Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bez bílkovin se při hubnutí neobejdeme

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 16396x )

V dnešním díle se zaměříme na první základní živinu – bílkoviny. Při sestavování jídelníčku byste měli usilovat o to, aby vaše tělo dostalo při sníženém příjmu energie vše, co potřebuje. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné.

shutterstock.com

V dnešním díle se zaměříme na první základní živinu – bílkoviny. Při sestavování jídelníčku byste měli usilovat o to, aby Vaše tělo dostalo při sníženém příjmu energie vše, co potřebuje. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné, protože jsou základními kameny našeho organismu. Bílkoviny jsou obsaženy především v mase, rybách, mléce, v tvarohu, sýrech, vejcích, soje a ostatních luštěninách. Při konzumaci těchto potravin musíte však dát pozor na to, abyste nepřijímali zároveň velké množství tuků. V tomto díle se zaměříte na mléko a mléčné produkty.

Mléko a mléčné výrobky

Tyto potraviny jsou i přes odlišné názory některých zastánců alternativních směrů výživy - důležitým zdrojem bílkovin a vápníku. Pouze lidem, kterým chybí enzym laktáza štěpící mléčný cukr, dělá konzumace mléka problémy, ale většinou jim nečiní potíže přijímat kysané mléčné výrobky, tvaroh bez tuku a většinu sýrů. Důležité je, vybírat si takové mléčné výrobky, na které se váže co nejméně tuku a které neobsahují mnoho sacharidů (nízkotučná mléka, jogurty maximálně do 300 kJ na 100 g, nízkotučné tvarohy do 400 kJ a sýry do 1000 kJ). Z vajíček lze doporučit především bílek, který je kvalitním zdrojem bílkoviny, neobsahuje tuk, a má tedy nízký obsah energie. Kde to lze, nahraďte celá vejce pouze vaječným bílkem, případně celé vajíčko novým produktem Vajahit. Smažená vajíčka můžete připravovat zcela bez tuku. Prohlédněte si, až půjdete nakupovat, etikety výrobků a snažte se nakupovat ty, kde % tuku je nízké (u jogurtů a tvarohů do 3%, u sýrů do 30% tuku). Podrobnější energetické hodnoty potravin získáte na www.istob.cz.

Nepodlehněte reklamám a zapojte vlastní rozum

Koktejly Pawlowské jsou doporučovány na hubnutí v rámci nízkoenergetických bílkovinných diet. Podívejme se na srovnání složení nejvíce propagovaného koktejlu a kávy s normálním mlékem. Vidíme, že koktejl má vyšší energetickou hodnotu než nízkotučné mléko a přitom má téměř stejně bílkovin. Má méně tuku, ale o to více sacharidů, což je při hubnutí nevýhodné. V kávě doporučované na hubnutí dokonce sacharidy převažují. Čím naopak tyto produkty vynikají je daleko vyšší cena než cena srovnávaných potravin. Pokud byste měli někdy chuť si pomoci při hubnutí nízkoenergetickými bílkovinnými dietami, sledujte v nabízené potravině poměr bílkovin a sacharidů, kdy optimálně množství sacharidů převyšuje maximálně 1.5x množství bílkovin. (toto kritérium splňují např. diety Enervit, Nutrabona, Guareta, Redita, Eurodieta, ale rozhodně ne produkty propagované Pawlowskou. (podrobněji na www.istob.cz). Pokud zvolíte tento razantnější způsob hubnutí, mělo by to být na doporučení odborníka, který by vás též měl odborně vést.

Tučně je doporučeno k hubnutí

EnergiekJ/100ml Bílkoviny(g) Tuky(g) Sacharidy(g) Poměr S:B
plnotučné trvanlivé mléko 270 3,3 3,5 4,7 1,4
polotučné mléko 190 3,2 1,5 4,6 1,4
odstředěné mléko 150 3,4 0,3 4,9 1,4
extra protein Soja milk 120 3,0 1,0 2,5 0,8
Frapé 140 2,1 0 6,5 3
Ultra fit ń slim 270 4,1 0,7 10,0 2,4
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana Malá
1x

Mam super zprávu. Několik let jsem bojovala s kily navíc, vyzkoušela jsem nespočet diet, hladovku, jedla jsem jen zeleninu a všechno bylo strašný, nic nepomohlo a maximálně jsem ztloustla. Potom jsem dostala kontakt na jednu paní, která pracuje jako výživová poradkyně - sestaví jídelníček, poradí jaké mají potraviny hodnoty a poradí neuvěřitelné věci. Má záruku spokojenosti, je velmi milá a střízlivá a to, co mi poradila, se během 2 měsíců vyřešilo a já vážím tolik, jako když mi bylo 25. Měla jsem strašnou celulitidu, oteklé tváře a ruce, cítila jsem se nafouknutá a chvílemi jsme se na sebe ani nechtěla podívat, nebo se mi nechtělo mezi lidi. Teď mám o 8 kilo méně během 2 měsíců, a to jím mnohem více než předtím a zázračně hubnu!!! Vřele jí doporučuji, zvlášť teď na konci léta a přes podzim, má úžasné tipy a kdykoliv Vám zaručí spokojenost. Vážně, ta ženská je milionová a díky tomu, jak se na mě teď dívá můj muž a jak se zlepšil náš milostný život, nedám na ní dopustit. Email na ní je [email protected] a vstupní prohlídka s měřením, zjištěním všech hladin v těle a sestavením jídelníčku na jakkoliv dlouho + pravidelné kontroly je za 200 Kč! Všem vám držím palce, tohle vám určitě pomůže stejně jako mě!

Můžu doporučit

zdravím doporučuji slimax na hubnutí


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce