Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prase na operačním stole? Naděje pro pacienty s nemocným srdcem

( Redakce | přečteno: 13706x )

Operace prasete, která nedávno proběhla v Brně, může být zárodkem velkého benefitu pro pacienty – pokud se ale prokáže, že srdeční chlopně z geneticky modifikovaných prasat nedegenerují. Pak v budoucnu nahradí chlopně klasické i mechanické a kvalita života pacientů se zásadně zlepší.

archiv PHC

Operace prasete byla důležitá pro výzkum geneticky modifikovaných tkání a posouzení způsobu jejich degenerace v lidském organismu. Poškozené srdeční chlopně se nahrazují dvěma způsoby. Buď se nemocným implantují bioprotézy z biologických tkání (prasečích chlopní či hovězího osrdečníku) nebo mechanické chlopně. 

Význam operace vysvětluje MUDr. Pavel Piler, vedoucí výzkumného týmu Cardio 7: „Biologické srdeční chlopně mají tu výhodu, že pacienti nemusejí užívat protisrážlivé léky, proto nejsou ohroženi vznikem krevní sraženiny nebo krvácením např. z žaludečního vředu či do mozku.  Nevýhodou však je, že tyto chlopně degenerují, což znamená, že pacienti musí po nějakém čase (což je individuální, ale cca 10 – 15 letech) podstoupit další náročnou operaci. Druhá metoda využívá chlopní mechanických, které jsou sice trvalé, ale po jejich implantaci jsou pacienti doživotně odkázáni na antikoagulační léčbu (léky proti srážlivosti), což je omezuje v řadě činností a snižuje kvalitu jejich života. Pokud by se podařilo prokázat, že srdeční chlopně z geneticky modifikovaných prasat degeneraci nepodléhají, mohly by v budoucnu nahradit nejen ty klasické, ale také mechanické chlopně, což by znamenalo značný benefit pro pacienta. Aby toto bylo možné prokázat, je třeba tyto geneticky modifikované tkáně implantovat jiným živočichům a potom zkoumat jejich například imunologickou odpověď. Taková implantace vyžaduje provést zákrok v mimotělním oběhu se zastaveným srdcem“.

ČR jako třetí na světě

Tomáš Kára, vedoucí lékař ICRC, dodává: „Speciální biologický kmen prasat, jejichž chlopně mají velmi podobnou antigenní strukturu jako chlopně lidské, vyvinul tým prof. Christophera McGregora z Mayo Clinic. Vývoj této špičkové biotechnologie stál k dnešnímu dni 80 milionů dolarů. Česká republika je po USA a Velké Británii třetí zemí, které bude poskytnut k této technologii přístup.“

Spolupráci s prof. McGregorem na vývoji této nové technologie navázal právě doc. Tomáš Kára, a to ještě během svého působení na Mayo Clinic v roce 2006. Podařilo se mu získat důvěru jeho amerických kolegů pro zapojení ICRC do jejich výzkumného projektu. Prof. McGregor působí v současné době jako přednosta kardiochirurgie na University College London a současně má stále úvazek na Mayo Clinic.

Operace prasete není jednoduchá

Nezbytnou součástí výzkumu jsou operace využívající právě metodu mimotělního oběhu. Prasata, která se z živočichů nejvíce podobají lidem, však na mimotělní oběh reagují hůře než lidé, neboť mají složitější termoregulaci, křehčí tkáně, jinou srážlivost krve a také fyziognomii těla a zákrok s mimotělním oběhem velmi špatně snáší. „Prase, které jsme operovali, je již pátý den v dobrém zdravotním stavu. Máme velkou radost, že se nám podařil takto náročný výkon. Je to pro nás důležitý krok v našem výzkumu,“ doplňuje doktor Pavel Piler.

Výzkum financovaný z Evropské unie probíhá ve spolupráci s Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně a Centrem kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno v rámci programu zaměřeného na tkáňové inženýrství. Do Brna se tak vrací špičkový výzkum na velkých zvířatech, jehož průkopníky byli prof. MUDr. Jan Navrátil, DrSc. působící ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, který provedl první operaci využívající mimotělní oběh v Československé republice, nebo v 80. letech centrum na katedře experimentální patologie, které se věnovalo výzkumu umělého srdce a srdečních podpor.

/img/library/prasatko2.jpg

 

 

 

 

 

 

Foto z operace prasete v Brně

 

/img/library/prasátko.jpg

Operace prasete v Brně v rámci výzkumného programu Cardio 7 projektu FNUSA–ICRC. Zleva Michal Crha, pak Pavel Piler.

Přečtěte si také

Nová metoda léčby srdečního selhání – čtěte zde. O nové metodě operace srdce bez otevření hrudníku zde. Příběh pacienta: Celý život aktivně sportuji, nechci skončit kvůli vysokému tlaku najdete zde .

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
MiLAN

K čemu jsou podobné výzkumy,když lékař nedokáže poznat infarkt myokardu?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce