Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh pacientky: Revma není jen pro starý

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1689x )

Bolest kolen Barboře v 16 letech nikdo moc nevěřil, a tak ji tělocvikáři nešetřili. V prvním ročníku střední školy přitom trpěla při každém dřepu. Když jí pak na ortopedii diagnostikovali revmatoidní onemocnění, musela se vzdát sportu nadobro.

shutterstock.com

Revma postihuje v těle celý kloubový aparát – klouby, kosti, ale i svaly, vazy a šlachové úpony. Kromě kolen nemoc brzy postihla také hlasivky.
„Dlouho jsem aktivně zpívala v lidové škole umění. Kvůli artritidě jsem toho musela nechat. Po dvou písničkách už mě začíná bolet v krku,“ popisuje Barbora. Nemoc se postupně začala zhoršovat. Maturitní ples protrpěla ve velkých bolestech a několik měsíců poté nemohla kvůli ztuhlým a oteklým kloubům chodit, nezvládala se obléct ani si bez pomoci dojít na záchod.
Z nejhoršího mi pomohly kortikoidy, pak přišly na řadu léky, které jsem si musela aplikovat injekčně, to jsem nezvládala, bylo mi z toho hrozně zle. Zažádala jsem si i o biologickou léčbu,“ doplňuje Barbora. Pacientům ve střední závažnosti choroby hradí biologickou léčbu od letošního února pojišťovny.
„Na chvíli jsem si pak připadala, jako bych ani nebyla nemocná,“ hodnotí Barbora účinky moderních léků. Období s minimálními projevy nemoci však netrvalo dlouho, objevila se totiž alergická reakce na biologickou léčbu.

Po šesti letech s nemocí je pro ni náročná i krátká odpolední vycházka.
„Přítel je velký sportovec, dřív jsme spolu lezli po kopcích. Při venčení se psem jsem byla zvyklá ujít v pohodě 12 km. Na procházky se snažím chodit i teď, ale už po 30 minutách se cítím vyčerpaná,“ vysvětluje Barbora. I přes četné absence a značná zdravotní omezení, ke kterým se navíc přidal Raenaudův syndrom, se jí podařilo absolvovat bakalářský stupeň v oboru sociální pedagogika. Jen o vlásek jí unikl červený diplom.
Lidé se často diví, že někdo tak mladý může mít revma. Mají to automaticky spojené s vyšším věkem,“ říká Barbora.

Zkušenosti s nemocí a léčbou proto sdílí také na instagramu pod účtem @revmaholka. Snaží se tak bořit zažité mýty a upozorňovat na fakt, že revmatoidní artritida se týká i mladších lidí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce