Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vhodná léčba může udržet většinu epileptiků bez záchvatu

(MUDr. Jana Zárubová | přečteno: 14561x )

30. září je Národním dnem epilepsie.K epilepsii můžete přijít po úrazu a poškození mozku, po mrtvici, v souvislosti s nádory v mozku, ale i geneticky. V současné době jí trpí asi sedmdesát tisíc lidí v republice – od dětí až po seniory.

shutterstock.com

Oproti letům minulým mají tu výhodu, že jim lékaři mohou vybrat léky „na míru“ a sedmdesát procent pacientů žije zcela bez záchvatů.

Epilepsií a epileptických syndromů je známo kolem 40 druhů a mohou se navzájem zásadně lišit. Zatímco někdy se jedná o onemocnění vázané pouze na určité věkové období, svým průběhem pacienta neohrožuje a někdy ani není třeba je léčit, jindy se může jednat o katastrofické devastující onemocnění, které vede k poškození mozku, mentální retardaci a závislosti pacienta na péči okolí. Základní rozdělení příčin vzniku epilepsie je:

  • Genetická (např. juvenilní myoklonická epilepsie).
  • Mozek byl poškozen jiným onemocněním a epilepsie vzniká jako následek (např. po poranění mozku s rozdrcením části mozkové tkáně nebo vrozené vývojové anomálie mozku).
  • Zjevná příčina není zřejmá, u některých pacientů jsou v anamnéze údaje, které jsou častěji spojené se vznikem epilepsie v průběhu života, např. přidušení při porodu, křeče při horečkách v kojeneckém a batolecím věku.

Zásadní pro léčbu je správná diagnóza

Pokud epilepsie u jedince vznikne, je zcela zásadní správná diagnóza. Klademe si přitom tři základní otázky:
  • Opravdu se jedná o epilepsii?
  • Jakým typem záchvatů se projevuje?
  • O jaký druh epilepsie se jedná?
Druhým velmi důležitým krokem je výběr léčby, vysvětlení jak správně s epilepsií žít, čeho se vyvarovat.
Pokud jsou dvě výše uvedené podmínky splněny, bude sedmdesát procent pacientů bez záchvatů a mohou žít život bez významnějších omezení. Třicet procent pacientů má průběh onemocnění komplikovanější a u některých se nikdy nepodaří dosáhnout bezzáchvatovosti.
Základní léčbou epilepsie jsou léky, tzv. antiepileptika, kterých je v současné době na trhu kolem 20 a lékař vybírá pacientovi lék tzv. „na míru“. V případě, že farmakologická léčba selže, je pro některé pacienty možná cesta operační, chronickou stimulací bloudivého nervu, nebo ketogenní dietou.
Důležitá je životospráva. Pacient má užívat léky pravidelně, v určených intervalech, bez vynechání, omezit nebo zcela abstinovat alkohol, vyvarovat se spánkové deprivace. Na průběh onemocnění má vliv i celkové rozpoložení pacienta, psychická rovnováha, sociální začlenění a další faktory.
Řada dalších informací o epilepsii je zdarma ke stažení na www.epistop.cz nebo www.clpe.cz.

Hledáme lék pro každého pacienta

V posledních 20 letech bylo uvedeno na trh řada nových léků a stále jsou další vyvíjeny. Umožňuje to tzv. personalizovanou medicínu, tedy aby lékař volil nejvhodnější lék pro daného pacienta, který bude dostatečně účinný a zároveň ho nebude ohrožovat nežádoucími vedlejšími účinky. Za nejdůležitější v tomto směru považuji zkušenost lékaře v epileptologii. Odborná lékařská společnost, Česká liga proti epilepsii, dlouhodobě buduje v ČR systém tzv. diferencované péče o pacienty s epilepsií. V rámci tohoto systému vznikají, a doufejme, budou brzy i legislativně ukotvena, speciální centra pro léčení epilepsie. Řada lékařů epileptologů už se proškolila. Pacienti s epilepsií, kteří mají záchvaty i přes léčbu, by se měli na tyto specialisty obrátit.
Celosvětově je velká pozornost věnována genetice u epilepsií. Jsou hledány mutace genů, zodpovědné za určité epileptické syndromy, ale i individuální metabolizmus antiepileptik. Nalezení jedné genové mutace zabránilo podávání určitého antiepileptika pacientům, pro které by představovalo ohrožení zdraví. Lze očekávat, že v budoucnu budou mít lékaři ještě více nástrojů jak epilepsii dostat pod kontrolu bez toho, že by byli pacienti zatěžováni jejími nežádoucími vedlejšími účinky.  
Kromě vývoje na poli farmakologie a genetiky se rozvíjí také technologie, které by umožnily pomocí mikročipu kontinuálně sledovat mozkovou aktivitu a ve chvíli, kdyby se mozek chystal k epileptickému záchvatu, by byly schopné vyslat impuls, který by záchvat zastavil.
V září 2011 byl učiněn významný krok ke zlepšení výzkumu a péče o lidi s epilepsií v rámci EU. Dostatečné množství europoslanců podepsalo deklaraci, která zařadila epilepsii mezi zdravotní priority EU.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
franta nebojsa
1x

Obvodní lékaři a lékaři alibijonisté trvale diagnostikovaného člověka vyřadí ze společnosti .Nepomůže 20 let bez záchvatů. Jednou je a basta fidli Společnost sama vyselektuje nemocného .Lékaři sice mají povinnost mlčet ale sestry vytroubí co mohou.Nesmíte nic ,nikde Vás nevezmou do práce,nesmíte řídit jak jinak se dostat do práce někam k zoufalci...cejch na celý život.Diskriminace!

franta nebojsa

Zajímalo by mě jak je to s diagnozami. Jedna nemocnice nenajde nic,diagnostik nemoc zamítne,a jedna nemocnice stále pokračuje v diagnoze. Přitom pacient trpěl skrytou cukrovkou našel neurolog.Dále neuvěřitelně nízkým tlakem 60/80..i méně.Diagnostikován navrtámím páteře - ??? Léčen Sodantonem?Naprosto bez výsledku.......tragedie v zaměstnání vždy po roce vyhnán závodním lékařem....nakonec musel podnikat aby se uživil ale bez auta :...nemaje žádných příznaků ani tlaku nebo cukrovky již 5 let je stále odporný epileptik.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Obava z epilepsie

Ve svých 28 letech jsem měla epileptický záchvat - prvně v životě. Přitom si myslím, že žiji zdravě: nekouřím, nepiji, dodržuji životosprávu, cvičím. Z čeho jsem to mohla dostat? Je to nervového původu? Nemyslím, že mám nervové problémy. Dostala jsem antiepileptika - timonyl 300. Zůstanou mi nějaké trvalé následky? Myslím, že po záchvatu mám totiž mírné výpadky paměti. Vladana

Otřes mozku

Otřes mozku je častou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce