Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Astma trápí každého dvanáctého Čecha

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6039x )

Podle údajů Světové zdravotnické organizace je na světě více než 300 milionů lidí, pro které není dýchání bezproblémovou součástí života. Ročně svůj nerovný boj s astmatem prohraje a na jeho následky zemře 250 tisíc lidí.

shutterstock.com

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které postiženému ztěžuje dýchání a může vést až k dechové nedostatečnosti. Často se projevuje záchvaty suchého dráždivého kašle a slyšitelnými změnami dýchání. V horším případě přichází astmatický záchvat, který může v kritických situacích, pokud není včas poskytnuta lékařská pomoc, skončit až smrtí. Nemoc se obvykle vyskytuje u lidí trpících alergií, vznik astmatu ale může souviset i s genetikou, s faktory životního prostředí nebo životosprávou.
„Ačkoli každým rokem poznáváme procesy a změny při astmatu stále podrobněji, jednoznačná odpověď na to, co ho způsobuje, zatím neexistuje,“ říká MUDr. Šárka Křížová z plicní ambulance Nemocnice Mostiště.
„Faktem ale zůstává, že se jedná především o onemocnění mladých lidí a dětí. Jen v České republice je onemocněním postiženo každé desáté dítě, v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je výskyt ještě vyšší,“
dodává.

Kvalita ovzduší prokazatelně ovlivňuje nárůst počtu nemocných

Na základě dlouhodobého pozorování se potvrdil rostoucí trend výskytu astmatu současně se zvyšujícím se znečištěním ovzduší, zejména prachem. Velké procento nemocných s chronickým astmatem se tak nachází ve velkých průmyslových aglomeracích, kde je koncentrace škodlivých látek ve vzduchu nejvyšší. Větší počet onemocnění však prokazatelně ovlivňuje také znečištění ovzduší z automobilové dopravy v okolí frekventovaných ulic či vliv kouření. 
„Kontakt s cigaretovým kouřem je jedním z významných faktorů pro vznik astmatu a důležitým činitelem pro zhoršování průběhu onemocnění,“ říká MUDr. Šárka Křížová a dodává: „Studie potvrzují, že omezení kouření v domácnostech a veřejných prostorách má výrazný vliv na počet akutních záchvatů nemoci u dětí“. Počet nemocných v ČR přitom neustále roste, zatímco v roce 1996 byl celkový výskyt astmatu v populaci na úrovni 4 %, v současnosti se pohybuje okolo 8 %.

Léčba astmatu je během na dlouhou trať

Léčba chronických zánětlivých onemocnění plic, mezi která patří průduškové astma, má dlouhou historii, ale nejvýraznější posun nastal v 60. letech minulého století, kdy se začaly používat inhalační formy léků. Účinná látka se tak dostává cíleně do plic. Astma je nevyléčitelné onemocnění, jehož léčba probíhá celoživotně. Když však astmatik dobře spolupracuje s ošetřujícím lékařem, dodržuje všechny zásady léčby, správně užívá léky a kontroluje průběh své nemoci, může žít aktivním a plnohodnotným životem.
„Velmi důležitá je proto prevence samotného vzniku onemocnění. Nekouřit v době těhotenství, nevystavovat dítě prašnému prostředí, cigaretovému kouři, a pokud je již astma zjištěno, pak se maximálně zaměřit na možné spouštěče,“ radí MUDr. Šárka Křížová a doplňuje: „Vznik i průběh astmatu a s ním spojených obtíží můžeme z velké části ovlivnit my sami. Máme-li nemoc pod kontrolou, nemusí mít žádný nebo téměř žádný dopad na běžný život.“

Jen v České republice se odhaduje počet trpících astmatem na 800 tisíc, což znamená, že tímto chronickým onemocněním trpí každý dvanáctý Čech. Problematiku spojenou s touto chronickou chorobou připomene Světový den astmatu, který letos připadne na úterý 6. května.

Přečtěte si také

Alergická rýma může způsobit i astma

Astma a alergie trápí dospělé i děti

Astma u malých dětí: záměna za virózu může být nebezpečná


 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Astma u dětí mohou způsobovat domácí roztoči

Nové důkazy ukazují, že některé látky v bytě, které mohou obsahovat např. roztoče z prachu žijící hlavně v kobercích a postelích, mohou způsobit nebo zhoršit astma u dětí.

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce