Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Absolvování a úhrada antigenních testů na covid

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 553x )

Jaké jsou podmínky pro absolvování a úhradu antigenních testů na covid?

shutterstock.com

Plošné testování osob, které mají o antigenní test na covid zájem, probíhá na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví v období od 16. 12. 2020 do 15. 1. 2021 (včetně). Provádí se prostřednictvím antigenních testů, u nichž je výsledek rychle k dispozici, obvykle do 20 minut. Každý pojištěnec, který se prokáže průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem, má nárok na provedení tohoto testování, a to nejvýše jedenkrát za 5 dní. Na test je nezbytné se předem objednat. Bližší informace včetně seznamu odběrových míst pro antigenní testování i s možností objednání najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Testy jsou pro pojištěnce zdravotních pojišťoven bezplatné, resp. jsou hrazeny plně zdravotními pojišťovnami.

Testování probíhá v garantované síti tzv. antigenních odběrových center a také u dalších poskytovatelů zdravotních služeb, kteří ji doplňují. Antigenní odběrová centra zařazená do garantované sítě musí mít vyhrazenou provozní dobu pro provádění antigenních testů. Je sice potřeba počítat s tím, že ve sváteční dny na konci roku bude jejich dostupnost omezená, přesto i na Štědrý den, o vánočních svátcích, na Silvestra a Nový rok by mělo být otevřeno.

Zmíněnou garantovanou síť doplňují další poskytovatelé zdravotních služeb, kteří mají zájem podílet se na této akci a zajistí testování prostřednictvím antigenního testu zdravotnickým pracovníkem. Obvykle jde o praktické lékaře, ambulantní specialisty či stomatology. Tito poskytovatelé si provozní dobu pro antigenní testování stanoví dle svých možností a kapacity. Podmínkou není, aby daný poskytovatel měl uzavřenou smlouvu s VZP, může být i zcela mimo systém veřejného zdravotního pojištění, a přesto lze u něj testování absolvovat bezplatně.

Všichni poskytovatelé zdravotních služeb provádějící antigenní testy musí být napojeni na elektronické nástroje Chytré karantény pod správou MZ ČR (ISIN) a plnit všechna povinná a jednotná hlášení.

Úhrady jsou nastaveny tak, že si antigenní testy nakupují jednotliví poskytovatelé zdravotních služeb sami a provedený výkon plošného testování osob vykazují zdravotní pojišťovně pojištěnce. V ceně výkonu 350 Kč je zakalkulována práce zdravotnického pracovníka, odběr biologického materiálu, jeho zpracování, vyhodnocení testu a veškerý spotřebovaný materiál včetně použitého antigenního testu a spotřebovaných osobních ochranných prostředků. Sám pacient neplatí nic.

Pacienti, kteří nemají příznaky onemocnění a nechají se takto dobrovolně otestovat, dostanou v krátkém časovém odstupu informaci, zda je jejich výsledek negativní (nejsou infikováni koronavirem), nebo pozitivní. Pokud je výsledek antigenního testu pozitivní, je ihned na místě indikováno ověření dalším, přesnějším vyšetřením. Pacient tedy neprodleně musí podstoupit odběr biologického materiálu pro účely RT-PCR testu, který je následně proveden v laboratoři. Do doby výsledku PCR testu musí testovaná osoba dodržovat pravidla izolace. Informaci o výsledku testu dostane pacientův praktický lékař a při potvrzené pozitivitě musí proběhnout i tzv. trasování (dohledání kontaktů).

Pacientům s příznaky respiračního onemocnění doporučujeme spíš návštěvu praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost, který může provést antigenní vyšetření přímo v ordinaci. V případě negativního výsledku na covid pak lékař může hned přistoupit ke stanovení diagnózy pacientových obtíží a jeho léčbě.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Jak se chránit proti nákaze? Pomůže vitamin D

Podle posledních studií je klíčovým faktorem pro odolnost proti infekcím dostatek vitaminu D. Ten má silný vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě, které chrání tělo před napadením viry, bakteriemi a toxiny.

Berete léky na vysoký krevní tlak? Léčbu nepřerušujte.

V souvislosti se šířením zprávy, že dva z nejběžnějších druhů léků na vysoký krevní tlak mohou zvyšovat hrozbu nákazy novým koronavirem, mají pacienti obavy, zda mají tyto léky dále užívat.

Psychologové doporučují, jak se vypořádat s epidemií

Milí Češi a Moraváci na jedné karanténní lodi, víme, že jste ve stresu a pod tlakem. Neexistuje sice žádná zázračná rada, jak na dálku zatočit s úzkostí, psychickými potížemi či virem samotným, ale jako kliničtí psychologové a psychoterapeuti jsme pro vás připravili stručný soubor doporučení, který vám v tyto dny snad přijde k duhu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce