Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékaři radí: Jak postupovat při příznacích covidu-19, jak na domácí léčbu a kdy už do nemocnice

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1584x )

Co dělat, když mám příznaky covidu-19? Jaké léky mohu při infekci dýchacích cest užívat doma sám? Kdy a jak komunikovat s praktikem? Kdy jet do nemocnice? Toto jsou nejčastější otázky, které pacienti vznášejí na své praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP proto vydala soubor rad, které pacientům usnadní orientaci v systému zdravotní péče.

shutterstock.com

„Vzhledem k tomu, že pravidla pro návštěvy lékařů, dobu karantény a izolace a další doporučení související s infekcí covid-19 se za poslední dva roky nesčetněkrát překotně měnila, jsou naši pacienti často zmatení, jak vlastně mají při podezření na nákazu postupovat,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.
„Proto jsme s kolegy dali dohromady přehledné informace, které budeme aktualizovat dle momentální situace a pacienti je najdou stále na stejném místě,“ dodává lékařka, která je jednou z autorek zmiňovaných doporučení. Ta pacienti najdou na webu Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP v sekci Informace pro pacienty.

Příznaky onemocnění covid-19 (nelze odlišit od jiných respiračních infekcí):

  • teplota ≥ 37,3 °C
  • suchý kašel
  • dušnost
  • únava, malátnost
  • bolest hlavy
  • průjem, zvracení
  • ztráta chuti a čichu
  • rýma, škrábání v krku

Co dělat, když mám příznaky covidu-19?

1. Kontaktujte svého praktickéhho lékaře

Telefonicky, emailem, či elektronickou aplikací tak, jak jste zvyklí u Vašeho lékaře komunikovat. Buďte trpěliví, praktičtí lékaři vyřizují velké množství telefonátů a nemusíte se tak dovolat ihned na první pokus. Nemůžete-li se opakovaně dovolat, ověřte správnost volaného telefonního čísla a zda voláte v ordinačních hodinách. Pokud praktického lékaře nemáte nebo je Váš praktický lékař několik dnů nedostupný, kontaktuje Vaši zdravotní pojišťovnu a požádejte ji o pomoc. Vyžaduje-li Váš zdravotní stav vyšetření lékařem (viz naše další doporučení), a není-li Váš praktický lékař dostupný, pokuste se spojit s jiným praktickým lékařem či navštivte pohotovost (vždy prosím předem informujte o tom, že máte příznaky možné infekce covid-19).

Trpíte-li chronickým onemocněním, o kterém Váš praktický lékař dosud neví, nebo je u Vás z jiného důvodu vyšší riziko těžšího průběhu onemocnění covid-19, informujte o tom svého praktického lékaře a kontaktujte ho ihned po vzniku příznaků možné infekce. Je pro Vás vhodné včasné vyšetření a může být indikována léčba monoklonálními protilátkami, která může zabránit zhoršení onemocnění. V tomto případě je třeba co nejdříve provést test na covid-19.

2. Objednejte se k vyšetření na čas

Praktický lékař Vás objedná zpravidla na tentýž den k vyšetření, ale je lépe o Vás vědět předem, aby se předešlo čekání v čekárně s rizikem nákazy ostatních osob. 

3. Test na COVID-19

Po předchozím objednání Vás lékař otestuje přímo v ordinaci antigenním testem, dle možností ordinace provede případně výtěr na PCR test. V případě zcela lehkých příznaků onemocnění (rýma, škrábání v krku), se kterými byste běžně nevyhledávali návštěvu lékaře, či v době nedostupnosti praktického lékaře, např. o víkendu, doporučujeme nechat se otestovat v odběrovém centru, nejlépe PCR testem. Seznam odběrových míst je dostupný na webu MZČR https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovychcenter/. Výsledek a Váš další stav s praktickým lékařem konzultujte a dle domluvy se objednejte k vyšetření do ordinace na čas.

4. Zůstaňte doma

Vyhněte se dalším kontaktům. Nechoďte do práce, na nákup, na návštěvy.

5. Izolace

Je-li výsledek testu na covid-19 pozitivní, je Vám nařízena izolace v trvání minimálně 14 dnů od dne, kdy byl proveden odběr. Pro její ukončení je zároveň nutné, abyste byli alespoň 3 dny bez klinických příznaků onemocnění. O ukončení rozhoduje lékař. Je-li Váš výsledek negativní, je nutné postupovat individuálně a dle domluvy s praktickým lékařem.

Důležitá pravidla

Chraňte své blízké a dodržujte, prosím, následující pravidla, neboť jste nakažliví.

  • Omezte jakékoli návštěvy.
  • Doma by měli zůstat pouze členové domácnosti, kteří pečují o osobu s podezřením nebo onemocněním covid-19.
  • Separujte se od ostatních lidí v domácnosti.
  • Chcete-li chránit ostatní, používejte obličejové roušky, pokud jste s nimi ve stejné místnosti.
  • Izolujte se v dobře větrané místnosti s možností otevření okna.
  • Pokud nemáte k dispozici samostatnou toaletu, měl by izolovaný člověk po každém použití toaletu důkladně vydezinfikovat.
  • Používejte své vlastní ručníky, kuchyňské náčiní, sklenice na pití, ložní prádlo nebo jiné domácí potřeby běžně sdílené v domácnosti.
  • Pokud potřebujete např. do lékárny nebo na nákup, požádejte o pomoc své přátele, sousedy nebo sociální pracovníky. Podrobnosti také v okruhu Dobrovolníci.
  • Vyvarujte se přímého kontaktu při komunikaci s lidmi, např. si nechte doručit nákup za dveře.
  • Umyjte si ruce před a po jakékoli interakci s ostatními.
  • Postupujte podle pokynů lékaře a zavolejte mu, pokud se váš zdravotní stav zhorší.

6. Zhoršení stavu

V případě zhoršení stavu (nezávisle na výsledku testu) kontaktujte svého praktického lékaře co nejdříve a domluvte se na vyšetření v ordinaci, či v indikovaných případech návštěvě doma. Přestože většina pacientů zvládá onemocnění covid-19 v domácím prostředí, u části může dojít ke zhoršení zdravotního stavu vyžadující okamžitou pomoc a transport do nemocnice.

Mezi příznaky, které mohou být důvodem přijetí do nemocnice:

  • dušnost (pocit nedostatku vzduchu, namáhavé či zrychlené dýchání)
  • zchvácenost
  • dehydratace a neschopnost příjmu tekutin
  • horečka nad 38,3 °C nereagující dostatečně na léky snižující teplotu
  • máte-li pulzní oxymetr, pak hodnota SpO2 <93 % (v klidu, nikoliv při námaze)
  • počet dechů nad 25/min (u dětí do 2 měsíců >60/min, 2-11 měsíců >50/min, 1-5 let >40/min)
  • počet pulzů nad 125/min

Pokud máte výše uvedené obtíže či pochybnosti kontaktujte praktického lékaře.

Kdy volat 155?

  • pocit ztíženého dýchání, nedostatku vzduchu, zadýchávání se při minimální námaze, chůzi či mluvení 
  • promodrání rtů, obličeje 
  • bolesti na hrudi 
  • zmatenost či porucha vědomí

Pokud je to možné, snažte se v rámci přivolání ZZS mluvit pomalu a zachovat klid. Je důležité podat informaci, zda jste byli testováni na covid-19 či jste měli kontakt s covid-19 pozitivní osobou (posádka ZZS dle toho volí ochranné pomůcky).

Jak na domácí léčbu při infekci dýchacích cest u dospělých

Ačkoliv většina běžných respiračních infekcí má lehký průběh a postačí u nich domácí léčba, v době pandemie covid-19 je třeba na každou infekci pohlížet jako na možný covid-19. Symptomatická léčba se pak neliší u covid-19 a ostatních infekcí dýchacích cest.

1. Odpočívejte, pijte dostatek tekutin, konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a stopové prvky.

2. Pokud máte horečku a/nebo bolesti doporučujeme užít 1 tabletu paracetamolu 500mg (např. Paralen 500), případně 1 tabletu ibuprofenu 400mg (Ibalgin 400) či 1 tabletu kyseiny acetylosalicylové 400-500 mg (Aspirin). Pokud jste v minulosti zaznamenali krvácení z trávicího traktu, či trpíte vředovou chorobou žaludku nebo onemocněním ledvin, preferujte paracetamol a poraďte se s lékařem, který lék je pro Vás vhodný. Je možné požádat vašeho lékaře také o předpis metamizolu (Novalgin 500mg). O kombinaci léků se poraďte s lékařem. Při vysoké a neklesající teplotě nad 38 st. C je možné užít 2 tablety paracetamolu 500mg najednou (nepřesahujte však dávku 6 tbl. paracetamolu 500 mg za den a dejte si pozor na kombinované přípravky, které již obsahují paracetamol (např. Coldrex, Zaldiar). V případě nejistoty konzultujte praktického lékaře. Možné je i tzv. fyzikální chlazení – obklady, zábal, nebo studená sprcha (v sedě, dolní končetiny namočit do studené vody od kolen dolů po dobu několika sekund).

3. Na kašel můžete užít volně prodejné léky - na suchý kašel antitusika (Tussin, Ditustat, Stoptussin, Levopront, Codein) na vlhký kašel expektorancia, léky ulehčující odkašlávání (Erdomed, ACC long, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin). Doporučujeme léky usnadňující odkašlání naposledy užít kolem 17.00 hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc. Případně je možné léky i kombinovat - přes den léky na odkašlání a na noc lék proti suchému dráždivému kašli (tedy např. ráno a ve 14.00 Erdomed, na noc Tussin či Stoptussin). Je také možné užívat přírodní přípravky (např. sirup z cibule a cukru, Kaloba, průduškový čaj, jitrocelový sirup).

4. Je vhodné osvojit si techniku dechového cvičení při respiračních infektech: několikrát denně v sedě 5x za sebou hluboký nádech, po nádechu vždy zadržet dech a počítáme do 5ti, poté výdech. Po této sérii se pokusíme s pusou zakrytou kapesníkem hluboce odkašlat. Celý cyklus zopakujeme ještě jednou. Při tomto cvičení prosím dbejte na bezpečné prostředí, nelze vyloučit mírné motání hlavy, mžitky před očima. Dechové cvičení můžete doplnit 10 minutami klidného hlubšího dýchání v leže na břiše (možno pro lepší pohodlí podložit prsa, pánev a nohy od kolen dolů menším nízkým polštářem). Tyto techniky slouží k provzdušnění plic a lepšímu odkašlání. V případě nejistoty, zhoršování zdravotního stavu kontaktujte svého praktického lékaře. Je možné, že bude nutná Vaše osobní návštěva v ordinaci, předem se však vždy objednávejte na stanovený čas. Může se samozřejmě jednat o jinou infekci, nebo onemocnění, které je třeba diagnostikovat a léčit.

Zdroj: svl.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se&hellip;

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči&hellip;

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho&hellip;

Naši partneři

Inzerce