Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zbavit se aft může trvat roky

( Barbora Neubergerová | přečteno: 26801x )

Malé vřídky v ústech, které známe jako afty, jsou nepříjemné, bolestivé a často se opakují. Podle statistik jimi častěji trpí ženy a mladší lidé. Léčit je lze heřmánkem, dietou nebo přípravky z lékárny.

shutterstock.com

Afty jsou drobné zánětlivé vřídky v dutině ústní. Objevit se mohou kdekoli – na jazyku, na sliznicích dutiny ústní i na dásních. Prvním příznakem aft je zčervenání, lehký otok a zvýšená citlivost v místě jejich vzniku. „Afty představují ostře ohraničené, oválné bolestivé defekty na sliznicích o velikosti 2-5 mm. Mohou se vytvářet ojediněle, nebo ve větším počtu.

Vypadají jako malý puchýřek, kdy po jeho prasknutí vzniká drobný vřídek. Ten se může povléct žlutobílým povlakem s červeným lemem,“ vysvětluje MUDr. Katarína Třísková z oddělení dermatologie Asklepionu - Kliniky a institutu estetické medicíny.

Jeden a dost, i záležitost na celý život

Ojedinělé afty se vytvářejí samostatně, naopak dlouhotrvajících aft vzniká více najednou.

Příčinou samostatně se vyskytujících bývá akutní zánět v dutině ústní. Takové se hojí zhruba 1–2 týdny a vznikají v souvislosti s poraněním ústních sliznic, například s kousnutím se, tlakem zubní protézy či rovnátek, tepelným poškozením sliznic, kdy se člověk spálí při jídle a podobně. Tyto afty bývají ojedinělou epizodou a nemají tendenci se vracet.

Jiné to je u druhé skupiny. Příčina vzniku opakujících se aft není zcela známá. Ani to, proč se jich vytváří víc najednou, nejčastěji v počtu 2-6 najednou. Jejich výskyt dávají někteří odborníci do souvislosti i s infekcí, jiní ale tento přenos popírají. „Ví se, že vznikají v každém věku a typickou lokalitou jejich výskytu bývá jazyk a sliznice úst zejména v přední části. Často se dávají do spojitosti s gastrointestinálními poruchami, nedostatkem železa, kyseliny listové, vitaminu B 12, s poruchami menstruace či s vedlejšími účinky některých léků. Svou roli v jejich vzniku hrají i mikrobiální faktory a určité druhy potravin, mezi které patří třeba žvýkačky, sladkosti, alkohol nebo část konzervačních látek v potravinách. Jejich výskyt se dává do souvislosti i se stresem,“ popisuje dermatoložka Katarína Třísková.

Vícečetné afty se hojí často i v řádu týdnů a po zhojení se opět vracejí, často i ve velmi krátkém časovém úseku. Tento stav může trvat i několik let.

Jak jim říci Dost!

Pokud se afty objeví jednou za čas, jsou malé a ojedinělé, většinou si s nimi organismus poradí a zmizí. Ale i tak jsou bolestivé – bolest lze zmírnit dočasným vyřazením ostrých nápojů a jídla z jídelníčku. Proces hojení může urychlit kloktání odvaru z heřmánku nebo šalvěje, nebo používáním ústních vod s dezinfekčními a hojivými účinky. K hojení aft je možné použít i speciální gely nebo rozpustné náplasti s účinnou léčivou látkou, které se přikládají na v postižené místo. Akutní bolest umí potlačit i cucání ledu.

Horší je to v případě urputných aft, které se často opakují. Základem efektivní léčby zjištění a odstranění případných vyvolávajících faktorů či nemoci. „I v těchto případech je možné použít lokální terapii, mezi kterou řadíme výplachy či potírání roztoky s protizánětlivým nebo adstringentním efektem. I tady je možné sáhnout po heřmánku, ale i růžovém roztoku hypermanganu nebo po herbadentu. Před jídlem je možné použít i lokální přípravky tlumicí bolest - lokální anestetikum. To jsou přípravky volně k dostání v lékárnách. Jejich účinek bývá bolest tlumící a zároveň dezinfekční. Možná je i celková terapie glukokortikoidy, imunosupresivy nebo antibiotiky, které předepíše lékař. Jinak je dobré celkově podpořit imunitu vitaminy, hlavně B 12, kyselinou listovou, vitaminem C a dalšími přípravky posilujícími imunitu. V některých případech je možná i léčba laserem, ten napomáhá hojení a regeneraci sliznice a tlumí bolest,“ radí lékařka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zbyněk Novák
4x

Já stále prosazuju aft potřít dezinfekcí jako je Jodisol apod. Sice to chvilku zapálí, ale výsledek je za pár dní vidět ;-)

Iva

Krom laseru a náplastí jsem snad zkoušela už všechno. Je období, že jsem úplně bez aft (tak měsíc dva maximálně) a pak znovu. Nejhorší jsou veliké afty vzadu v krku. Po jedné návštěvě krční s tím, že mam asi něco s mandlema mi bylo oznámeno že mám aft na kořeni jazyka. Už jsem byla i na alergologii a imunologii a nic. Nevím co s tím. Je to docela omezující.

Marie

Pravidelně mívám afty, jsem protivná, znechucená, oteklá, nemůžu polykat... Trvají většinou týden a nejhorší průběh je 3-5 den, kdy se člověk nemůže ani najíst...beru na to homeopatika-borax, mundisal gel(volně k sehnání) a tantum verde na vyplachování, když už je nejhůř tak ibalgin...Heřmánek to krásně sklidní...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce