Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ani každodenní práce s počítačem vám nezhorší zrak

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5211x )

Každodenní používání počítače, elektronických čteček a tabletů nebo sledování plazmových televizních obrazovek podle očního lékaře Petra Nováka zrak nezhorší. Člověk kvůli tomu nezačne nosit dioptrické brýle, když je dosud nepotřeboval. Problémy přesto může mít - unavené oči ho řežou a pálí, vidění je rozmazané a do dálky zhoršené. Může ho také bolet hlava.

shutterstock.com
"Když vám řeknu, že celý den máte hledět do rozsvícené žárovky, tak si o mně pomyslíte, že jsem blázen. Jenže jestliže se díváte celý den do zářícího monitoru, je to asi přibližně stejně nezdravé," řekl Novák. Při dlouhodobém sledování obrazovky, která je zdrojem světla, se totiž zužuje zornička a je přesvětlená sítnice.
Pro snížení zrakové námahy radí lékaři několik opatření, například pracovat při vhodném osvětlení, dbát na správné umístění stolu a monitoru, zamezit oslnění a odleskům monitoru. Důležité také je dopřát očím odpočinek, občas je osvěžit pohledem z okna nebo střídavým zaostřováním na vzdálenější a bližší předměty v místnosti.
Používání moderních technologií může podle Nováka být pro zrak i výhodné. Programy umožňují zvolit pozitiv nebo negativ, tedy černé na bílém nebo bílé na černém či jiném odstínu. Pro oko je mnohem přirozenější, když podklad písmen je tmavý a písmena jsou světlejší.
Moderní technologie podle Nováka oceňují také lidé slabozrací a zrakově postižení. Ať už jsou to mobilní telefony se speciálním programem, čtecí zařízení, různé touch pady nebo zařízení computerového typu, obsahují programy, které dokážou zvětšit běžný text do požadované velikosti.
Novák zároveň upozornil na riziko 3D projekcí, které divák sleduje za pomoci speciálních polarizačních brýlí.
"Ne každý divák si z jejich sledování odnese příjemný zážitek. Trojrozměrný obraz pomocí polarizačních skel v brýlích plnohodnotně vidí jenom ten, kdo má obě oči v pořádku, nebo oční vadu náležitě koriguje dioptrickými brýlemi nebo čočkami," řekl lékař. Návštěva 3D projekce tak může odhalit skrytou oční vadu, na kterou by se jinak nepřišlo.
banner_ks_poradna.jpg
Diskuse k článku
Pavla
1x

To je celkem zajímavé..Já se snažím své oči i trochu procvičova tak po dvou hodinách koukání na monitor..a taky jsem začala užívat přípravek Ocutein forte, má skvělé složení a hodně luteinu. Přestalo mě trápit řezání očí, nemám je už zarudlé a hlavně vidím o dost ostřeji..Každý den si dám tobolku a beru to raději už preventivně. Moc doporučuju..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce