Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bezbolestné vyšetření místo biopsie jater

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12748x )

Neinvazivní vyšetření jater speciálním ultrazvukem, tzv. elastografem může nahradit biopsii například při stanovení stupně jaterní fibrózy, tedy rozsahu zmnožení vaziva v játrech, či sledování reakce na léčbu žloutenky B nebo C.

shutterstock.com

Vyšetření elastografem s sebou nese celou řadu výhod – je neinvazívní, nebolestivé, lze jej pohodlně kdykoli zopakovat.
„U pacientů s pokročilým onemocněním jater není překážkou vyšetření ani přítomnost volné tekutiny v dutině břišní (ascitu), která se zpravidla při těchto diagnózách vyskytuje. Lékař navíc může snímat elasticitu z různých míst v játrech, zatímco biopsie hodnotí vzorek jen z  jednoho místa.  Elastograf je velmi vhodný pro kontinuální sledování vývoje fibrózy a tím pádem pro celkové hodnocení efektu terapie. Toho se často využívá například u pacientů s autoimunitní hepatitidou nebo s hepatitidou typu B či C. Výstupy z biopsie jsou nezastupitelné a cenné. Ovšem biopsie má své nevýhody. Vlastní výkon  - odběr vzorku tkáně - není pro pacienty příjemný, i když je celkem rychlý. Trvá sice sotva pár minut, ale celé vyšetření vyřadí pacienta na jeden až dva dny "z běžného fungování", což v případě, že pacient pracuje, má děti, atd., není příliš výhodné,“ vysvětluje MUDr. Halima Gottfriedová, CSc., vedoucí lůžkového oddělení Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.


Své o možnosti vyšetření ví i pan Jan, který je po úspěšné transplantaci jater, má za sebou řadu biopsií i elastografií.
„Elastografii vnímám jako moderní vyšetřovací metodu, která je pro mě naprosto bezbolestná, rychlá a nezatěžující. Biopsie mě vždy vyřadila z provozu na celý den, po elastografii můžu jít po deseti minutách hrát rovnou třeba tenis, kdybych chtěl. Výhodou je i to, že výsledek znám okamžitě, nemusím tak nervózně čekat na výsledky. Vím, že kdyby vyšetření na elastografu lékařům ukázalo jakoukoli anomálii, biopsii se nevyhnu, protože ta je nejprůkaznější, ale pro dlouhodobé sledování mého zdravotního stavu je tato metoda úžasná. Jsem rád, že tato možnost existuje,“
popisuje pan Jan. 

 
Na Klinice hepatogastroenterologie za 12 měsíců, co elastograf aktivně využívají, vyšetřili už více než 500 pacientů.
„Vyšetření je pohodlné pro pacienta i lékaře, nevyžaduje zvláštní přípravu, stačí jen pár hodin předem nejíst. V  průběhu je nutná dechová spolupráce jako při běžném ultrazvukovém vyšetření břicha. Pacienti  to snášejí dobře. Vyšetřit nelze jen asi 5-8% pacientů, a to nejčastěji z důvodu významné obezity nebo absolutní neschopnosti zadržet dech. Indikovat toto vyšetření mohou všichni lékaři z  hepatogastroenterologických poraden. Výsledek je pak k dispozici ihned. Elastografie je na naší klinice standardní součástí vyšetření jater před i po transplantaci jater. I nadále zůstane jaterní biopsie v řadě případů nenahraditelná, ale lze předpokládat, že ji až u poloviny nemocných v budoucnu elastografie spolehlivě nahradí,“
doplňuje MUDr. Halima Gottfriedová, CSc., vedoucí lůžkového oddělení Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženská játra snášejí alkohol hůř

Játra jsou nepostradatenou továrnou na nové látky i čističkou, které odstraňuje nebezpečné toxiny z organismu. I když je jejich bezchybná činnost pro nás životně důležitá, často je zrovna nešetříme: ať už holdováním alkoholu, houbařským experimentováním nebo divokými kombinacemi léků. Odpovědi na základní otázky týkající se jater, jejich onemocnění a možné prevence pro vás zpracoval MUDr. Zdeněk Beneš, primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nejvíce transplantací probíhá v noci

Transplantace je velmi náročný zákrok, který vyžaduje nejen vysoce kvalitní odborníky, ale i spoustu organizační práce při převozu orgánů. I proto většina transplantací probíhá v noci.

Každý Čech ročně vypije skoro 17 litrů čistého etylalkoholu

Skoro třicet procent českých mužů a přes devět procent českých žen pije alkohol v takovém množstí, že si tím škodí na zdraví. Odborníci se obávají, že mnohé z nich vůbec nepoučila ani nedávná aféra s methanolem.

Transplantace jater: dnes již rutinní a velmi úspěšná léčebná metoda

Chronická zánětlivá onemocnění jater (hepatitida C), onemocnění žlučových cest, nádory jater, ale také postižení jater alkoholem – to jsou nemoci, které mohou vyústit v selhání jater. V těchto případech může dojít na transplantaci jater, tedy na operaci, kdy se přenesou játra od dárce na místo původních jater příjemce, tato nahradí funkci selhaných a je tak zachráněn život pacienta. Od první transplantace jater uplynulo letos třicet let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce