Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přecházet chřipku se nevyplácí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6216x )

Chřipka je nejčastější lidské infekční onemocnění, které každoročně postihne až 10 % světové populace. Navzdory tomu je, zvláště v České republice, často bagatelizována, či mylně zaměňována s běžnými nechřipkovými nemocemi. Také proto ji řada lidí u nás mnohdy přechází a nevěnuje jí dostatek pozornosti. Přecházením viróz ovšem jdeme vstříc oslabené imunitě, návratu nemoci i vážným zdravotním důsledkům.

shutterstock.com

Neléčená chřipka může vést ke komplikacím bakteriálními superinfekcemi, což v konečném výsledku prodlužuje i následnou pracovní neschopnost. Může však způsobit i závažnější onemocnění, jako je zápal plic či postižení srdce. Zbytečným přecházením tuto kapénkovou infekci šíříme dál a ohrožujeme tím nejen své zdraví, ale i zdraví své rodiny a všech, s nimiž se setkáváme. Chřipka postihuje bez rozdílu všechny věkové skupiny, nejvyšší výskyt nemoci je ale u školáků a mladých dospělých, závažný průběh může mít chřipka u seniorů.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

„Mezi základní typické příznaky chřipky patří rychlý nástup nemoci, horečka kolem 38–40 °C, v úvodní fázi onemocnění doprovázená zimnicí a třesavkou, celková schvácenost, intenzivní bolest hlavy, svalů a kloubů, pocit únavy, nechutenství, pocity na zvracení. Současně se objevuje suchý, dráždivý, bolestivý kašel, který přechází po několika dnech v kašel s malou produkcí hlenu. U nekomplikovaného průběhu trvá chřipka 7–10 dní a obvykle stačí symptomatická terapie. Základem léčby je klid na lůžku, dostatečný přísun tekutin a tlumení příznaků pomocí volně prodejných léků,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

V době vrcholící chřipkové epidemie lékaři varují před nedoléčením chřipky. Zanedbání jejich rad může vést i k závažnému zhoršení zdravotního stavu. Přecházení chřipky může vyvolat virové nebo bakteriální zápaly plic, zánět srdečního svalu, mozkových blan a záněty v oblasti dýchacích cest.

"Obecně lze říci, že když se chřipka neléčí a neudržuje klidový režim, zvyšuje se pravděpodobnost komplikací. A to jak primárních, způsobených virem, nebo sekundárních - způsobených bakteriální infekcí jako je zánět dutin, středního ucha nebo průdušek," říká primářka Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Kdo je nejvíce ohrožen?

Někteří lidé jsou chřipkou a jejímu možnými komplikacemi ohroženi více než ostatní.

Tito jedinci tvoří tzv. rizikové skupiny:

  • dospělí nad 50 let, zejména nad 65 let
  • osoby s poruchou imunity (HIV pozitivní, po transplantaci, na chronické imunosupresi)
  • pacienti s chronickým onemocněním plic (chronická obstrukční plicní nemoc, astma, cystická fibróza)
  • lidé s chronickým onemocněním ledvin nebo jater
  • osoby s chronickým onemocněním oběhového systému
  • lidé trpící onemocněním diabetes mellitus (cukrovka)
  • pacienti pobývající v zařízení dlouhodobé péče
  • pracovníci ve zdravotnictví
  • pracovníci v sociálních ústavech

Čtěte také: Desatero rad, jak vyhrát nad chřipkou

Komplikace chřipky

Primární

Jedná se o komplikace, které způsobuje přímo chřipkový virus, ať už svou vyšší agresivitou, nebo oslabením organismu.

  • akutní zánět hrtanu - začíná náhle a projeví se dráždivým kašlem, ztrátou hlasu, sípáním a dušností. Zánět se může rozšířit až na průdušky, kdy se obvykle k obtížím přidává drsný, hrubý kašel a vysoká teplota.
  • chřipkový zápal plic - Jde o těžkou, život ohrožující komplikaci. Rozvíjí se krátce po počátečních příznacích chřipky. Při zápalu plic se rychle zvýrazňuje kašel a nemocný nestačí s dechem. Léčba může být velmi náročná a v těžkých případech se může jednat o onemocnění smrtelné.
  • zánět svalů - svalové postižení se objevuje zhruba za pět až sedm dní od počátku chřipky. Projeví se výraznou únavou, svalovou slabostí a hlavně bolestí svalů.
  • zánět srdce - záněty srdečního svalu, osrdečníku či srdeční chlopně, kde poté může docházet k její nedomykavosti. Záněty srdečního svalu i osrdečníku mohou vzniknout jak v době nemoci, tak i po ní. Nejčastěji se projeví do tří týdnů po prodělaném onemocnění.
  • postižení nervového systému - jedná se o zánět mozku a jeho obalů (mozkových blan). Projeví se úpornými bolestmi hlavy, očí, světloplachostí, malátností, celkovou schváceností, bolestmi svalů a zad. Přidat se mohou poruchy vědomí, halucinace nebo křečovité záškuby končetin.

Sekundární

Virem poškozené sliznice představují ideální prostředí pro usídlení a množení bakterií. Vzniká nasedající bakteriální infekce. Rozvoj takové komplikace se většinou prozradí novým vzestupem teplot.

  • zápal plic
  • zánět středního ucha
  • zánět vedlejších dutin nosních
Reyeův syndrom je vážná komplikace chřipky především u dětí a v souvislosti s indikací kyseliny acetylsalicylové v rámci antipyretické léčby. Vyznačuje se náhlým začátkem, zvracením, křečemi, otokem mozku a rozvojem hepatopatie (onemocnění jater). Vzhledem k výraznému omezení salicylátů při léčbě chřipky došlo během posledních dvaceti let k významnému poklesu výskytu tohoto vážného stavu.

Ačkoli různé gastrointestinální příznaky (nauzea, zvracení, průjem, bolesti břicha) mohou chřipku celkem běžně doprovázet, může být výjimečně evidována i hematemeze, meléna či krev ve stolici, stejně jako akutní eroze žaludeční sliznice.

Vždy je však třeba mít na paměti, že každé přechození chřipky s sebou přináší zvýšené riziko dalších zdravotních komplikací!

Zdroj: www.mzcr.cr, zdravi.euro.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce