Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Antioxidanty a onemocnění srdce a cév

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 7439x )

Volné radikály jsou velice reaktivní částice, které vznikají zcela přirozeně v každém organismu, navíc je přijímáme z vnějšího prostředí dýcháním cigaretového kouře, smogu, vznikají také vlivem UV apod...

shutterstock.com

Volné radikály jsou velice reaktivní částice, které vznikají zcela přirozeně v každém organismu, navíc je přijímáme z vnějšího prostředí dýcháním cigaretového kouře, smogu, vznikají také vlivem UV apod.

Volné radikály mohou působit v organismu jak pozitivně, tak negativně. Pronikne-li do organismu cizí bakterie, volné radikály ji doslova "spálí". Pokud je však v organismu volných radikálů nadbytek, mohou stejně reaktivně napadat vlastní buňky a jejich obsah, a tak se podílí na vzniku různých onemocnění - kardiovaskulárních, nádorových, na vzniku a rozvoji šedého zákalu, Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění.

Antioxidanty jsou látky, které náš organismus před škodlivými účinky volných radikálů chrání, udržují rovnováhu mezi jejich pozitivním a negativním působením. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří zejména vitamin E a C, flavonoidy, některé karoteny (nejznámější je beta-karoten) a selen, důležitou součástí antioxidačních enzymů jsou zinek a měď.

Americký odborník Lester Packer z oddělení molekulární farmakologie a toxikologie Univerzity v Jižní Kalifornii poskytl rozhovor redaktoru US Today Weekend na téma "antioxidanty a kardiovaskulární onemocnění". V článku, uveřejněném 10.2.2002 ve zmíněném periodiku, bylo konstatováno, že lidé by měli jíst nejméně 5 porcí (ale lépe 5-10 porcí) ovoce a zeleniny denně. Jedna porce pro dospělého člověka je např. jedno menší jablko, půlka banánu, středně velká růžička brokolice, malá miska salátu a pod. Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem hlavně vitaminu C, ale obsahují i flavonoidy a karoteny. Pokud nejsme schopni sníst uvedené množství, měli bychom stravu doplnit vitaminovými preparáty s obsahem vitaminu E, C, selenu a zinku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce