Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

(MUDr. Petr Křepelka | přečteno: 87947x )

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků) je nejčastější endokrinní poruchou u žen v plodném věku. Tento syndrom (PCOS) je pravěpodobně největší překážkou otěhotnění pro Pavlínu z projektu "Početí online!". Proto ji zajímaly podrobnosti. Souhrnný článek o diagnostice, možná léčbě a rizicích u těhotných s touto nemocí přinášíme i vám.

shutterstock.com
Syndrom polycystických ovarií (dále jen PCOS) poprvé popsali američtí gynekologové I. F. Stein a M. L. Leventhal v roce 1935. PCOS je nejčastější příčinou ženské neplodnosti způsobené chyběním ovulace (proces, kdy je zralé vajíčko uvolněno z vaječníku). 75 % žen s PCOS trpí touto  - tzv. anovulační - neplodností. V Evropě postihuje 6,5 – 8 % žen, v USA až 12 % žen fertilního věku.

Podstata PCOS


Podstatou poruchy je nerovnováha v produkci mužských a ženských pohlavních hormonů. Jak známo, jejich metabolismus úzce souvisí, neboť mužské pohlavní hormony jsou substrátem pro produkci ženských pohlavních hormonů.  Hlavní příčinou chybění ovulace je nadměrná stimulace vaječníků hypofyzárním (produkovaným hypofýzou – podvěskem mozkovým) luteinizačním hormonem (LH), který vede ke stimulaci buněk produkujících mužské pohlavní hormony. Výsledkem je pak nerovnováha mezi mužskými a ženskými pohlavními hormony.

Kromě zvýšené plazmatické hladiny mužských pohlavních hormonů (testosteron, androstendion, dehydroepiandrosteronsulfát) mají ženy s PCOS zvýšenou rezistenci k inzulinu (pro metabolismus glukózy je třeba vyšších hladin inzulínu), a tedy i zvýšenou hladinu inzulínu v krvi. Vetšina žen s PCOS trpí nadváhou. S tím souvisí i zvýšená hladina adiponectinu (hormon produkovaný tukovými buňkami). Ten je ale zvýšený u obézních i štíhlých žen trpících tímto syndromem.

Diagnóza PCOS


Pro stanovení diagnózy PCOS je třeba naplnění nejméně dvou ze tří typických znaků (Rotterdamská kritéria):
1.    oligoovulace nebo anovulace (málo častá či úplně chybějící ovulace)
2.    hyperandrogenismus klinický (příznaky nadměrného působení mužských pohlavních hormonů: ochlupení mužského typu, rozložení tuku mužského typu, zhrubnutí hlasu…) či laboratorní (zvýšené hladiny mužských pohlavních hormonů v krvi)
3.    polycystické vaječníky - každý vaječník obsahuje 12 nebo víc drobných cyst měřících 2 - 9 mm v průměru, vaječníky jsou objemné, jejich povrch je hladký, neboť chybí známky proběhlých ovulací.

Další zdravotní rizika PCOS


Kromě toho ženy s PCOS onemocní v průběhu života častěji cukrovkou a poruchami oběhového systému v důsledku aterosklerózy (kornatění tepen), mají vyšší riziko spánkové apnoe (porucha dýchání projevující se dočasnou zástavou dechu) a kožní poruchy acanthosis nigricans (typické pigmentace kůže). Ženy trpící PCOS jsou zatíženy vyšším rizikem onemocnění rakoviny děložního těla.

Těhotenství u žen s PCOS


Těhotenství žen s PCOS je rizikové. Častěji dochází k samovolným potratům (riziko je vyšší o 30 – 50 %).
Dále hrozí specifické poruchy těhotenství:
1.    vysoký krevní tlak v těhotenství
2.    preeklampsie (vysoký krevní tlak a ztráty bílkovin močí)
3.    těhotenská cukrovka
4.    nutnost intenzivní péče o novorozence po porodu.

Léčba syndromu polycystických ovarií


Léčba spočívá v ovlivnění metabolismu dietou a cvičením. Redukce tělesné hmotnosti u žen s nadváhou je nejdůležitějším léčebným opatřením. Z medikamentózní léčby je používán metformin - látka snižující rezistenci k inzulínu a jeho vysoké hladiny. Léčba metforminem zlepšuje funkci vaječníků a zvyšuje účinek dalších léků, které se používají k navození ovulace (klomifen).

Ochlupení mužského typu je možné odstraňovat kosmetickými metodami depilace. Účinnou je též podávání hormonální antikoncepce, která jednak snižuje nežádoucí účinek mužských pohlavních hormonů a upravuje menstruační cyklus.

Selhává-li konzervativní léčba, je možné použít chirurgické metody. Sem patří dříve používaná klínovitá resekce vaječníků (vytětí části vaječníku) nebo v současnosti používaná metoda tzv. ovariálního drillingu (do vaječníku je laparoskopicky několikrát zavedena speciální jehla, která působí na tkáň vysokofrekvenčním proudem). Mechanismus příznivého účinku na průběh syndromu polycystických ovarií není znám.

Správná a včasná diagnóza syndromu polycystických ovarií umožní ženám adekvátní léčbu. Cílem je nejen úprava menstruačního cyklu, navození ovulace a realizace těhotenství, ale i kompenzace dalších závažných poruch zdraví, které onemocnění provázejí. Dlouhodobá prevence obezity i dalších projevů metabolického syndromu je nejvýznamnějším nástrojem omezujícím škody na zdraví žen s tímto onemocněním.


Ovulační test LH MAX věnovala společnost Pears Health Cyber, výhradní distributor těhotenských a ovulačních testů Seratec®.
Stanovte si své PLODNÉ DNY!
Co je v projektu

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jméno a příjmení
3x

zpráva

I.Thomasová
5x

Dobrý den pane doktore můj problém je složitý po operaci kdy jsem měla mimoděložní těhotenství a 2 plod který nerostl v děloze mi byly odebrány po operaci mi bylo zděleno že mi byl odebrán pravý tubus .Po operaci už 4 roky uplynuly nemohu stále otěhotnět přibrala po operaci cca 15 kg již mám přesně 90 kg nejde to dolů ted mi navíc začala vytékat tekutina z prsou mám negativní test na prolaktin chci miminko už tak dlouho a navíc toto prosím poradte co mám dělat .

Monika
1x

Dobry den, mám také syndrom pco, s nepravidelnou menstruaci, a bez léků na vyvolání ji nemám vůbec. Vyšel mi pozitivní těhotensky test.. Mám obrovskou radost, ale i tak se bojím že to třeba nevyjde.. Na první kontrolu jdu až 22.5 do té doby chodím do práce kde 8 hodin stojím u stroje a zvedám železné díly, některé mají jen pár kilo, ale některé třeba i 10, 15, 20 a ve dvou zvedáme i více, myslíte že se tím může neco pokazit, nebo nám jít třeba zatím na nemocenskou třeba s chřipkou, než půjdu na kontrolu. Četla jsem různé příspěvky že i když je test pozitivní že to těhotenství být nemusí.. Ale dělala jsem si 4 od různých značek a vše pozitivní.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 822. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sexuální život a poruchy plodnosti

Nedostatky v sexuálním životě se vyskytují asi v polovině neplodných párů. Naštěstí jen vzácně mají tyto sexuální poruchy přímý vztah k problémům s plodností. Článek doc. MUDr. Jaroslava Zvěřiny, CSc. také uvádí na pravou míru např. doporučovanou frekvenci pohlavního styku při snahách o otěhotnění.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce