Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výživa seniorů

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 36763x )

Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starých lidí.

Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starých lidí. V tomto věku jsou časté poruchy chrupu, znemožňující jíst některé potraviny, snížený pocit žízně a chuťových vjemů. Objevují se také poruchy funkce trávicí trubice a s tím spojená menší schopnost vstřebávat určité látky. Navíc klesá klidový metabolismus a celková tělesná aktivita, klesá i množství přijímané stravy. Často pak dochází k tomu, že starým lidech chybí určité látky, které nemohou dostatečně vstřebat, nebo kterých prostě nejsou schopni sníst dostatečné množství. Proto jsou nároky na kvalitní a nutričně hodnotnou stravu v tomto věku obzvlášť vysoké.

Senior s léky

Potřeba organismu na některé nutrienty ve stáří stoupá. Senioři potřebují denně asi 1,0 gram kvalitních bílkovin (dospělí v aktivním věku asi 0,8 g). Vyšší příjem bílkovin zpomaluje odbourávání svalových a kosterních bílkovin, které se s věkem zvyšuje. Roste potřeba organismu na příjem vápníku a navíc schopnost organismu vstřebávat vápník z potravy s věkem klesá. Staří lidé by tak měli denně přijmout až 1,5 g vápníku. Mírně stoupá také potřeba organismu na vitaminy skupiny B (vitamin B1, B2, B6, B12 a kyselina listová). Vzhledem k tomu, že ve stáří se snižuje schopnost syntetizovat vitamin D v kůži po oslunění a senioři se také méně vystavují slunci, mají často nedostatek tohoto vitaminu. Denně potřebují přijmout asi 10 µg vitaminu D. Potřebují také více vitaminu E, asi 12 mg denně. Zvyšuje se také potřeba některých minerálních látek, již zmiňovaného vápníku a zinku. Naopak klesá potřeba organismu na vitamin A. Vzhledem ke snížené činnosti trávicí trubice je vhodný vyšší přívod vlákniny.

Zásady pro správnou stravu seniorů lze shrnout do následujících bodů:

  1. Příjemné prostředí, přítomnost ostatních spolustolovníků, lákavě upravené a chutné jídlo pomáhají seniorům upevnit stravovací návyky a posilují jejich pocit sounáležitosti.
  2. Konzumovaná strava má být pestrá a střídmá, kuchyňská úprava jídel má být šetrná, aby se zamezilo ztrátě vitaminů.
  3. Jíst alespoň pětkrát denně menší porce, nehladovět a nepřejídat se. Nezapomínat na svačiny, večerní jídlo nejpozději dvě k hodiny před spaním.
  4. Strava má obsahovat minimum živočišných tuků a tučných potravin, kvalitní máslo (25g denně) je zdrojem vitaminu A, rostlinné tuky (20 g denně) zdrojem vitaminu E a n-6 nenasycených mastných kyselin. Týdně je vhodné jíst dvakrát rybí maso (300g), které je zdrojem n-3 nenasycených mastných kyselin, jodu a vitaminu D.
  5. Málo solit, omezit spotřebu cukru (sacharózy, sladkého pečiva, dortů apod.).
  6. Zvýšit příjem vlákniny, denně sníst alespoň pět porcí celozrnného chleba nebo pečiva, polévky zahušťovat ovesnými vločkami, dávat přednost celozrnným těstovinám, neloupané rýži, jíst syrovou zeleninu a ovoce.
  7. Ovoce (200g denně) a zelenina (300g denně) jsou hlavním zdrojem některých vitaminů, karotenoidů, minerálních látek a antioxidantů.
  8. Jíst dostatek kvalitních bílkovin, v jídelníčku by nemělo chybět maso (drůbeží, libové vepřové) a vejce (oboje asi 3 x týdně), mléko a mléčné výrobky (denně tři porce), luštěniny, včetně soji.
  9. Nezapomínat na pravidelné a časté pití, s věkem se snižuje schopnost pociťovat žízeň. Denně vypít asi dva litry tekutin. Nezapomínat na polévky, vhodné jsou lehké zeleninové vývary.
  10. Stravu doplnit po konzultaci s lékařem o potravní doplňky, určené pro seniory. Nejčastěji se jedná o vyrovnání nedostatku vápníku a některých vitaminů. Naopak problematické jsou preparáty obsahující více vitaminu A, D a železa.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
DANIELA

Píšete,že senioři ve většině případů mají problémy se zuby,ale doporučujete syrovou zeleninu. Babičce jsem zeleninu nastrouhala a stejně ji nesní,spodní zuby ji prostě nedrží.Má 81 let.Namixovaná zelenina je nechutná.Tak že jedině vařenou zeleninu,tu má ráda. Hezký den přeje Daniela

Jan Veselý
1x

Pokud to paní Burianová neví, tak soja je spíše škodlivá, vždyť je to také především krmivo pro dobytek, který dokáže zfermentovat ve svých předžaludcích tzv sojatoxiny, mimo to, že soja je většinou dost zaplísněná, sklízená je v podmínkách kde ji nedokáží ošetřit proto je na ní i hodně aflatoxinů...takže, ze soji pouze Tofu, to prošlo fermentací a nebo..raději seniorům ne a dětem například vůbec..

brigita
1x

Soja je naozaj často plesnivá; preto treba soju pestovať. Tofu nieje fermentované, vyrábam si ho sama. Fermentované je miso a jeden sojový syr (asi Tempech). Soja je vhodná pre staré ženy (fytohormóny); obsahuje inhybítory ktoré zabráňujú stráviť bielkoviny v soji obsiahnuté, teda je to takmer "prázdna" potravina.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce