Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zápach z úst může zapříčinit špatná hygiena i zdravotní problémy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2557x )

Zápachu z úst je mnohdy tabuizované téma, které se může týkat kohokoli z nás, ač jej sami vůbec nemusíme cítit. I v takovém případě je však důležité na to postiženého citlivě upozornit – zápach totiž může být kromě špatné ústní hygieny způsoben i již pokročilým onemocněním chrupu či dutiny ústní, dýchacího nebo trávicího ústrojí.

shutterstock.com

Zápach z úst občas potrápí každého z nás, jsou ale situace, kdy se jedná o problém, který je třeba řešit nejen ze společenských důvodů. Lidé často připisují vinu za zápach z úst obvyklým podezřelým, jako je cibule, česnek a káva. Někdy však bývá viníkem něco úplně jiného. Ve skutečnosti nemusí zápach z úst vždy souviset s jídlem. Skutečná halitóza je trvalý zápach, který nezmizí ani po vyčištění zubů, použití zubní niti a vypláchnutí úst.

Příčiny zápachu z úst

Nedostatečná ústní hygiena

Nejčastější příčinou nepříjemného odéru z úst bývá nedostatečná ústní hygiena. U většiny lidí zápach z úst vzniká v důsledku nesprávného čištění chrupu nebo obecně zanedbané zubní prevence. V případě nedbalého čištění chrupu totiž na zubech ulpívá zubní plak tvořený bakteriemi a zbytky jídla, což následně způsobuje nepříjemný zápach.

Zubní kaz

Zubní kaz nemusí, alespoň v počátečních stádiích, bolet, ale může být cítit. Bakterie, které pronikají do zubu, ničí zubovinu, což se projeví jako kaz. V takovém případě je jediným východiskem co nejrychlejší návštěva stomatologa, který zubní kaz vyvrtá a postižené místo vyplní, aby tak předešel dalším komplikacím kazu. Čím dřív k zubaři zavítáte, tím lépe. Neléčený zubní kaz totiž ve svém pokročilém stádiu může zasáhnout i kořenové kanálky. V pokročilých stádiích zubního kazu již někdy není možné silně poškozený zub zachránit a jako jediné řešení zbývá jen jeho extrakce.

Zánět dásní a parodontitida

Projevem špatného stavu hygieny dutiny ústní a s ním souvisejícího zápachu z úst může být také zánět dásní nebo parodontitida. Určitou formou zánětu dásní trpí dokonce až 90% populace, a často o tom dokonce neví, protože onemocnění, alespoň určitou dobu, může probíhat bez výrazně citelných příznaků. Zánět dásní neboli gingivitidu způsobují kolonie bakterií, které se hromadí a dlouhodobě působí hlavně v mezizubí, které je hůře čistitelné. V důsledku usazeného plaku pod dásněmi, bakterií a zubního kamene vzniká zmiňovaný zánět a s ním i nepříjemný zápach. Ten je však v tomto případě ještě to nejmenší – neléčený zánět dásní totiž může přerůst v parodontitidu, tedy onemocnění závěsného aparátu zubu. Na rozdíl od zánětu dásní jsou ale důsledky parodontitidy bohužel nevratné a mohou znamenat i ztrátu chrupu. Jediným řešením a zároveň prevencí je v tomto případě opět pečlivá ústní hygiena a pravidelné návštěvy stomatologa a dentální hygienistky.

Zuby moudrosti

Jednou z příčin nepříjemného pachu z úst může být i problematická anatomie chrupu. Potíže způsobují nejčastěji třetí stoličky, obecně nazývané osmičky nebo lidově zuby moudrosti. Pokud se tyto zuby prořežou jen částečně a zbytek zůstane pokryt dásní, mohou se v tomto skrytém prostoru držet zbytky potravy a zubní plak.

Ne vždy jsou na vině zuby

Zápach z úst je nejčastěji spojen s problémy v dutině ústní, existují ale i jiné příčiny, jako například komplikace s trávicím traktem nebo i opravdu závažné zdravotní problémy jako nádory hrtanu a hltanu. Halitózu proto v žádném případě nepodceňujte a vždy se poraďte s lékařem.

Žaludeční problémy

Nepříjemný zápach může být rovněž příznakem toho, že vaše trávení nefunguje tak, jak má. Obvyklé trávicí obtíže vycházejí z nerovnováhy dobrých a špatných bakterií ve střevě. Potrava se pořádně nerozloží, což má za následek kyselý reflux, nadměrný růst kvasinek nebo fermentaci. K nápravě takové nerovnováhy užívejte probiotika.

Infekce dýchacích cest

Při některých infekcích přestane hlen cirkulovat, hromadí se a umožňuje bakteriím, aby převzaly vládu nad vašimi ústy, což je provázeno nepříjemným zápachem. 

Cukrovka

Protože cukrovka způsobuje kolísání hladiny cukru, může také způsobit náchylnost úst k zápachu způsobenému periodontálními onemocněními. Glukóza způsobuje zvýšený výskyt bakterií na zubech a dásních, což může vést k onemocněním dásní, gingivitidě a parodontitidě. 

Léky

Některé léky, včetně léků na krevní tlak, antihistaminik a antidepresiv, může způsobit xerostomii nebo sucho v ústech. O suchu v ústech, které zabraňuje produkci slin, je všeobecně známo, že značně přispívá k zápachu z úst. Některé léky mohou uvolňovat do těla chemikálie, které mají svůj vlastní zápach, jež se přímo přenáší do úst.

Špatný pitný režim

Někteří lidé si v parných dnech stěžují na nepříjemný pocit a zápach v ústech, i to může souviset s nízkým příjmem tekutin. S deficitem vody v těle klesá i produkce slin, které zabraňují přemnožení bakterií v ústech, zejména na těžce dostupných místech, kde se drží zbytky potravy. Patří sem mezizubní prostory či zadní část jazyka, kde se mohou bakterie velmi dobře skrýt. Více bakterií pak produkuje větší množství sloučenin síry, které zapříčiňují nežádoucí zápach z úst. Pravidelná konzumace vody tak může být řešením problému.

Životní styl a návyky

  • Jídlo: Pokud konzumujete často potraviny s vysokým obsahem cukru, bakterie, přirozeně se vyskytující v ústech, je přemění na odporný zápach. Kyselá jídla zase mohou oslabovat sklovinu a vaše zuby jsou pak náchylné k infekci i k zápachu z úst. 
  • Stres: Úzkost a stres se také mohou podílet na zápachu z úst. Panické dýchání vysuší ústa, což způsobí zápach.
  • Alkohol: Při nadměrné konzumaci alkoholu je také větší pravděpodobnost, že vám bude páchnout z úst. Je to nejen proto, že alkohol způsobuje sucho v ústech, ale umožňuje také setrvávat bakteriím až 10 hodin poté, co přestanete pít. 
  • Pití kávy: Kofein v kávě snižuje produkci slin v ústech. Méně slin znamená zvýšení výskytu bakterií, způsobujících zápach z úst. 
  • Kouření: Kouření cigaret, dýmek, případně šňupání či žvýkání tabáku může také způsobovat zápach z úst. Může také zabarvit zuby a zvýšit riziko vzniku onemocnění dásní.
  • Drastické diety: Vedlejším účinkem hladovění, drastické diety nebo diety s nízkým příjmem sacharidů může být zápach z úst. Je to proto, že tělo je nuceno štěpit tuky, a přitom vznikají chemické látky zvané ketony. Ty způsobují, že váš dech zapáchá.

Jak zápach z úst zmírnit?

Udržujte dobrou ústní hygienu

Prvním a nejdůležitějším krokem je zlepšení ústní hygieny. Chrup čistěte nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejezte a pijte jen vodu. Používejte kartáček s malou hlavicí hustě osázenou měkkými vlákny, zuby čistěte po celém jejich povrchu a nezapomínejte ani na méně dostupná místa. Zejména při večerním čištění myslete i na mezizubní prostory a dočistěte je ještě mezizubním kartáčkem nebo dentální nití. Zubní pasta je sice také důležitá, ale jen jako pomůcka. Pokud totiž pořádně neodstraníte ze zubu plak mechanicky kartáčkem, pasta ke sklovině stejně nepronikne.

Bakterie z jazyka můžete odstraňovat pohodlně doma pomocí škrabky na jazyk, kterou seženete v každé lékárně či drogerii. Pro znatelné výsledky je potřeba používat škrabku na jazyk pravidelně alespoň jednou denně – večer. Léčbu zánětu dásní můžete podpořit také používáním speciálním prostředků, jako jsou gely na jazyk, ústní vody, které ničí bakterie způsobující zápach a pro okamžitou úlevu kdekoliv používejte ústní sprej.

Veškeré pomůcky, které potřebujete ke správné péči o zuby i dech, a to nejen pro dospělé, ale i pro ty nejmenší děti, najdete v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Se správnou technikou čištění chrupu i s výběrem vhodných pomůcek na ústní hygienu vám poradí stomatolog nebo dentální hygienistka.

Navštěvujte pravidelně zubního lékaře

Pravidelné návštěvy obou těchto specialistů jsou pro udržení zdravých a krásných zubů tak jako tak nevyhnutelné. Preventivní stomatologické prohlídky a návštěvy dentální hygienistky by každý měl absolvovat přibližně dvakrát do roka dle stavu a dispozic chrupu. Jedině tak lze včas odhalit případné problémy a předejít i závažným onemocněnímZubní lékař případně odstraní zubní kazy, ale též zkontroluje, zda netrpíte zánětem dásní a případně zahájí léčbu tohoto onemocnění. 

Lékárna.cz nabízí tyto přípravky na zánět dásní.

Přestaňte kouřit a žvýkat tabák

Když pomineme některé závažnější vedlejší účinky tabakismu, kouření Vám přinejmenším přivodí kuřácký dech. A jako u všech závislostí, přestat s tím může být mnohem obtížnější, než se očekávalo. Proto se o odvykání poraďte s lékařem.

Pijte hodně vody

Pití vody nejenže brání vzniku sucha v ústech, které může být příčinou zápachu, ale také vyplavuje zbytky a částice potravy dříve, než se stihnou rozložit a vytvořit v ústech odpudivý zápach.

Dávejte si pozor na to, co jíte

Vše, co sníte, je absorbováno do krevního oběhu, a znovu se objeví, když dýcháte a mluvíte. Štiplavé ingredience, jako jsou česnek, cibule a další kořeněná jídla, patří mezi nejhorší viníky. Proto jezte více zeleniny a bylinek, jako jsou celer, mrkev a petržel, protože jejich vyšší obsah vody pomůže odplavit zbytky jídla z úst.

Žvýkejte žvýkačku

Pro optimální ústní hygienu zubní lékaři doporučují čištění zubů, používání zubní niti a vyplachování úst dvakrát denně. Co ale dělat, pokud není možné si zuby vyčistit? Začněte žvýkat. Žvýkání pomáhá ústní dutině produkovat sliny, které pomohou odplavit jídlo a bakterie ze zubů, dásní a jazyka. Vyberte si druh bez cukru, jinak zvyšujete pravděpodobnost, že se vám budou kazit zuby.

Náš tip: Dobrý je mátový čaj. Máta usnadňuje trávení stimulací trávicích šťáv. Snižuje zápach z úst zapříčiněný jícnovým svěračem žaludku. Další bylinky, které potlačují nepříjemný zápach z úst je kopr, petrželka i fenykl. Tyto bylinky prospívají trávení a zbavují nepříjemného dechu. Vyzkoušejte žaludeční čaj po jídle. Skvělé jsou také trávicí enzymy.

Kdy navštívit lékaře

Kyselý zápach z úst je zpravidla spojen s refluxem nebo naopak sladký dech spojený s nepříjemnou chutí v ústech mohou značit poměrně velkou škálu zažívacích obtíží nebo problémů s vnitřními orgány, z čehož některé mohou být i velmi vážného charakteru. Pokud tedy tento druh zápachu z úst u vás přetrvává delší dobu a nepomáhá na něj ani ústní hygiena, neváhejte s návštěvou lékaře.

Zdroj: listerine.cz, nazuby.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce