Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Řídnutí kostní hmoty není radno podceňovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7818x )

Podle odhadů trpí celosvětově osteoporózou, neboli řídnutím kostí 7–8 % populace. Celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura a zároveň se buduje z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků struktura nová. Tento proces závisí na našem pohybu, stravě, zdraví a dalších faktorech.

shutterstock.com
Osteoporóza vede k mnoha komplikacím. Nejzávažnější z nich je zlomenina krčku stehenní kosti, po níž až 20 % pacientů během následujícího roku zemře na další komplikace[1]. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30-50 % žen a 15-30 % mužů, ženám přitom hrozí více než dvojnásobné riziko ve srovnání s muži[2].

„Ženám je osteoporóza nejčastěji diagnostikována po přechodu, kdy ztrácejí ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony, estrogeny, které řídnutí kostí zpomalují,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP. Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, u některých už 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech.

zlomeniny

Nemluvme jen o postmenopauzální osteoporóze

kostOsteoporóza může provázet mnohé jiné choroby a zhoršuje jejich průběh i kvalitu života nemocných. V tom případě se hovoří o tzv. sekundární osteoporóze. Patří sem jak onemocnění zažívacího traktu, tak revmatická onemocnění a všechny chronické zánětlivé choroby.
Vysoký počet nemocných má osteoporózu vyvolanou vedlejšími účinky léků, které musejí brát kvůli jiným nemocem, například pro léčbu autoimunní choroby. Nemocní, kteří například dlouhodobě užívají vyšší dávku glukokortikoidů, mají mnohonásobně vyšší riziko vzniku osteoporotických zlomenin, než ženy s „běžnou“ postmenopauzální osteoporózou,“ upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. a dodává: „Pokud jsou tito pacienti včas podchyceni, může se těmto zlomeninám zabránit.“

Osteoporóza se nevyhýbá ani mužům

Většinu pacientů s osteoporózou tvoří ženy, ale osteoporózu mívají i muži. Podle statistik se s ní potýká každý 5. muž po padesátém roce života.
„Léčba osteoporózy u mužů je sice dostupná, ale obtížněji. Ne u všech léků souhlasily regulační orgány ČR s jejich používáním v praxi pro mužské pacienty. Mnohdy jde přitom o nemocné, kteří mají tzv. sekundární osteoporózu, tedy doprovázející jiné choroby, mnohdy nádorové onemocnění prostaty a další,“ uvádí prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Diagnostice a léčbě osteoporózy se stále nevěnuje dostatečná pozornost

Přes závažnost choroby a jejích důsledků je situace v její diagnostice a léčbě celosvětově stále nedostatečná.
„Je potřeba zlepšit výuku osteologie na lékařských fakultách, aktivovat vládní i nevládní organizace a přesvědčit plátce zdravotní péče (zdravotní pojišťovny), že prevence se vyplácí. Česká Společnost pro metabolická onemocnění skeletu se připojila k celosvětové akci „Call to Action to Address the Crisis in the Treatment of Osteoporosis“, kterou do dnešního dne podepsalo 33 organizací po celém světě,“ uvádí prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Sekundární prevence – sami dbejte na zdraví svých kostí

Současný systém nemá dost sil ani prostředků pokrýt primární prevenci osteoporózy v plném rozsahu všech rizikových skupin. V současné době se s osteoporózou léčí jen 24 % žen a dokonce jen 12 % mužů[3]. Proto by lidé měli dbát na prevenci také sami. Jedná se o tzv. prevenci sekundární.

Co je to FRAX?

Na webu Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (www.smos.cz) je volně k dispozici jednoduchý test (FRAX), kde si každý sám může spočítat, jaké má riziko zlomeniny v příštích deseti letech. Pokud vyjde riziko „hlavní osteoporotické zlomeniny vyšší než 20 % a/nebo riziko zlomeniny krčku stehenní kosti vyšší než 3 %, je potřeba okamžitě navštívit praktického lékaře a požádat o důkladné osteologické vyšetření.

Už jste utrpěli zlomeninu?

Každá osteoporotická zlomenina dramaticky zvyšuje riziko dalších zlomenin. Za osteoporotickou se považuje zlomenina, kterou pacient utrpěl po 50. roce věku s nepřiměřeným úrazovým dějem, například pádem ze stoje nebo při chůzi. Pokud člověk starší 50 let nebo někdo z jeho rodiny utrpěl osteoporotickou zlomeninu, je ohrožen progresí osteoporózy a dalšími zlomeninami. Společnost pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP proto s maximální snahou usiluje o to, aby byl i v České republice aplikován projekt „Fracture Liaison Services“. Tento program spočívá v aktivním vyhledávání všech osob, které utrpěly osteoporotickou zlomeninu. Ty jsou následně vyšetřeny, a pokud mají osteoporózu, jsou zapojeny do léčby, která výrazně sníží riziko dalších zlomenin.
„Současná situace není v tomto směru ideální. Jen malé procento osob, které si zlomily předloktí při pádu po zakopnutí, je osteologicky vyšetřeno. I ti, kteří utrpěli typickou kompresivní zlomeninu obratle, často unikají další léčbě a naprosté většině z nich takovou léčbu ani nikdo nenabízí. Dokonce i po zlomeninách krčku stehenní kosti dostává léčbu, která by snížila riziko další zlomeniny, jen velmi malý počet nemocných,“ upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. Pokud by se podařilo takový program rozběhnout, bylo by možné pomoct alespoň nejvíce ohrožené skupině nemocných.
„Usilovně na tom pracujeme a snad se nám podaří se dostat do odpovídajících preventivních programů,“ dodává prof. Palička.

20. října proběhne Světový den proti osteoporóze

V letošním roce opět proběhne Světový den proti osteoporóze, který připadá na 20. října. Světový den vyhlašuje Mezinárodní nadace pro osteoporózu (IOF – International Osteoporosis Foundation), jejíž je česká Liga proti osteoporóze členem. Aktivity světového dne proti osteoporóze kladou důraz na prevenci, správnou životosprávu a zdravou fyzickou aktivitu. Letošní akce ke Světovému dni osteoporózy je organizována ve spolupráci s rekondičním centrem VŠTJ Medicina Praha, ve spolupráci s lékaři z Osteocentra 3. Interní kliniky VFN a 1. LF UK a za podpory lékařů – odborných poradců Ligy. Více na www.osteo-liga.cz.



[1] Cooper C. Am J Med 1997; 103: s. 12-17

[2] Johnell et al. Osteoporos Int 2005; 16: s. 3-7

[3] Svedbom et al. Arch Osteoporos 2013; 8:137, s. 40-218

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce