Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní korunka pomůže tam, kde plomba nestačí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2571x )

Jakmile chybí větší množství zuboviny, obyčejná plomba jednoduše nestačí. Zubní korunka umí tento problém vyřešit, i když z původního zubu zůstane žalostně málo. Nahradí totiž celý původní povrch zubu – od dásně až po špičku zubu a vy se budete moci usmívat stejně jako předtím.

shutterstock.com

Zubní plomba sice umí nahradit část zubní tkáně v případě poškození, ale možnosti jejího užití jsou omezené. Jakmile chybí větší množství zuboviny, obyčejná plomba jednoduše nestačí.

Zubní korunka patří mezi fixní nebo-li pevné zubní náhrady, které jsou pevně připojeny na nabroušený zub pacienta poškozený zubním kazem či úrazem. Hlavním předpokladem pro jejich zhotovení je, že z původního přirozeného zubu pacienta zůstává dostatek tvrdých zubních tkání. Výhodou zubních korunek je jejich pevné připojení na přirozeném zubu pacienta, krátká doba přivykání (v krátkém čase je pacient vnímá jako vlastní zuby), rehabilitace po stránce psychické, funkční a estetické. Zubní korunka představuje umělou náhradu korunkové části zubu, která vykonává estetickou a žvýkací funkci. Hlavním úkolem korunky je zpevnění poškozeného zubu tak, aby se předešlo jeho dalšímu ničení.

Základní funkce zubní korunky

  1. Posiluje strukturu oslabeného zubu: Korunka na zub působí jako kryt – pokrývá zub ze všech stran, čímž se zvyšuje jeho odolnost.
  2. Vrací zubu původní tvar: Korunka je vyrobena „na míru" přesně podle vašeho vlastního chrupu.
  3. Zlepšuje estetický dojem z chrupu: Kvalitní zubní korunku těžko rozeznat od opravdového zubu.

Nejčastější důvody pro zhotovení korunky

  • Působením zubního kazu došlo k rozsáhlému zničení tvrdých zubních tkání a chybějící část zubu již nelze nahradit zhotovením výplně. 
  • Endodonticky ošetřený (lidově „mrtvý“) zub, tzn. zub, u kterého byly zaplněny kořenové kanálky už není tak elastický jako zub živý. Tento zub se po určité době od ošetření kanálků stane křehkým a hrozí, že i při běžném zatížení praskne. Proto je vhodné na takto ošetřený zub zhotovit korunku. Zub je tak na řadu let chráněn před případnou frakturou. Dalším důvodem proč zhotovit korunku na mrtvý zub, je estetika. Mrtvý zub po čase změní svou barvu a stane se našedlým, což vadí zejména u zubů ve viditelném úseku chrupu. 
  • Následkem úrazu došlo k odlomení tak velké části zubu, že nahrazení chybějící části zubu výplní neslibuje dlouhodobou úspěšnost podobně jako v případě hlubokého zubního kazu.
  • Dalším důvodem pro zhotovení korunky bývá korekce anomálního tvaru či postavení zubu, které je na pohled neestetické a zhoršuje možnost provádění ústní hygieny. Zejména v případech, kdy z nejrůznějších důvodů není možná korekce postavení zubu ortodontistou.
  • Vrozené defekty skloviny povrchu takového rozsahu, že je nelze korigovat výplněmi.
  • Zuby, u kterých došlo k obroušení části tvrdé zubní tkáně v důsledku skřípání zubů (bruxismus), špatnou technikou čištění, působením kyselých nápojů, nutkavým a častým zvracením (těhotenství, mentální anorexie) atd.. 
  • V dětském věku může být důvodem pro zhotovení korunky silné poškození dočasných zubů, zbývá-li do prořezání stálého zubu delší doba. V těchto případech se používaly konfekční korunky.

Nejčastější typy zubních korunek

Nejpoužívanějšími typy korunek jsou:

1. Porcelánové (keramické, zirkonové) zubní korunky

Nejvhodnější možnost pro přední zuby. Tyto korunky jsou celoporcelánové a vizuálně nejvíce připomínají původní chrup. Z estetického hlediska jsou nejlepší volbou. Vyrábí z velmi kvalitních materiálů, takže ji můžete najít i pod názvy jako emax korunka, keramická zirkonová korunka či zirkonová korunka.

Výhody: Vizuálně jde o dokonalou náhradu původního zubu. Váš chrup bude vypadat, jako byste nikdy o žádný zub ani jeho část nepřišli. Nedochází ke změně zabarvení korunky ani po dlouhé době od aplikace a pyšní se i vysokou pevností a trvanlivostí, přičemž kousaní je zcela komfortní a přirozené. Rovněž je vhodná pro lidi, kteří mají alergii na kov.

Nevýhody: Vyšší cena

2. Kovovo-porcelánové (metalokeramické) zubní korunky

Jsou vyrobeny z pevného kovu, na který je pod vysokou teplotou nanesena porcelánová vrstva. Metalokeramické korunky nebo metalokeramický můstek se stal mezi pacienty běžným standardem. Životnost se pohybuje mezi 5-15 lety.

Výhody: Tyto zubní korunky jsou dostatečně pevné jako kovové zuby, a zároveň působí v rámci chrupu nenápadně jako keramické zuby. Tento typ korunek je dostatečně pevný, aby snesl mechanické zatížení a zároveň působí vizuálně nenápadně.

Nevýhody: Porcelánová vrstva se může narušit nebo způsobit poškození zubů, kovová část může na druhé straně prosvítat zpod porcelánové vrstvy či jinak vizuálně porušit korunku.

Alternativa ke korunkám

V současné době jsou často používanou alternativou korunek tzv. onlaye či overlaye. Používají se v zadních úsecích chrupu, a to nejčastěji po endodontickém ošetření. Tyto protetické práce překrývají žvýkací plochu zubu, takže dostatečně chrání oslabený zub před frakturou, ale zároveň maximálně šetří vlastní tvrdé zubní tkáně. Onlaye či overlaye jsou většinou celokeramické, tudíž i estetika je na vysoké úrovni.

Jak probíhá zhotovení korunky

Nasazení korunky si žádá alespoň dvě návštěvy zubního lékaře. Zubní lékař nejprve odstraní zubní kaz, připraví a vytvaruje zub a vytvoří otisk. Pak vyrobí a nasadí dočasnou nebo přechodnou korunku vyrobenou z plastu nebo kovu. Při další návštěvě je provizorní sejmuta a příslušným postupem nafixována korunka stálá, a to celokeramická nebo metalokeramická (kovové jádro s keramickým vnějším pláštěm).

Kolik stojí korunka?

Každá zubní náhrada – ať je to korunka, můstek nebo snímatelná náhrada – se vždy zhotovuje na míru a pokaždé je přizpůsobena individuální situaci v ústní dutině konkrétního pacienta. Proto není možné stanovit jednotnou cenu. Každý případ je jedinečný a navíc existuje vždy více možností ve způsobu, jak ho řešit a lze také využít různých druhů korunek.
Navíc každá zubní laboratoř, se kterou lékař spolupracuje, má jiné ceny a totéž platí o zubních ordinacích.
Po důkladném klinickém vyšetření, zhotovení rentgenových snímků a rozhovoru lékaře s pacientem o různých možnostech řešení, se většinou sepíše plán ošetření, který zahrnuje i předpokládané náklady.

Zdroj: www.zuby.czwww.drstuchlik.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce