Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vřes obecný

(Mgr. František Červenka | přečteno: 20014x )

Už i Vaše babičky moc dobře věděly, že tento malý v lesích hojně rozšířený keřík má léčivé a blahodárné účinky na lidský organismus. A to bez rizika nežádoucích účinků.

shutterstock.com
vřes obecný

Do vázičky nebo do žaludku?

Už i Vaše babičky moc dobře věděli, že tento malý v lesích hojně rozšířený keřík má léčivé a blahodárné účinky na lidský organismus. A to bez rizika nežádoucích účinků.

Jak v těle působí?

Mechanismy působení na organismus a přesné účinky nejsou známy. Působí jako močopudný, desinfekční a protizánětlivý prostředek na močové cesty. Má také sedativní účinky. Při nachlazení působí jako podpůrný prostředek.

Co se používá?

Vřes obecný patří do čeledi vřesovcovité. Z rostliny se užívá nadzemní část, květy a listy. Květ sbíráme mírně rozvitý a to v době od srpna až do září. Nať s květy, konkrétně bylinné vrcholky rostlin bez spodních zdřevnatělých částí, se sbírají od začátku kvetení. Droga by se neměla zapařit a rozdrobit. Pro znalé uvádím, že rostlina obsahuje třísloviny a flavonoidy (kvercetin a myricetin) dále hořčiny, pryskyřici, silici, kyselinu citrónovou a křemičitou. Droga nemá pach a chutná hořce a trpce.

Výhody použití?

Vřes nachází použití při onemocnění ledvin, nemocech močových cest, zvětšení prostaty, žaludečních potížích, průjmech, křečích, nemocech jater a žlučníku. S výhodami je také podáván při dně, poruchách spánku, respiračních obtížích, kašli, nachlazení a nadměrném pocení. Lokálně je používán při zánětech spojivek. V kombinaci s dalšími rostlinami se používá při diabetu (cukrovce), menstruačních obtížích, potížích spojených s přechodem a k regulaci oběhového systému.

Možná rizika?

Používání vřesu je velmi bezpečné, riziko vzniku nežádoucích účinků je minimální a jejich výskyt není znám.

Mám to brát?

Máte problémy s ledvinami či ledvinné kameny? Trpíte problémy spánku a nechcete užívat sedativa? Užívejte několikrát denně jeden šálek čaje z vřesu. Připravíte ho přelitím 1,5 g květů či natě 250 ml horké vody, čaj necháme tři minuty louhovat. Vřes je také možné používat ke koupelím.

Foto: http://botanika.wendys.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce