým zápachem. Některé z těchto výparů mohou být rovněž jedovaté. Dlouhodobý pobyt v zaplísněných místnostech se tedy nedoporučuje nikomu,“ vysvětluje odborník.

Plísně jsou vlastně jednoduché houby a existují jich tisíce druhů. Pro alergiky jsou problematické zejména druhy černých „vláknitých“ plísní. Ty při růstu produkují tzv. spory – okem neviditelné rozmnožovací částečky o velikosti mezi 3 a 12 mikrometry, které se šíří vzduchem jako prach. Jakmile se spory uchytí na vyhovujícím povrchu, za odpovídajících podmínek z nich vyroste plísňové ložisko a z něj vyraší plísňový povlak.

Alergie se projeví především dýchacími obtížemi – rýmou, kašlem a dušností. Přidat se pak mohou i záněty spojivek, ekzémy, bolesti hlavy nebo astma. „Čím více se alergik alergenům plísní vystavuje, tím více se jeho onemocnění komplikuje. Alergie se může následně rozšiřovat i na další alergeny nebo může přecházet na jiné orgány těla. Z alergické rýmy tak například vznikne průduškové astma,“ doplňuje Michal Závacký.

Protiplísňové desatero

I u plísňové alergie je prvním úkolem alergika především vyloučit alergen z běžného života nebo s ním alespoň omezit kontakt. Jaká režimová opatření můžete přijmout?

1) Najděte všechna ložiska plísní a odstraňte je vhodným protiplísňovým (fungicidním) přípravkem. Hledejte všude – ráda se ukrývají v rozích místností, za nábytkem, pod kobercem či pod tapetami.

2) Spory se uchycují na všech nerovných a chlupatých površích. Velké množství se jich nachází v domácím prachu. Pravidelně uklízejte a pořiďte si výkonný vysavač.

3) Zárodky plísní ve starých matracích, čalouněných křeslech, pohovkách a kobercích pomohou odstranit speciální spreje, které alergeny neutralizují.

4) Houby na nádobí, utěrky, hadry a mopy po použití vyperte a nechejte dobře uschnout.

5) Místo koberců volte podlahy z linolea nebo betonu, a to alespoň v přízemních místnostech.

6) Pravidelně kontrolujte skladované potraviny. Vnitřní prostory lednice myjte několikrát do roka.

7) Omezte pěstování pokojových rostlin – plísně v hlíně nemusejí být patrné.

8) Pravidelně kontrolujte a čistěte klimatizaci, ve které se plísně rády usazují.

9) Větrejte každý den, prudce a několik minut. Tak dojde k výměně vzduchu, ale ne k ochlazení zdí.

10) Proti vlhkým zdem lze podniknout preventivní opatření v podobě stavební izolace nebo protiplísňového nátěru zdí.

Kromě výše zmíněných rad vás mohou zachránit i šikovní pomocníci, kteří s odvlhčením bytu a likvidací plísní pomohou. Jsou to zejména odvlhčovače s čističkou vzduchu, které kromě spor plísní dokáží odfiltrovat i prach, pyly a další polétavé alergeny. V péči o matrace, koberce, sedačky, čalouněný nábytek nebo pelíšky domácích mazlíčků vám zase pomohou čisticí prostředky ve formě sprejů, které jsou určené k odstraňování plísňových, roztočových, pylových i zvířecích alergenů z textilu. 

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce