Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příčiny a příznaky anginy pectoris

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 35955x )

Angina pectoris je bolest na hrudníku vznikající na základě přechodné nedokrevnosti srdečního svalu. Je příznakem závažného srdečního onemocnění – ischemické choroby srdeční, na kterou v naší zemi umírá téměř 50 procent lidí!

V důsledku nepoměru mezi potřebou a dodávkou kyslíku do srdečního svalu vzniká nedokrevnost myokardu. Příčinou může být snížení přívodu krve zúženými věnčitými (koronárními) tepnami nebo naopak náhlé zvýšení spotřeby kyslíku v srdečním svalu. Příčinou zúžení ( stenózy) je nejčastěji aterosklerotický plát koronární tepny. Méně často dochází k přechodnému snížení průtoku cévou na podkladě jejího stažení (spasmu), pak se jedná o tzv. variantní anginu pectoris . Ostatní příčiny jsou velmi vzácné.

Ateroskleróza neboli kornatění cév je degenerativní onemocnění tepen. Vzniká v důsledku postupného ukládání tuků a dalších látky cévní stěny. Tím jak narůstá objem tohoto ložiska dochází k zužování vnitřního průsvitu cévy a k poškození vnitřní povrchové vrstvy (aterosklerotický plát). Při náhlém zvýšení spotřeby kyslíku pak není možné dostatečné zvýšení průtoku tepnou a nepoměr mezi nároky a dodávkou kyslíku se kriticky zvýší. Tato situace nastává typicky při fyzické námaze, ale i při rozčílení, v chladném prostředí, při vzestupu krevního tlaku, tepové frekvence, při kouření. Jinou závažnou komplikací bývá prasknutí aterosklerotického plátu, který tak náhle ucpe celou cévu a pro příslušný úsek svaloviny úplně přeruší dodávku krve. Ateroskleróza brání normálnímu průtoku krve orgány, ve kterých jsou cévy poškozené.

Obdobou infarktu myokardu je v jiné lokalizaci infarkt mozku cévní mozková příhoda – „mrtvice“ nebo kritické nedokrvení dolních končetin.

Jaké jsou příznaky?

Velmi typicky se angina pectoris projevuje jako svíravá nebo pálivá bolest za prsní kostí. Někteří lidé vnímají jen neurčitý tlak nebo cítí nedostatek vzduchu. Bolesti vyzařují do levé paže, krku, čelisti atp. Pálení se ale nemusí vyskytovat vždycky a vedoucím příznakem pak může být bolest zad nebo břicha. Obtíže obvykle trvají několik minut, bývají velmi intenzívní a pokud neustupují, tak se může jednat o akutní infarkt myokardu!

Vyvolávající příčinou bývá typicky námaha, třeba i jen chůze, ale i rozčílení nebo nápor chladného vzduchu. Bolest nutí přerušit veškerou námahu, zastavit se, zhluboka dýchat. Je doprovázena výraznou úzkostí, strachem, může být přítomno pocení.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kalmir1937@seznam.cz
1x

Dobrý den pečlivě jsem si pročetl o angíně pektoris a jistě jí mám.Bolesti zatím nemám na hrudníku ,ale ujdu tak 100m a jsem v koncich z dechem.Lékařka mě naordinovala Monotab a Godasal .Stačí to a nebo je potřeba více vyšetření?Děkuji moc za odpověd a přeji hezký večer


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce