Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Průjem u dětí - jakou zvolit léčbu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2014x )

Ať už se jedná o nákazu viry, které si ratolest přinese ze školky, nebo bakteriální průjem zapříčiněný nesprávným skladováním zmrzliny v létě – akutní průjmová onemocnění patří mezi nejčastější onemocnění dětí. A nevyhýbají se dokonce ani těm nejmenším.

shutterstock.com

Většinou se nejedná o závažné onemocnění a díky správné léčbě během několika dnů odezní. Zejména u kojenců a batolat se ale musíme mít na pozoru před dehydratací. V léčbě je proto nejzásadnější adekvátní hydratace vhodnými roztoky. Nekomplikovanému průběhu onemocnění můžeme pomoci také celou řadou volně dostupných přípravků, které kromě rychlého zastavení průjmů efektivně podporují obnovení střevního mikrobiomu.

Jak průjem vzniká?

Během dne projde našimi střevy velké množství tekutin, z nichž většina se ve střevech absorbuje. Při akutním průjmu je střevní funkce nejčastěji narušená v důsledku jeho poškození viry nebo patogenními bakteriemi, které překonají střevní mikrobiom a přilnou k buňkám střevní sliznice. Následné rozvolnění těsných spojů mezi střevními buňkami má za následek další narušení střevní bariéry a usnadnění průniku bakterií do stěny střevní, případně dále do organismu. Ve snaze omezit průnik patogenních bakterií dochází ke zvýšení sekrece tělních tekutin do střeva. Průjem je vlastně obranný mechanismus našeho organismu proti střevním patogenům. Infekci v typických případech doprovází horečka, zvracení, bolest břicha, nechutenství a celková únava.

Kdy navštívit lékaře

  • Dominují bolesti břicha, nepolevují ani po vyprázdnění stolice, nebo je dokonce bříško na pohmat tuhé: může se jednat o náhlou příhodu břišní (např. appendicitidu – lidově zánět slepého střeva) – je třeba vyhledat lékařskou pomoc okamžitě.
  • Ve stolici je čerstvá krev: zvláště u kojenců a batolat se může jednat o invaginaci (lidově zauzlení střev) – je třeba vyhledat lékařskou pomoc okamžitě
  • Dominují bolesti hlavy, šíje je ztuhlá, dítě je světloplaché: může se jednat o meningitidu - zápal mozkových blan – lékařskou pomoc vyhledejte ihned.
  • V případě novorozenců s průjmem či zvracením s vyhledáním lékařské pomoci neotálejte nikdy.
  • Pokud je zjevné, že průjem či zvracení jsou takové intensity, že ztráty tekutin jsou větší, než jejich příjem.
  • Jestliže má dítě teploty přes 40st C. - nereagující na antipyretickou léčbu - neklesají po podání správné dávky léků proti teplotě, ani po zábalu trupu, či vlažné sprše.
  • Pokud se u dítěte rozvíjí některé z příznaků dehydratace:
    • malátnost až apatie
    • dítě je halonované – má kruhy pod očima, oči jsou jakoby zapadlé
    • v ústní dutině je málo nebo žádné sliny, sliznice jsou oschlé, jazyk povleklý
    • snížený kožní turgor – kožní řasa vytvořená na břiše (u adolescentů na hřbetu ruky) se nepřirozeně pomalu vyrovnává, či dokonce zůstává stát
    • dítě méně močí – co do objemu či četnosti, nebo dokonce nemočí vůbec
    • vpadlá fontanela (u kojenců)

Co můžete udělat doma

Zvýšený příjem tekutin

„Obávanou komplikací při střevní infekci je zejména dehydratace, která se u dětí rozvíjí mnohem rychleji než u dospělých. Dochází k ní zejména v situacích, kdy děti odmítají nabízené tekutiny při zvracení za současných ztrát tekutin častými průjmy. Mezi příznaky dehydratace u dětí patří změna celkového stavu, únava nebo podrážděnost, sušší vzhled sliznic, menší množství tmavě žluté moči v důsledku šetření tekutin organismem a celá řada dalších projevů,doplňuje Jakub Pecl, lékař z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Tyto ztráty je nezbytné pokrýt zvýšeným příjmem. Vhodný je zejména slabší černý čaj, dle chuti může být přislazený. Lze střídat s neslazenými neperlivými minerálkami. Tekutiny by měly být vychlazené na pokojovou teplotu – teplé dráždí na zvracení. Podávejte je spíše po menším množství a častěji – dítě je tak spíše udrží a nevyvrátí. Zvláště nevhodné jsou limonády a mléko. Rehydratační iontové roztoky, zakoupené v lékárně, jsou sice vhodné, ale většině dětí nechutnají. Možná vám někdo doporučí Coca-colu – jedná se o silně kyselý nápoj s pH 3-3.5, přeslazený s vysokým obsahem oxidu uhličitého a kofeinu. Není vhodný ani pro zdravé děti, natož nemocné.

„V léčbě dětí s akutními průjmovými onemocněními, které jsou v naprosté většině infekčního původu, je nejzásadnější účinná rehydratace vhodnými definovanými roztoky, volně dostupnými ve všech lékárnách,“ říká Jakub Pecl z Fakultní nemocnice Brno. 

Strava kojenců

Kojené děti pokračují v kojení bez omezení.

Nekojené děti, které dosud neznají nemléčné příkrmy, mohou dostat mrkvové nebo rýžové odvary na začátku samotné, později do odvaru připravíte běžnou mléčnou výživu, lze zakoupit i mléčnou výživu se sníženým obsahem laktosy.

Strava batolat a starších dětí

Zažívací trakt dítěte je zanícený, není schopen plnit svou hlavní funkci – zpracování a vstřebání živin. Ty se v něm rozkládají, zejména působením bakterií a kvasinek, za tvorby plynu a toxinů, které trápí již tak rozbolavělá střeva. Nechutenství je přirozenou obranou před příjmem potravy v průběhu nejakutnější fáze onemocnění. Nenuťte tedy dítěti stravu, pokud ji nechce. Jestliže chuť k jídlu projevuje, volte takové potraviny, které jsou k jeho zažívání nejšetrnější:

  • suché pečivo – veka, rohlík – lépe den staré, než zcela čerstvé
  • vařená rýže, brambory, mrkev – zásadně bez tuku, vařené těstoviny
  • banán, jablko - oloupané

Jestliže se vašemu dítěti uleví, nezvrací, průjem ustupuje, je možno zařadit do jídelníčku libové vařené maso a jiné potraviny, které neobsahují větší množství tuku či mléko.

Léky na průjem

Kdo bývá připraven, není překvapen, praví české pořekadlo. A obzvláště to platí u léčivých přípravků proti průjmu. V našich lékárnách seženete mimo jiné orální rehydratační roztoky, které jsou svým složením uzpůsobené pro dosažení a udržení správné hydratace u dětí již od nejnižších věkových kategorií. Dále probiotika s různými kmeny přátelských bakterií, která účinně brání vzniku a urychlují ústup akutních průjmů. Antisekretorika, jež snižují sekreci tekutin do střeva a tím snižují riziko dehydratace u dětí. Pro 93 % lidí je nejdůležitější, aby léky rychle zastavily průjem, aby ulevily od bolestí břicha a aby pomohly obnovit fyziologické složení střevního mikrobiomu. 

K rychlejší regeneraci trávení a mírnému zkrácení průjmu můžete k dietě přidat probiotický přípravek, ev. můžete přidat ještě Smectu nebo Sorbectu nebo Tasectan nebo Enterosgel, nebo případně živočišné uhlí, zvláště u závažnějšího průběhu průjmu. Enterosgel nebo živočišné uhlí pak je zejména vhodné při podezření na mírnou otravu z jídla. 

Zdroj: www.fnbrno.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce