Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Angina pectoris – první pomoc a návštěva lékaře

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 13365x )

Angina pectoris je bolest na hrudníku vznikající na základě přechodné nedokrevnosti srdečního svalu. Je příznakem závažného srdečního onemocnění – ischemické choroby srdeční, na kterou v naší zemi umírá téměř 50 procent lidí!

První pomoc

Při záchvatu anginy pectoris přerušte rozdělanou činnost a uklidněte se. Pokud máte k dispozici sprej proti této bolesti, tak si vstříkněte 2 dávky pod jazyk. Bolest by měla velmi rychle, během desítek sekund, ustoupit. Pokud se tak nestane, mohlo by se jednat o akutní infarkt myokardu, a proto vyhledejte ihned lékařské ošetření, nejlépe zavolejte rychlou záchrannou pomoc. Lékaře vyhledejte i tehdy, pokud se změnil charakter záchvatů: jsou častěji, silnější, při menší zátěži atd.. Budou třeba provést určitá vyšetření a upravit léčbu. Pokud se jedná o váš první záchvat, tak rozhodně vyhledejte lékaře. Bolest na hrudníku může mít i jiné vážné příčiny a je třeba zjistit, o co se jedná a zahájit náležitou léčbu.

U lékaře

Při první návštěvě lékaře s vámi bude nejprve podrobně probrána anamnéza (předchorobí). Lékaře budou v první řadě zajímat vaše současné obtíže, jaký je charakter bolesti zda je pálivá, svíravá, bodavá, kde je lokalizovaná, kdy a jak často se objevuje, kdy vymizí, zda je bolest doprovázena dušností, kašlem apod. Všechny informace, které lékaři sdělíte o svých obtížích jsou důležité. Dále bude zjišťovat vaše ostatní onemocnění, dietní zvyklosti, fyzickou aktivitu, kouření a léky, které užíváte. Také se bude ptát na nemoci, které se vyskytly v rodině, hlavně srdeční infarkt a jiné srdeční obtíže, cévní mozkové příhody a ischemická choroba dolních končetin.

Potom vás lékař vyšetří. Změří vám krevní tlak, poslechne vám srdce, plíce, šelesty nad velkými cévami, prohmatá břicho a zjistí, zda nemáte otoky nohou. Další nutné vyšetření bude EKG (elektrokardiograf), při kterém je snímána elektrická aktivita srdce. Toto vyšetření nebolí, v klidu ležíte a sestra vám na hrudník a končetiny nalepí elektrody, které elektrické impulsy z vašeho srdce přenášejí do přístroje. Už z tohoto vyšetření se dá usuzovat, že máte ischemickou chorobu srdeční a vaše obtíže jsou skutečně anginou pectoris. Někdy je ale toto klidové EKG zcela normální a musí se přistoupit k vyšetření při námaze – zátěžovému EKG. Provádí se nejčastěji při jízdě na rotopedu ve vyšetřovací místnosti, při které je vám opět snímáno EKG. Sleduje se, zda a při jaké zátěži se bolest na hrudníku objevuje a jakou má odezvu v EKG.

Další důležité vyšetření je ECHO (echokardiografie) , při kterém je ultrazvukem posuzována srdeční činnost, opět v klidu nebo při zátěži. Ani toto vyšetření nebolí, lékař má přiloženou ultrazvukovou sondu na váš hrudník a na monitoru sleduje obraz srdeční činnosti.

V některých případech je nutné přistoupit k invazivní metodě – koronarografii , při které je do tepny v třísle v místním umrtvení zavedena kanyla, kterou je pak prostrčena užší kanyla až do srdečních cév a po podání kontrastní látky vidí lékaři přímo případné změny v cévním zásobení srdce. V případě, že jsou závažné, tak mohou rovnou v místě zúžení cévy nafouknout malý balónek, který cévu roztáhne (angioplastika). Tímto opatřením se nemocný často zcela zbaví svých obtíží. Jistě vám bude doporučen i odběr krve, aby lékař věděl, zda máte v pořádku hladiny tuků a cukru v krvi a ostatní parametry.

Na základě výsledků vyšetření vám lékař doporučí léčbu. V první řadě se bude jednat o úpravu životního stylu – diety a fyzické aktivity. Hlavní dietní zásady jsou obdobné, jaké jsou doporučovány pro prevenci a léčbu pacientů s cukrovkou 2.typu, obezitou nebo hypertenzí. Pokud tedy tuto dietu dodržujete, tak snižujete riziko vzniku všech těchto nemocí. V případě, že máte nadváhu nebo jste dokonce obézní, tak je třeba tělesnou hmotnost redukovat, především snížením příjmu energie v potravě.

Všichni pacienti s vyšší hladinou cholesterolu a triglyceridů by měli snížit příjem tuků, které jsou v naší populaci konzumovány v nadměrném množství. Důležitým opatřením je zvýšení obsahu vlákniny v potravě. Je doporučováno i malé množství alkoholu, nejlépe vína (tak 2-3 dcl denně). Z dalších režimových opatření je důležitá pravidelná fyzická aktivita. Ideální je aerobní cvičení, o jeho intenzitě a frekvenci se domluvte se svým lékařem. Pokud kouříte, tak byste rozhodně měli přestat! Velmi důležitá je léčba ostatních rizikových faktorů, tedy vysokého krevního tlaku, cukrovky, zvýšených hladin krevních tuků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce