Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bezbolestné očkování dětí proti chřipce? Vakcína, která se aplikuje nosem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 501x )

Od října se na český trh dostane vůbec první očkovací látka proti chřipce pro děti, která se nepodává injekčně, ale nosem. Aplikuje se do obou nosních dírek a chrání 6 až 12 měsíců.

shutterstock.com

Společnost AstraZeneca získala od Ministerstva zdravotnictví schválení pro vakcinaci dětskou očkovací látkou FluenzTetra. Ta účinně snižuje riziko virového onemocnění a onemocnění sezónní chřipkou a s ní spojených zdravotních komplikací. Lety prověřená a fungující vakcína FluenzTetra je navíc jediná svého druhu na trhu, která se aplikuje střikem do nosních dírek, podobně jako běžné kapky do nosu, a ne injekcí. Díky tomu z ní děti nemusí mít obavy a navíc tak odpadají i obvyklé nežádoucí účinky v podobě  bolesti  či zarudnutí v místě vpichu. Kromě toho, že očkování proti chřipce je nejúčinnější prevencí pro ty skupiny dětí, které jsou náchylné k těžkému průběhu nemoci, je to i spolehlivý způsob, jak zabránit šíření viru z dětských kolektivů mezi další populaci, například do rodiny.

Děti jsou nejrizikovější skupinou a nejčastější šiřitelé infekce

Právě dětské skupiny jsou nejčastějším zdrojem vzniku chřipkových epidemií. Nejen že mezi dětmi dochází k největšímu přenosu chřipky, ale malí pacienti jsou mnohem více a déle nakažliví než dospělí. Děti mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus chřipky typu A dokáží šířit až osm dní před nástupem příznaků. Zatímco na obyčejné nachlazení stačí horký čaj a pár dní v posteli, chřipka by se za žádnou cenu neměla podceňovat, protože může být v krajním případě i život ohrožující. Z hlediska chřipkové infekce jsou zvláště malé děti jednou z nejohroženějších skupin, protože si teprve budují imunitu.  

Pro koho je očkování vhodné?

Česká vakcinologická společnost očkování proti chřipce doporučuje dětem s chronickým onemocněním plic a dýchacích cest, srdce a cév, ledvin, jater, ale také neurologickými onemocněními a poruchami imunity, u kterých hrozí komplikovaný průběh nemoci. Na základě mezinárodních doporučení se však za rizikovou skupinu, která by měla být očkována, považují i děti do pěti let.

Kdy vakcínu aplikovat?

Ideální doba pro očkování proti chřipce je před začátkem chřipkové sezóny, tedy v září až listopadu. Vakcína FluenzTetra je vhodná pro děti a mladistvé ve věku od dvou  do osmnácti let a stačí jedna dávka. Dvě dávky jsou nutné pouze u dětí, které nebyly v minulosti proti chřipce očkované. Imunita po očkování přetrvává šest měsíců až rok a protože se virus chřipky neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat. Vakcínu může zajistit buď pediatr, kterého dítě navštěvuje, nebo ji lze na lékařský předpis zakoupit v lékárně a u lékaře si ji nechat aplikovat.

Návrat chřipky?

 „Vzhledem k opatřením, která proběhla v České republice v souvislosti s pandemií COVID-19, se nám chřipka v loňském roce vyhnula. To však může způsobit mnohem závažnější problémy v nadcházejí chřipkové sezóně. Pokud se na podzim zruší protiepidemická opatření, může letos chřipka na naši společnost udeřit mnohem silněji. Právě proto je očkování tento rok ještě důležitější. Bohužel je však u nás oproti jiným státům Evropy proočkovanost stále velmi nízká a zájem rodičů o očkování dětí mizivý. Přitom by právě změna přístupu k očkování mohla zachránit mnoho životů,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, dětská lékařka.   

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce